precizbanner

gafem02

2019tavaszbanner

millenniumkicsi2

gazdatavasz

aurabannermedium2

trendybanner19

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

zoldvaros

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2019. augusztus 22. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Sült csirkecomb fűszeres bulgurral, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gulyásleves

Káposztás kocka

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

ilonatavasz2019  

ablakállásmuszakiboltallas

 

A világnap célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét a betegség korai felismerésének fontosságára, valamint arra, hogy ennek érdekében mit kell megtenni az egyénnek.

 

 

 

Az emlőrák a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés, haláloki szerepe miatt jelentős népegészségügyi probléma. Magyarországon közel 7500 új esetet diagnosztizálnak évente, a daganatos elváltozás pedig több, mint 2000 halálesetért felel minden évben.

Vannak olyan megelőzési tanácsok, amelyeket betartva akadályozhatjuk a káros sejtek térhódítását. Ilyen a visszafogott alkoholfogyasztás, a testsúlykontroll, zsír és kalóriaszegény-, zöldségekben, gyümölcsökben, vitaminokban gazdag étrend. Ezeket azért fontos megemlíteni, mert bizonyított tény, hogy az egészséges életmódot folytató nők még akkor is védettebbek a daganatok kialakulásával szemben, ha családjukban már korábban felütötte fejét a betegség.

Szakmai ajánlások szerint a korai felismerésben nagyon fontos a rendszeresség: az önvizsgálat, az orvosi fizikális vizsgálat és 45 éves kor fölött pedig a szűrővizsgálat.

Jó eséllyel megelőzhetjük a komolyabb problémákat, ha rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálaton. A tüneteket okozó tumorméret eléréséhez ugyanis több évre van szükség. A lappangási időszak elég hosszú ahhoz, hogy a tünet-és panaszmentes személyek rendszeres szűrővizsgálata esélyt adjon a daganatmegelőző állapotok és a kialakulóban lévő daganat mielőbbi felismerésére. Ráadásul minél korábbi stádiumban ismerik fel, szűrik ki az elváltozást, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szűrés szakmailag elfogadott eszköze a mammográfiás képalkotó vizsgálat: már akkor képes az emlőtumor kimutatására, felismerésére, amikor a szövetelváltozás tapintással még nem észlelhető, panaszokat nem okoz.

A mammográfiás vizsgálat 40 éves kortól, panaszok nélkül is, beutalóval évente kérhető. Másrészt a népegészségügyi célú, szervezett vizsgálat keretében figyelem felhívó behívó levelet kapnak azok a 45-65 év közötti rizikó csoportba tartozó hölgyek, akiknek két éven belül nem volt ilyen vizsgálatuk. Életmódtól függetlenül különösen ajánlott a rendszeres szűrés, ha valakinek a családjában korábban már diagnosztizáltak jó- vagy rosszindulatú daganatot.

A rendszeres szűrés mellett otthon javasolt önvizsgálatot is végezni a menstruációt követő 5-7. napon, menopauza után pedig minden hónap azonos napján. A csomók keresésén túl ilyenkor azt is kell figyelni, hogy az előző időszakban végzett ellenőrzéshez képest változott-e a mellméret, a körvonal, valamint a bimbók elhelyezkedése.

A korai felfedezésben kiemelt jelentősége van a rizikó csoportba tartozó hölgyek rendszeres szűrővizsgálatának és rendszeres önvizsgálatának, amelyek jelentősen javíthatják a gyógyulási esélyeket.

"A rák ellen, az emberért, a holnapért!" Alapítvány

Szóljon hozzá!