precizbanner

gafem02

2019tavaszbanner

millenniumkicsi2

gazdatavasz

aurabannermedium2

trendybanner19

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

zoldvaros

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2019. augusztus 22. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Sült csirkecomb fűszeres bulgurral, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gulyásleves

Káposztás kocka

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

ilonatavasz2019  

ablakállásmuszakiboltallas

 

az ember energetikai rendszerét kezdtük el bemutatni és a meridiánokkal kapcsolatos legfontosabb információk összefoglalásával zártuk. Soron következő cikkünkben ezek működéséről, a szervekre gyakorolt hatásukról, az itt keringő energiák és a nap óráinak kapcsolatáról olvashatnak részletesen.

 

Egy kis emlékeztető az :

A meridiánok rendszere, azaz az energia csatornáink rendszere

Az auránkon és csakráinkon át testünkbe kerülő energia a meridiánjainkon, vagyis az energia csatornáinkon átáramlik a szerveinkhez. Tehát ezek az energia csatornák az energia áramlásának színterei. Az egészség keleti fogalma az életerők, az életenergiák szabad áramlása. A betegség ezen energiák megrekedése és elakadása. A meridiánok energia áramlásának zavara legalább két szervben okoz problémát, az egyikben hiányt, a másikban többletet. Így egy tünet mindig jelzés az energetikai állapotunkról, ezért a gyógyítás nem a tünetekre irányul, hanem energetikai egyensúlyt igyekszik teremteni (pl. akupunktúra, akupresszúra, reflexológia).

A testünkbe 12 fő és két központi meridián található. A két központi meridiánon vannak a csakrák, míg a 12 meridiánhoz kb. 310 pont kapcsolódik, amelyeken keresztül hatni tudunk működésükre, az energia áramlására.

A fő meridiánok energia áramlása szakaszos, kb. 2 óránként vándorol át egy-egy meridiánba. Ezt a ciklikusságot tükrözi a szervóra is.

 

A szervóra - a meridiánok és szerveink közötti energetikai kapcsolat

A hagyományos kínai orvoslás szerint az ember és a természet egységet alkot. Mivel az ember a természet része, életmódjában alkalmazkodnia kell a természet törvényeihez. A szervek biológiai aktivitása szorosan összekapcsolódik a nap 12 órás ciklusával. Az emberi test napi energiájának keringése olyan kifinomult rendszer, amely a hagyományos kínai holisztikus gyógyító eljárásokban egyaránt segítséget nyújt a diagnózis, a kezelés és az egészségvédelem során.

Az energiafázisok, vagy biológiai szervóra ismerete rendkívül hosszú történelemre tekint vissza. Elméleti alapjai a Sárga Császár (Kr. e. 260-210) Belgyógyászati Könyvében találhatók meg, így ez a hagyományos kínai orvostudomány kincstárának egyik legklasszikusabb elmélete.

 

Az energiakeringés 24 óra alatt egy teljes ciklust ír le és ezalatt 2-2 órás periódusokban más-más meridiánban éri el csúcspontját az energiatelítettség, ugyanakkor összekapcsolódik az emberi szervezet 12 szervének vér- és qi-keringésével. Tehát egy mindennap ismétlődő napi ritmus szerint egymást követően más és más szervrendszer jut aktivitásának csúcspontjára.

Zi: Este 23 órától éjjel 1 óráig az epehólyag aktív időszaka van.
Az epehólyag megfelelő anyagcsere folyamataihoz fontos, hogy ebben az időszakban pihenjünk, mert az epehólyag csak így tud dolgozni. Ekkor a leggyengébb viszont a szív, ezzel magyarázható, hogy ilyenkor a leggyakoribbak a szívpanaszok és a szívbetegségek okozta hirtelen elhalálozás.

Epehólyag meridián

Egészségvédelmi tanácsok: 23 órakor mindenképpen feküdjünk le! Tekintve a szívvel kapcsolatos fent említett megfigyelésre, figyeljünk szívbetegséggel küzdő családtagjainra, mindig legyen kéznél a szívgyógyszerük. Ha ilyenkor lepihenünk, az jó hatással van a csontvelő vértermelésére, és másnap reggel friss elmével és energiával telve ébredünk.

Chou: Éjjel 1-3 között a máj aktív időszaka van.
Ez a máj regenerálódásához legalkalmasabb idő. Az emberi gondolkodás és tevékenység a máj vérminőségének függvénye. Az elhasználódott vért ki kell cserélni és friss vér képzésére van szükség. Ez a folyamat többnyire a máj energiamaximumának idején megy végbe.

Máj meridián

Egészségvédelmi tanácsok: Ekkor már fontos a mély alvás, hogy a máj fel tudjon töltődni energiával. Ha ilyenkor még ébren vagyunk, a máj nem tud feltöltődni, mert az ébrenlét leköti energiáit.

Yin: Hajnali 3-5 között van a tüdő aktív időszaka.
A földön ekkor alakul a yin energia yang energiává. Az emberi szervezetben ekkor a yin energia hanyatlani, a yang energia pedig erősödni kezd. Ekkor a tüdőmeridián a legaktívabb. Az idősebb emberek korábban kelnek, a tüdőbetegségben szenvedőkre pedig köhögési roham jöhet, bár némelyeknél a köhögés gyakran már elalvás után nagyon erősen jelentkezik.

Tüdő meridián

Egészségvédelmi tanácsok: Ilyenkor a szervezetnek bőséges oxigénellátásra van szüksége, ha mélyen alszunk, a légzésünk is megfelelően mély lesz. Ha köhögésre ébred, fogyasszon el egy pohár langyos vizet, ami enyhíti a kellemetlen tüneteket és segít újra álomba merülni.

Mao: 5-7 között van a vastagbél aktív időszaka.
Ilyenkor működik legélénkebben a vastagbél-meridián. Ekkorra a tüdő már az egész szervezetet ellátja friss vérrel és működésre serkenti a vastagbél meridiánt. Elvégzi a táplálékból a víz és a tápanyagok kivonását, illetve eltávolítja a salakanyagokat, méreganyagokat.

Vastagbél meridián

Egészségvédelmi tanácsok: Frissen keljünk ki az ágyból és igyunk egy pohár mézes langyos vizet, sétáljunk egyet. Szánjunk bőven időt a felhalmozódott salakanyagok ürítésére. Pihenjünk 10 percet, sétáljunk egy kicsit, igyunk egy pohár vizet, ébredjünk fel szellemileg is.

Chen: 7-9 között a gyomormeridián legaktívabb időszaka.
Ekkor a legerősebb az emésztőrendszer működése, ezért legyen bőséges a reggelink. A gyomor és a belek aktívan dolgoznak, és maximális a tápanyagok felszívódása.

Gyomor meridián

Egészségvédelmi tanácsok: Ebben az időszakban mindenképpen reggelizzünk, fogyasszunk teát kávé helyett, hagyjuk hogy a testünk lassan felébredjen. Ezért a reggeli kiadós és tápanyagdús legyen.

Si: 9-11 között van a lépmeridián legaktívabb szakasza.
A lép az emésztés, a felszívás és a kiválasztás fő irányítója, ugyanakkor a szervezet vérraktára is. Ha a lép működése kielégítő, jó lesz az emésztés és a felszívódás, jó lesz a vér minősége, ami az ajkak pirosas színéből látható; máskülönben az ajkak sápadtak vagy lilás színűek.

Lép meridián

Egészségvédelmi tanácsok: Ebben az időszakban fogyasszunk legalább 6 pohárnyi meleg teát lassanként elkortyolgatva, így élénkíthetjük a lép működését. Nem szabad csak akkor inni amikor már megszomjaztunk: gyakran kell inni, hogy folyamatos legyen a szervezet folyadékellátása.

Wu: 11-13 között van a szívmeridián legaktívabb időszaka.
Ez a nap során a legenergikusabb időszakunk. A szív friss vért pumpál a szervekbe, táplálja a szellemet, az izmokat és inakat, erősíti a qi keringését. Ha ebben az időszakban le tudunk pihenni fél órára, az rendkívüli módon táplálja a szívet, hosszú távon pedig jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ugyanakkor délutánra és az esti órákra energikusabbak leszünk.

Szív meridián

Egészségvédelmi tanácsok: Ebben az időszakban fontos, hogy megőrizzük lelki békénket, legyünk nyugodtak, és ha lehetőség van rá, sziesztázzunk egy keveset, ami semmiképp ne legyen hosszabb egy óránál, mert különben esti álmatlanságot okozhat. A pihenő után mozogjunk egy kicsit, hogy szerveinkben megfelelő legyen a vérkeringés.

Wei: 13-15 között a vékonybél-meridián legaktívabb időszaka.
A vékonybél az emberi szervezet legnagyobb immunszerve, amely elválasztja a tisztát a tisztátalantól. Jelentős mennyiségű felszívódás és kisebb mennyiségű kiválasztás megy végbe benne, valamint a salakanyagokat továbbítja a vastagbél felé. Ez az időszak fontos az egész napi tápanyag-szabályozás szempontjából. Ilyenkor fogyaszthatunk joghurtot, kefírt és jótékony bélbaktériumokat tartalmazó készítményeket, amelyekkel sokat tehetünk az immunrendszer megfelelő működéséért.

Vékonybél meridián

Egészségvédelmi tanácsok: Javasolt az ebédet déli 1 óra előtt elfogyasztani, mivel ebben az időszakban a leghatékonyabb a vékonybél működése, ekkor tudjuk leginkább hasznosítani az elfogyasztott táplálékot.

Shen: 15-17 között a húgyhólyag-meridián legaktívabb időszaka.
A húgyhólyag raktározza a vizeletet és a nedveket. A vizelet távozik, a nedvek pedig tovább keringenek a szervezetben. Ebben az időszakban a legmagasabb a test hőmérséklete, ami yinhiányos betegeknél (pl. tbc) a leginkább szembeszökő.

Húgyhólyag meridián

Egészségvédelmi tanácsok: Mivel a húgyhólyag energiája a maximumon van, ilyenkor bátran fogyasszunk sok vizet, gyógyteát és levest. Ugyanakkor különösen fontos hogy ne tartsuk vissza vizeletünket, mert káros következményei lehetnek, mivel csökkenhet a húgyhólyag rugalmassága, ami húgyúti gyulladást, férfiaknál prosztatagyulladást is okozhat.

You: 17-19 között van a vesemeridián legaktívabb időszaka.
A vese tárolja a szexuális energiát és a szervek esszenciális energiáját. A vesében tárolódik továbbá a veleszületett vagy esszenciális qi. Akinek veseenergia-problémája van, például impotencia, annak ebben az időszakban érdemes stimulálni a megfelelő akupresszúrás pontokat.

Vese meridián

Egészségvédelmi tanácsok: Vacsoránk ne legyen túl sós és zsíros, különben bizonyos idő elteltével magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség alakulhat ki, ami tovább növeli a vesékre nehezedő terheket.

Xu: 19-21 között a szívburok-meridián legaktívabb időszaka.
A szívburok-meridián védi a szívet, őrzi a vitalitást. A szívburok fizikai szinten is védelmezi a szívet és ugyanakkor qi-csatornaként is funkcionál. Ebben az időszakban távolítható el leghatásosabban a szívet körülvevő káros energia és erősíthető leginkább a működése.

Szívburok meridián

Egészségvédelmi tanácsok: Szívbetegek ebben az időszakban ütögessék a szívburok-meridián pontjait fentről lefelé egészen a tenyérig, mindkét karon húszszor. A szívbajok megelőzésére tegyük ugyanezt. Ilyenkor kezdjünk el felkészülni az esti lefekvéshez. Már ne végezzünk intenzív testmozgást , mert álmatlanságot okozhat. Ajánlott viszont egy 40 perces séta a szabadban, amely nemcsak a vacsora megemésztését teszi könnyebbé, de a szív védelmében is fontos szerepet játszik.

Hai: 21-23 között van a hármas melegítő meridián időszaka.
A hagyományos kínai orvoslás szerint a hármas melegítő hat szervet foglal magában, melyek ebben a két órában összehangoltan együttműködnek. A hármas melegítő meridián harmonizálja a szervezet vízháztartását és átjárása van az összes meridiánhoz. Ez az időszak a nyugalomé, a szexuális együttlété, mely után pihentető az alvás és biztosított az egész test teljes feltöltődése.

Hármas melegítő meridián

Egészségvédelmi tanácsok: Ebben az időszakban őrizzük meg nyugalmunkat, kerüljük a szélsőséges érzelmeket, az idegességet. Hallgassunk relaxáló zenét, töltsünk kellemes perceket szeretteink vagy párunk társaságában. Ha ilyenkor komoly veszekedésbe, vitába bocsájtkozunk, másnap bizonyosan nagyon levertek és depressziósak leszünk, ami súlyosan károsítja egészségünket.

Ma Magyarországon a felnőtt lakosság közel 70 %-a küzd valamilyen emésztőrendszeri problémával, ezért a következő részben a gyomor meridiánról, működésének egyensúlyban tartásáról, azaz konkrét étkezési tanácsokról lesz szó.

Ne feledjék: „Az ember legjobb orvosa önmaga!”

eZoLa

/A cikk megírásában, összeállítsában a következő források is segítséget (szöveg, illetve kép) nyújtottak: drchenpatika.hu, sites.google.com/site/balazsrozalia, agape-anna.blogspot.hu, továbbá külföldi oldalak./

Szóljon hozzá!