artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A régi mondás szerint a várandós nőnek kettő helyett kell ennie. Bár nagymamáink eme tézisét a tudomány már sokszorosan megcáfolta, annyi igazság magva mégis van a népi bölcsességnek, hogy a gyermekvárás ideje alatt megnövekszik a várandós vitamin- és ásványianyag-szükséglete. Arra vonatkozóan, miként kell kielégíteni az alapvető tápanyagok iránti fokozott igényt, két vélemény körvonalazódik: az egyik tábor szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás a kulcsa mindennek, ami szükségtelenné tesz minden további pótlást, míg mások szerint várandósok számára kialakított étrendkiegészítőkkel kell pótolni a hiányzó tápanyagokat. Lássuk, kinek van igaza?

Anyáink-nagyanyáink még gyakran hallották, amikor kiderült, hogy gyermeket várnak: na, lányom, innentől kettő helyett kell enned. Ám az újabb tudományos adatok fényében bizton állíthatjuk, hogy ez a „jó tanács” ilyen formában biztosan nem állja meg a helyét, és a mértéktelen evés legfeljebb az anyai elhízás melegágya lehet, ami aztán további egészségi kockázatokat rejt anya és magzata számára egyaránt.

Mint sok más állításban, ebben is van azonban egy picike részigazság: nevezetesen az, hogy a várandósság alatt megnövekszik az anyai szervezet szükséglete a vitaminok, ásványi anyagok és más alapvető tápanyagok iránt. Ez nem is meglepő, hiszen a növekvő magzat az anya szervezetéből nyeri azokat az „építőköveket”, melyekből az újonnan kialakuló szöveteit, szerveit felépíti.

Logikus következtetésnek tűnik, hogy ezt a fokozott igényt a táplálékban található vitaminokkal és ásványi anyagokkal elégítse ki az anya. Képzeljünk most el egy ideális világot, amelyben mindenki – köztük a várandósok is – optimális mennyiségben és összetételben jutnak a szükséges tápanyagokhoz, mindenki számára korlátlanul rendelkezésre állnak az egészséges élelmiszerek – és nem utolsósorban mindenki birtokában is van annak a tudásnak, miként válogassa össze ebből a korlátlan kínálatból az étrendjét úgy, hogy az mind mennyiségileg, mind minőségileg optimális legyen saját maga és babája számára. Még ebben az ideális világban sem volna könnyű minden szükségletet a táplálék útján kielégíteni, hiszen vannak olyan esszenciális tápanyagok, melyek esetében a szükséges bevitel csak irreálisan nagy mennyiségű természetes növényi vagy állati forrásból származó élelmiszer rendszeres fogyasztását tenné szükségessé. És a helyzetet még csak tovább bonyolíthatja a vegán táplálkozás.

Ráadásul nem élünk ideális világban...

Ez az út tehát nem, nem mindig vagy nem könnyen járható. A probléma áthidalására megfelelő megoldásként kínálkoznak a terhesvitaminok, melyek az egyes esszenciális alkotóelemeket a szükséges mennyiségben és jól felszívódó formában tartalmazzák. Az általános multivitaminokban is megtalálható összetevők mellett várandósok esetében három tápanyagot kell kiemelni: a D-vitamint, a folsavat (folátot) és a vasat.

Az alábbi tápanyagokról és szerepükről a várandósság során ide kattintva olvashatsz!

Forrás: https://www.intima.hu/intim-magazin/terhesseg/szedjen-e-multivitamint-a-varandos-x

A cikket írta: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus főorvos, egészségügyi szakújságíró

Lezárás dátuma: 2021.11.02.

You have no rights to post comments