artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Hajdú-Bihar megyei bájos város, Berettyóújfalu területén számos rejtett kincs található, ami mind a turisták, mind a helyiek számára csodálatosan izgalmas felfedezéseket kínál. Ebben az útmutatóban a város legérdekesebb titkos helyeit igyekszünk bemutatni, amelyek bizonyos, hogy minden odalátogató számára felejthetetlen élményekkel szolgálnak.

A Bihar Termálliget Gyógy- és Strandfürdő

A napjainkra hivatalosan is gyógyvizűként elismert fürdő első medencéje 1927-ben épült az akkori „leventeház” – ma már Nadányi Zoltán Művelődési Központ – kiegészítéseként. Az 1960-70-es években két új medencével bővült a fürdő. A langyos vizű, befelé mélyülő „leventemedence” mellett már egy gyógyvizes ülő- és pihenő medencével, valamint egy gyermekmedencével is gazdagodott strandfürdő kínálata.

1995-ben a strand területe kiegészült az uszoda impozáns épületével, melyben egy 25 méteres forgatott vizű medencével, egy fedett, gyógyvizes ülő- és pihenő medencével, finnrelax szaunával, álló- és fekvőszoláriummal, gyógy- és frissítő masszázzsal vártuk az ideérkezőket.

2001-ben az üzemeltető, azaz a Herpály-Team Építőipari és Szolgáltató Kft. felújítatta az egykori „leventemedencét” és környezetét, új büfé és pénztár is épült a gyógyvíz áldásos hatásait élvezők kényelme érdekében.

Egy 2009-es, az Észak-alföldi Regionális Operatív Program keretében megvalósuló pályázat eredményeként öt új medence épült, jelentősen megváltozott a fürdő környezete, és számos új szolgáltatással gazdagodott a gyógyvizű fürdő. Mindezek hatására kialakult az intézmény új arculata, a szórakozás és a sportolás lehetőségeit egyaránt kínáló Bihar Termálliget.

Látogassa meg a legszuperebb éttermeket

Berettyóújfalu számos kiváló étteremmel várja a gasztronómia szerelmeseit, amelyek közül kiemelkedik a SPNRBI büfé. Itt a főszerep az angus marhahúsból készült hamburgereké, amelyek a legfrissebb, minőségi alapanyagokból készülnek. Ám a SPNRBI büfében emellett  természetesen minden más étel is frissen készül, így a hagyományos hamburgerektől kezdve a prémium angus hamburgerekig mindenből a legminőségibb verziót fogyaszthatjuk.

A hely gasztronómiai különlegessége a 140 grammos, 100% Hortobágyi angus marhahús pogácsa, amelyet prémium salátával, fekete szezámmagos kovászos zsemlében tálalnak. Emellett persze a gyros is a legkiválóbb alapanyagokból készül, amelyek garantálják a minőséget és az ízélményt.

A SPNRBI büfé mellett kihagyhatatlan helyszín továbbá a Katalin Motel & Restaurant, amely Berettyóújfalu belterületén a 42.sz. Főút mentén található. Az E60 nemzetközi főközlekedési útról könnyen megközelíthető, csendes környezetben nyújt pihenési lehetőséget az átutazóknak. A Motel légkondícionált éttermében és kerti pavilonjában szolgálják ki a vendégeket a tájra jellemző éttelekkel. Ötven fös rendezvényt (esküvő,ballagás,névnap) lebonyolítását vállalják. A panzió területén gyors internetkapcsolat is elérhető, amely tökéletes lehetőséget kínál a vendégek számára YouTube-videók megtekintésére, sportfogadásra, vagy a közösségi média platformokon történő barátokkal való beszélgetésre és még sok egyébre.

Végezetül a Móló Panzió és Étterem még az, ahová érdemes betérni, hiszen a helyszín 70 fős légkondicionált étteremmel, nyári terasszal és kerti grillel várja éhes vendégeit, ahol a gyors és udvarias kiszolgálás, valamint a házias ízek biztosítják, hogy a lakoma végén minden látogató elégedettnek érezhesse magát.

katalinmotel

Fedezze fel a Morotva Liget Sport- és Szabadidőközpontot

A város kertvárosi részén, Berettyószentmárton szélén található a Morotva Liget Sport és Szabadidő Központ, ami a látogatók számára a természet közelségében biztosít pihenést. A Berettyó folyóval szegélyezett, szívében pedig a Morotva-tóval büszkélkedő létesítmény a kikapcsolódásra vágyók valóságos paradicsoma. A természetes környezetben kiépített stégek tökéletes helyszínt biztosítanak a nyugalomra. A központ aktív és passzív pihenési lehetőségeket egyaránt kínál sportolási, szabadidős tevékenységekkel, valamint szállás- és étkezési lehetőségekkel. A látogatók megismerhetik Bihar-Sárrét egyedülálló természeti és kulturális kincseit, melyeket különféle programok keretében mutatnak be a túravezetők.

A Pálfi István Rendezvénycsarnok emellett különböző sport- és szabadidős események, céges rendezvények, családi összejövetelek, esküvők, koncertek és konferenciák helyszíne. Átfogó infrastruktúrájának köszönhetően pedig itt szinte bármilyen esemény megvalósítására alkalmas.

Ugyancsak itt található Magyarország első és jelenleg egyetlen sík területen kialakított BobKart pályája is, mely felejthetetlen élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

bobkart

Vissza a múltba - Herpályi Csonkatorony

Ha Románia felől, a 47-es főúton közelítjük meg Berettyóújfalut, a határában szemünk elé tárul a herpályi monostorrom, mely a háborúk során erősen lepusztult, de a műemlék megmaradt déli tornya ma is impozáns látványt nyújt.

A 19. század közepén a másik torony is állt még, azonban ez elbontásra került. A romról az első hiteles feljegyzések 1878-ban készültek. A feljegyzésekből és az ekkor készült rajzokból egyértelműen kiderül, hogy a templom román stílusú volt. A második világháború idején a torony súlyosan megrongálódott, de később helyreállították és az 1970-es években tervszerű régészeti feltárást is végeztek. Ennek eredményeként egy háromhajós, reprezentatív, nyugati toronypáros, nagyméretű kolostortemplom alaprajza tűnt elő.

A három hajós, román stílusú monostor fénykora a 12-13. században volt, amikor a bencés szerzetesek élénk szellemi és kulturális életet folytattak itt. Időzzünk el kicsit a tövében, nem fogjuk megbánni.

berettyoujfalu herpalyi csonkatorony

You have no rights to post comments