artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 22. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Lencseleves virslivel

Gyrostál

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Manapság már számtalan orvosi módszer létezik, mely a termékenységi zavarokkal küzdő párokat is gyermekáldáshoz segítheti. Ugyanakkor még mindig méltatlanul kevés szó esik arról, hogy a várandósság megfoganásához optimális körülmények megteremtése saját testünk szeretetével és ismeretével kezdődik. Az Intima.hu női egészségportál által indított Útvesztők helyett – Termékenységi program első videójában a Belvárosi Orvosi Centrum két szakértője, Dulácska Csilla cikluskövetés-oktató és dr. Keszthelyi Márton szülész-nőgyógyász szakorvos beszél arról, miért a cikluskövetés a kiindulópont a babaváráshoz vezető úton, és mit nyújthat az érintettek számára a természetes családtervezés.

Az általános iskolai és középiskolai biológiaórákon sok mindenről szó esik, a gombák szaporodásától a páros és páratlan ujjú patás állatok közötti különbségeken át addig, miként változtatja helyét az amőba. És igen, mindannyian tanulunk az emberi test felépítéséről és működéséről is, mégis riasztó, hogy milyen sokan mennyire tájékozatlanok a témában. Pedig testünk ismerete és – nem utolsó sorban – szeretete számos probléma felismeréséhez és sokszor megoldásához is kulcs lehet.

Nincs ez másként a termékenységi zavarok esetében sem, ami különös jelentőséget nyer annak fényében, hogy a fejlett országokban – így Magyarországon is – nagyon sok párt érint a meddőség, a teherbe esési nehézségek problémája: körülbelül minden 6-7. pár küzd azzal, hogy legalább egy évnyi rendszeres házasélet mellett sem jelentkezik a várva-várt gyermekáldás. Számukra ma már többféle korszerű meddőségi kezelési módszer („lombikkezelés”) áll rendelkezésre. A probléma feltárása azonban a „gyökereknél”, saját testünk és ezen belül menstruációs ciklusunk alapos megismerésénél kezdődik – vallja Dulácska Csilla, a Belvárosi Orvosi Centrum (BOC) cikluskövetés-oktatója.

Szeresd a testedet!

Már elérhető az Intima.hu női egészségportál által megálmodott és elindított Útvesztők helyett – Termékenységi program első videója, melynek első részében a BOC szakembere arról beszél, milyen fontos, hogy mindenki – és nem csak a termékenységi problémákkal küzdő nők – már az első menstruációtól kezdve tisztában legyenek ciklusuk jellemzőivel. Arra a kérdésre, hogy optimális esetben egy nőnek meddig és mikor kellene követnie a ciklusát, azt válaszolja, hogy a kamaszkori első vérzés jelentkezésétől egészen a változókorig. A menstruációs ciklus során zajló hormonális változásokat ugyanis különböző, megfigyelhető testi jelek kísérik, amelyek fontos visszajelzést adnak a hormonális egészségünkről.

A termékenységi zavarokkal küzdő párok esetében különös jelentőséget nyernek ezek az ismeretek, mivel nagyobb a sikeres terhesség esélye, ha a pár tisztában van azzal, melyek azok a napok, amikor minden feltétel adott a fogamzáshoz. A meddő párok ráadásul értékes időt is nyerhetnek a cikluskövetésből leszűrhető adatok birtokában, hiszen a termékenységi zavarok esetében legtöbbször emlegetett egyéves „próbálkozási idő” helyett akár már fél év alatt is kiderülhet, hogy a párnak valószínűleg további segítségre lesz szüksége a gyermekáldáshoz.

A videóban ezen túl szó esik a cikluskövetés módszereiről és arról is, melyek lehetnek a figyelmeztető jelek arra, hogy a párnak ideje a meddőségi kivizsgálás újabb „lépcsőfokára” lépnie. Mert soha nem szabad elfeledkezni arról, hogy a termékenységi zavarok kivizsgálásában és kezelésében az időfaktornak kiemelkedő szerepe van. Ahogyan az Útvesztők helyett – Termékenységi program beharangozója mondja: „Hogy ne késs el. Hogy ne járj tévúton. Hogy a lehető leggyorsabban a megfelelő támogatást találd meg.”

Ismerd a testedet!

Miközben Dulácska Csilla a cikluskövetés egyik fontos hozadékának tartja, hogy a nők ne csak éljenek a testükben, hanem szeressék is azt, dr. Keszthelyi Márton, a BOC szülész-nőgyógyász szakorvosa szerint alaposan ismernünk is kell a testünket ahhoz, hogy mielőbb kiderüljön, ha valami nem úgy működik a menstruációs ciklus terén – akár termékenységi zavarokat is okozva.

Keszthelyi doktor az Útvesztők helyett – Termékenységi program már elérhető első videójában arról beszél, hogy a cikluskövetés-oktató által szakorvoshoz irányított pácienseik esetében a menstruációs ciklus szakszerű követése során gyűjtött adatokra alapozva tervezik meg a kivizsgálás további menetét. A természetes családtervezés alapja a cikluskövetés, azaz hogy a nő tudja, hogy szervezetében milyen változások zajlanak, így hamar feltűnik az, ha valami nem a megszokott módon működik. Ebben fontos szerepe van a cikluskövetés-oktatónak, aki a szakember szemével azt is azonnal felismeri, ha szakorvoshoz való tovább küldés szükséges. A természetes családtervezés alapja a menstruációs ciklus esetleges eltéréseinek rendezése, ezzel a fogantatás elősegítése. A szakorvos ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a természetes családtervezés nem azt jelenti, hogy gyógyszerek adására, esetleg műtétre biztosan nem kerül sor, hanem azt, hogy ez a cikluskövetés adataira alapozva, holisztikus szemlélettel, egyénre szabottan történik.

„Azért, hogy megfoganjon egy új élet!”

Mit nyújt az Útvesztők helyett – Termékenységi program?

  • Merre induljak?
  • Ki tudna nekem segíteni?
  • Jó helyen vagyok, vagyunk?
  • Erre a szakemberre van most szükségem, szükségünk?
  • Mi fog velem, velünk történni? 
  • Vajon mindenre rákérdeztem? Nem megyek el valami fontos információ mellett?
  • Kellenek vitaminok, étrend-kiegészítők? Mit szedjek? Mivel nem ártok esetleg...?

– sorolja az egészségportál azokat a kérdéseket, melyek az érintettekben is felmerülnek nap mint nap, és Útvesztők helyett című termékenységi programjában igyekszik is sorra mindegyikre szakmailag hiteles és megbízható válaszokat kínálni. Mindezt szakértőkkel készült videók, online beszélgetés és átfogó tudásanyag segítségével, melyek minden kérdésre választ adnak a termékenységi zavarok kivizsgálásával és kezelésével kapcsolatban, ezen túlmenően nagy hangsúlyt kap az érintettek lelki támogatása is.

Az Útvesztők helyett – Termékenységi programról itt olvashatók részletesebb információk, a programra regisztrálni itt lehet, a természetes családtervezésről szóló első videó pedig itt tekinthető meg.

Írta: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus, egészségügyi szakújságíró

Intima.hu megbízott főszerkesztője

You have no rights to post comments