artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Szerencsére egyre több nő ismeri fel az endometriózis tüneteit, azonban fontos, hogy a fiatalok is megfelelő tájékoztatást és segítséget kapjanak, hiszen az endometriózis becslések szerint 200 000 nőt érint Magyarországon.

Volt már olyan, hogy menstruációs fájdalom miatt nem tudtál iskolába menni, a napi rutint folytatni, illetve testnevelés órán többször felmentést kell kérned? Ha a válasz igen, olvass tovább!

Hova fordulhatsz segítségért?

  1. Ne félj családod nőtagjaitól kérdezni!

A család megfelelő támogató közeg lehet, hiszen a mostani tizenévesek szülei már talán maguk is érintettek voltak endometriózissal, és ebből kifolyólag talán könnyebben és nyíltabban tudnak a menstruációról, vérzéssel kapcsolatos kérdésekről, meglévő fájdalomról beszélni.

  1. Segíthet az iskolai védőnő is

Ha a fájdalom folyamatos, minden menstruációnál fennáll, kérhetsz segítséget az iskolai védőnődtől, aki valószínűleg egy alaposabb nőgyógyászati kivizsgálást fog javasolni.

  1. Fordulj nőgyógyászhoz!

Ezektől a vizsgálatoktól nem szabad félni és megijedni fiatal korban sem, mivel egy még szexuálisan nem aktív fiatal esetében egyszerű hasi ultrahang vizsgálat és alapos kortörténeti átbeszélés történik az első találkozás során, és fiatal korban nem a műtét az első választandó kezelési mód endometriózis esetén.

  1. Ha lelki támogatásra van szükséged, kérj segítséget!

Ha úgy érzed, hogy lelki támogatásra van szükséged segítséget kérhetsz pszichológustól is. Szerencsére ma már vannak külön egészségügyi szakpszichológusok is, akik kifejezetten ilyen helyzetekben tudnak segíteni az érintetteknek.

  1. Vezesd a ciklusod!

A ciklusnaptár vezetése több szempontból is hasznos lehet. Ha nem csak a dátumot, hanem a tüneteket, a vérzés erősségét is feljegyzed, akár segítséget is nyújthat az orvossal való első találkozás során is, hiszen sokkal könnyebb ezek alapján meghatározni a következő lépést.

A menstruációs ciklusod feljegyzésére rengeteg hasznos applikációt készítettek már. Ezek közül az egyik a Lucy menstruációs applikáció, mely nem csak hasznos segítséget jelent minden termékenykorú nőnek életkortól függetlenül, hanem az ide betáplált adatokat anonim módon kutatási célra is felhasználják, amivel mi, nők is hozzájárulhatunk a tudomány fejlődéséhez! :)

  1. Az idő fontos tényező – Ne késlekedj!

Ne félj felkeresni a nőgyógyászt: egy korai stádiumban diagnosztizált és kezelt endometriózis sokkal hatékonyabban kezelhető, mint a betegség súlyosabb formája. 

Ha bővebben olvasnál az endometriózisról kattints IDE!

Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments