artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A nők körében egyik leggyakoribbnak számító daganattípus bizonyos formáiban ma már az úgynevezett immunterápia is rendelkezésre áll. Dr. Boér Katalint, a budapesti Szent Margit Kórház klinikai onkológiai osztályának osztályvezető főorvosát többek között arról kérdezte az Intima.hu női egészségportál, mit jelent az immunterápia, milyen esetekben alkalmazható, illetve elérhető-e a terápiás módszer hazánkban is.

Hazánkban évente körülbelül 8000 új emlőrákos beteget diagnosztizálunk. A felismerés időpontjában a betegség az egyes pácienseknél különböző stádiumban lehet, sajnos az esetek nagyjából 6%-ában a diagnózis felállításakor az emlődaganat már áttéteket adott. Pedig nagyon fontos a korai felismerés, mivel ez a kisméretű, korai stádiumú daganatok esetében akár életet is menthet: a korai stádiumban megkezdett kezeléssel az esetek jelentős részében akár teljes gyógyulás is elérhető. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres mammográfiás szűrővizsgálat fontosságát.

Megszületett a diagnózis: emlőrák. Milyen elvek érvényesülnek a kezelés megtervezésekor?

A legfontosabb, amit ki kell emelni, hogy az emlőrák kezelésében az utóbbi két évtizedben már személyre szabott terápiára törekszünk, azaz minden egyes páciens számára a leghatékonyabb terápiát igyekszünk biztosítani. Tudni kell azonban, hogy bár az emlőrákokat alapvetően stádiumok szerint soroljuk be, egy adott stádiumon belül még sincs két egyforma betegség. Éppen ezért a kezelés megtervezése előtt pontosan ismernünk kell az adott daganat molekuláris jellemzőit, azokat a biológiai tényezőket, melyek irányítják a tumor növekedését.

Az emlőrák mely eseteiben alkalmazható az immunterápia?

Bár folyamatosan zajlanak a kutatások annak érdekében, hogy az immunterápia az emlőrákos betegek szélesebb köre számára is alkalmazható legyen, a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján e kezelési forma kizárólag előrehaladott tripla negatív emlőrákban adható. Ám nem minden esetben ezen alcsoporton belül sem, és itt ismét visszakanyarodnék ahhoz, hogy a személyre szabott terápiás terv felállításához ismerni kell az emlőrák bizonyos biológiai jellemzőit. Ez esetben ez az úgynevezett PD-L1-et jelenti, mely az immunterápia biomarkerének tekinthető: az immunterápiától akkor várható hatás, ha a PD-L1 fokozottan van jelen a daganatban. E feltétel a tripla negatív emlőrák eseteinek körülbelül 20%-ában teljesül, ezeket a betegeket tudjuk immunterápiával kezelni, míg a többiek számára továbbra is a kemoterápia jelenti a kezelést.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható!

Forrás: Intima.hu

Írta: Dr. Simonfalvi Ildikó, radiológus, egészségügyi újságíró

You have no rights to post comments