artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Covid-19 járvány egészen új helyzetet teremtett számos gyógyászati területen. Sok esetben a klinikai ellátás, vagy a személyes orvos-beteg találkozás lehetősége is ellehetetlenült, miközben korábban sem volt túl egyszerű endokrinológus szakorvoshoz eljutni. Ugyanakkor a járványnak köszönhetően végre jogszabályi szinten is megteremtették a telemedicina szolgáltatás működtetéséhez szükséges feltételeket. Interjú Dr. Kelemen Csaba nőgyógyász-endokrinológussal, a Hormonline endokrinológiai távkonzultációs központ szakmai vezetőjével.

Miért fontos, hogy időben diagnosztizálva legyenek az érintettek?

Mivel az endokrin rendszer betegségei általában úgynevezett krónikus betegségek, ami azt jelenti, hogy sok évig, sőt adott esetben a páciens egész életében megmaradnak, kiemelten fontos, hogy karban tartsuk őket. Ez pedig sokkal könnyebb és sokkal sikeresebb, ha a megfelelő kezelést a lehető leghamarabb elkezdjük. Fontos megemlíteni, hogy bár a betegségek okát nem tudjuk gyógyítani, de az esetek jelentős részében teljesen tünetmentessé tudjuk tenni a pácienseket!

Szakemberekkel közösen elindított egy új, távkonzultációs központot, ami elérhető a Hormonline.hu oldalán. Mi az, ami a betegeknek ezen a felületen segítséget nyújt?

Az endokrinológia azon orvosi területek egyike, ahol a hagyományos orvos-beteg találkozás nem alapvető fontosságú, hiszen itt a labor és egyéb leletek kiértékelése és a páciens panaszai alapján állítjuk fel a kezelési tervet. A Hormonline zárt felületén teljes körű endokrinológiai szakellátásban részesülhetnek a páciensek, mindezt az internetnek köszönhetően lényegében azonnal, várólisták nélkül, kényelmesen, akár otthon a karosszékből is. Az orvosi konzultáción és az e-recept felírásán túl teljes körű ellátást kaphat weboldalunkon a páciens, mivel dietetikusunknak köszönhetően személyre szabott étrendi tanácsadást, és személyi edzőnk pedig az egyénre szabott edzésterv kialakításában tud segíteni.

Hogyan lehet elérni a távkonzultációs szolgáltatásokat? 

Előfizetői csomag kiválasztását követően, fel tudja tölteni korábbi leleteit zárt oldalunkra, ahol egy részletes betegfelmérő kérdőív kitöltését követően, már fel is tudja tenni kérdéseit. Diétás tanácsadás és személyi edzésterv összeállítása előtt is szükséges 1-1 kérdőívet kitölteni, mivel szakértőink csak részletes anamnézist követően tudnak személyre szabott tanácsadást nyújtani.

Kiválthatja-e a személyes találkozót az online távkonzultáció?

Ez kifejezetten szakterület-függő, hiszen például egy nőgyógyászati, vagy sebészeti probléma esetén az esetek jelentős részében alapvetően fontos a személyes orvos-beteg találkozás és a hagyományos, manuális vizsgálat. Mindazonáltal az endokrinológia területén, főleg az említett betegségek esetében a páciens követése, a terápiás javaslatok módosítása az esetek döntő többségében biztonsággal megoldható online. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy itt is, csakúgy, mint a hagyományos orvos-beteg találkozások esetében az orvos csak arra tud reagálni, amit a páciens elmond, ezért itt is kifejezetten fontos, hogy a páciens minden panaszát és korábbi leleteit osszon meg a kezelőorvosával. Természetesen itt is előfordulhatnak olyan esetek, ahol további vizsgálatok, adott esetben hagyományos orvos-beteg találkozás és manuális vizsgálat szükséges, ebben az esetben ezt javasoljuk is a pácienseinknek.

A teljes interjú IDE kattintva olvasható!

Forrás: https://www.intima.hu/intim-magazin/nokrol-noknek/az-elerheto-endokrinologiai-ellatas-ma-mar-nem-alom
Az interjút készítette: Matics Kata, az Intima.hu alapítója
Lezárás dátuma: 2021.11.10.

You have no rights to post comments