artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az ünnepek közeledtével sok konyhában nagy az előkészület, sülnek a linzerek és a bejglik, folyamatos az élelmiszer vásárlás is, hogy minden felkerülhessen majd az asztalra. No de biztosan szükségünk van ennyi hidegtálra, sültre, töltött káposztára és a hagyományos bejgli mellett még 4 féle süteményre?

Ha viszünk némi tudatosságot az ünnepi készülésbe, máris jó esélyeink lehetnek arra, hogy ne plusz 2-4 kilóval vágjunk bele az új esztendőbe.

4 tipp a dietetikustól az ünnepek alatti táplálkozáshoz:

1. Tudatosan tervezzük meg az ünnepek alatti menüt. Készítsünk bevásárlólistát, így nem marad ki semmi a kosárból, de nem veszünk mellette sok felesleges alapanyagot haza, mely jó eséllyel vagy lejár és a kukában végzi, vagy még lejárat előtt gyorsan pluszban megesszük, ezzel felesleges kalóriákhoz juthatunk.

2. Nem csak a rántott hús lehet ünnepi étel. Tervezzetek be halételt, akár halászléként vagy a lazac és a tonhal is remek alapanyaga lehet a menünek. A húsokat lehet tűzdelni szalonnával/fokhagymával, tölteni/göngyölni friss vagy aszalt gyümölcsökkel, spenótlevéllel, sovány sajttal, májas töltelékkel, de süthetjük vagy grillezhetjük magukban is a húsokat, halakat. Minden adag rántott étellel kb 150 kcal-val többet eszel meg csak az ételkészítési technológia (bő olajban sütés) miatt.

3. A klasszikus burgonyapürén és majonézes burgonyasalátákon túl ne feledkezzünk meg a zöldségfélékről és az alternatív gabonákról sem. Egy párolt (nem főtt) és fűszerezett zöldségféle is lehet finom köret, de friss zöldsalátaként vagy savanyúságként is kiegészíthetik a tányért. A fehér rizs helyett sokkal kedvezőbben hatnak az emésztésre az alternatív gabonák, a vércukorra gyakorolt hatásuk is sokkal kedvezőbb, használhatunk bulgurt, kölest, hajdinát. A töltött káposztába kerülhet bulgur / árpagyöngy / zabpehely is a töltelékbe lazító anyagként. Ha már majonézes: a 20%-os helyett használjunk 12%-os zsírtartalmú tejfölt, illetve akár 50%-ban joghurtot a tejföl helyett, sok-sok kalóriát spórolhatunk ezzel!

4. A desszertek kitalálásánál ne csak a vajkrémes tömény cukros süteményekben gondolkodjunk, használjunk alapanyagnak vagy tölteléknek túrót, sajtkrémet, friss és aszalt gyümölcsöket, magvakat és persze a fehér liszt egy része is lehet teljes kiőrlésű liszt, pl. sült túrótorta, sajttorta gyümölcsöntettel, püspökkenyér, piskótatekercs. A sütemények készítésénél próbálhattok esetenként édesítőszereket is alkalmazni.

További négy tippért és a megfelelő mintaétrendért kattints IDE!

Szerző: Tárczy Virág, dietetikus
Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments