artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Forrás: pixabay.com

Coachként örömmel osztok meg ebben a rovatban is néhány coachingban használt kérdést, módszert, képzési anyagot, megfigyelést, tapasztalást, hogy több legyen köztünk a kedvesség és a szeretet. Az elmúlt héten a szokásokról beszélgetünk. Biztosan senki sem lepődik meg azon, hogy minél több információhoz jut hozzá egy család, annál többféle szokás gyökerezhet meg a családon belül, hiszen sok mindent eltanulunk egymástól. Ezek a szokások, amik az étkezésről, lakástakarításról, vendégvárásról, ajándékozásról és a Jézuskáról szólnak, szinte kézzelfogható, jól megérthető szokások. De vannak olyanok is, amelyek kicsit megbújva, kicsit rejtőzködve építhetik, szépíthetik a családokban élők életét.

Gyakran vannak a családon belül olyan szokásmintázatok, amelyek eredetéről már senki sem gondolkodik, mégis nagyon meghatározóak a családok életére és hangulatára nézve. Nem tudom Önök hogy vannak vele, én gyakran találtam ki olyan meséket, és történeteket a gyermekeinknek, amikről azt feltételeztem, hogy hasznos segítségek lehetnek a nevelésük során. Emlékszem például, amikor még kicsik voltak a gyermekeink azt a mesét mondtam nekik, hogy Adventkor nem szabad vitatkozni, mert az Adventi időszakban, a korai sötétedés miatt, sokkal több angyal figyel bennünket, és az égiek, akik alapvetően nagyon békés, kedves lények elszomorodnak, ha azt látják, hogy veszekszünk vagy vitatkozunk. Ezért Adventkor már különösen figyelni kell rá, hogy kedvesek legyünk, és ne bántsuk meg egymást.

Mivel a gyerekek mindent elhisznek, amit a szüleik mondanak nekik, természetesen a mi gyermekeink is elhitték ezt.  Ma már nem tudom, hogy mondanék-e nekik ilyet, ha kicsik lennének, hiszen ez becsapás, és manipulálás, de abban az időben még eddig terjedt a tudásom. Úgy gondoltam senkinek sem ártok vele, a végeredmény pedig szinte lenyűgözött. Még elég kicsik voltak, amikor elkezdtem az „Adventkor nem szoktak az emberek veszekedni” című mesét, ezért ahogy nőttek a gyerekek, velük együtt nőtt a mese is. Ha volt is vita napközben, mert persze attól még volt, este, amikor leültünk egy pár percre, hogy meggyújtsuk a gyertyákat, és beszélgessünk kicsit a gyertyák lángja mellett, azt is megbeszéltük, hogy bár most előfordult, hogy nem tudtuk betartani, hogy kedvesek legyünk, legközelebb jobban fogunk igyekezni, figyelni erre. Hiszen minden nap egy új lehetőség. Emlékszem néha kicsit kényszeredetten ültek le az esti gyertyagyújtáshoz, de becsületükre legyen mondva, mégis mindig leültek. Ez is egyfajta szokás volt nálunk, ahogy az is hogy Adventkor, ha meg tudjuk állni, nem vitatkozunk.

Ebből aztán kinőtt egy olyan szokás, ami előbb csak néhány napig, aztán már néhány hétig, végül egész hónapon keresztül kitartott. Nálam valójában nem is december 24-én kezdődik a Karácsonnyal az ünnepi hangulat, hanem már november másodikán. Ekkor ugyanis születésnapot ülünk, és a születésnap után már nem hagyom abba az ünnepi hangulatot, egészen január végéig kitart, amikor újra születésnapot ülünk. Tudom, furcsának tűnhet, nekem mégis nagyon kedves szokás ez, és a mai napig ragaszkodok hozzá. Ebben a három hónapban születet meg a családunk négy tagja, így tényleg van minek örülnöm.

Ha belegondolnak az is nagyon meghatározó lehet az életminőség szempontjából, hogy az ember milyen történeteket, szokásokat talál ki önmagának, a környezetének, és a gyermekeinek. Hiszen mindenki maga dönt arról, hogy milyen szokásokat akar bevezetni a családjába. Mikor, és hogyan díszíti fel a házat, mi az, amit megcsinál azért, hogy egyre inkább ünnepi hangulata legyen a családnak?

Azért tartottam különösen fontosnak, ennek a szokásnak a meglétét, mert nálunk Karácsonykor sokkal több a közös program, és sokkal több a közös tennivaló. Minél többen, és minél többet vagyunk együtt, az összeütközésekre is annál könnyebben sor kerülhet. Az ünnepek, bár általában nem beszélünk róla, több stresszel is járhatnak, mint a hétköznapok. De ha odafigyelünk rá, és tudatosan törekszünk arra, hogy kedvesek és türelmesek legyünk egymással, akkor sokkal jobb esélyünk van békés szívvel állni a fenyőfa környékén, mintha csak hagynánk, hogy tudattalanul sodorjanak a dolgok bármerre.

boiannacoachAkinek inkább egy coach támogatására lenne szüksége, bővebb információt talál IDE kattintva. Keressen bátran az alábbi elérhetőségeken: telefonon a 06 30 240 0007 - es számon, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy személyesen Berettyóújfaluban, a Kálvin tér 8. Szám alatti irodámban, előre egyeztetett időpontban.

You have no rights to post comments