artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A menstruáció az életünk része, mégis sokan keveset tudnak róla, valamint rengeteg tévhit is kering a „piros betűs napokkal” kapcsolatban. Te tisztában vagy vele, hogy mi számít normálisnak és mi az a tünet, amivel mindenképp érdemes felkeresned nőgyógyászod?

Figyeld milyen gyakran „jön meg”!

Általában a menstruációs ciklus hossza 28 nap (beleszámítva magát a menstruációt is), azonban ezt rengeteg tényező befolyásolhatja, így teljesen normális, ha egy-két napot késik, vagy egy-két nappal hamarabb érkezik a menzeszed.

Ha 21 napnál gyakoribb vagy 35 napnál ritkábban jön meg, akkor mindenképp fordulj orvoshoz, hiszen a túl gyakori vérzés mögött akár szervi elváltozás is állhat (pl. gyulladás, ciszta) a túl ritka vérzés mögött pedig legtöbbször hormonális problémák állnak.

De mégis „mennyi” számít normálisnak?

Szakorvosok átlagosan 80 ml körülinek ítélik a távozó menstruációs váladékot, azonban mi leginkább csak az elhasznált betét, tampon alapján tudunk következtetéseket levonni.

Ha a vérzés mennyisége hirtelen megnövekszik, esetleg a menstruáció tovább tart hét napnál, ha megváltozik az állaga (kisebb-nagyobb alvadékok jelennek meg a vérben) mindenképp érdemes felkeresni nőgyógyászt.

Ha a vérzés mennyisége már az első menstruációtól bőséges, felmerülhet véralvadási zavar is, mely szintén kivizsgálást érdemel.

Ne feledd, a fájdalmas menstruáció nem normális!

Elterjedt tévhit, hogy a menstruáció kellemetlen velejárója a fájdalom. Azonban, ha ez a fájdalom akadályoz téged a mindennapos teendőid elvégzésében, nehezíti a munkába/iskolába járást mindenképp érdemes kivizsgáltatni az okokat, hiszen a fájdalmas menstruáció mögött akár endometriózis, mióma, ciszta és hasonló fel nem derített nőgyógyászati betegségek, elváltozások állhatnak.

Mikor normális a közti vérzés?

A közti vérzést (barnázást), akkor tekintjük normálisnak, ha a menstruáció utáni egy-két napban van jelen, esetleg a ciklus közepén (ez az ovulációs barnázás), valamint beágyazódási vérzés esetén a menstruáció érkezése előtti egy héttel, egy napig jelentkezik. Új hormonális fogamzásgátló szedése esetén szintén jelentkezhet kis mennyiségű vérzés az első egy-két hónapban.

Az ezen kívül eső barnázással, pecsételéssel mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

Mi az a PMS?

Ha neked is vannak olyan tüneteid, melyek rendszerint a menstruációt megelőző napokban bukkannak fel, akkor téged is érint a premenstruális szindróma, vagyis a PMS. Leggyakoribb tünetei a puffadás, mellfeszülés, ingerlékenység, túlérzékenység, bőrpromlémák stb.

Legtöbb esetben megfelelő étkezéssel, testmozgással, hormonmentes készítményekkel is enyhíthetőek a tünetek, azonban a PMS komolyabb formája a PMDD (premenstruális diszfóriás rendellenesség) során az alábbi tünetek fokozottan jelentkezhetnek: nagyfokú érzelmi labilitás, kifejezett ingerlékenység, düh vagy személyes konfliktusok fokozódása, depresszió, reménytelenségérzés, önvádló magatartás, szorongás, feszültség.

Ha a felsorolt tünetek közül legalább öt darab egyszerre van jelen, mindenképp kérd nőgyógyászod vagy pszichiáter segítségét!

További hasznos, menstruációval kapcsolatos tényekért kattints IDE!

Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments