artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A mindennapos rohanásban rendszeresen elfeledkezünk róla. Pedig az ivás-, azaz a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás nélkülözhetetlen szervezetünk zavartalan működéséhez. Pláne most, amikor rekkenő a hőség…

 

 

Csupán kétszázaléknyi folyadékvesztés is elegendő ahhoz, hogy testünk vízháztartásának kényes egyensúlya megbomoljon, és azon bonyolult biokémiai folyamatok, amelyek jó közérzetünket biztosítják, zavart szenvedjenek. A kiszáradásnak könnyen felismerhető tünetei vannak: már maga a szomjúságérzet megjelenése is erre utal, de emellett jelentkezhet fejfájás, szédülés, koncentrációs zavar, gyengeség, csökkenő teljesítőképesség, szájszárazság, szapora szívverés. Akár eszméletvesztés is bekövetkezhet, ezért – főként a nagyfokú folyadékvesztéshez vezető esetekben (kánikula, erős fizikai igénybevétel, lázas, hasmenéses állapotok), mindig gondoskodjunk arról, hogy megfelelő legyen a folyadékpótlás. Lényeges az is, ki mit iszik. Legjobb az alacsony ásványi anyag tartalmú szénsavmentes ásványvíz – persze nem jéghidegen (ellenkező esetben a torokgyulladás borítékolható), de ugyanúgy megfelelő a jó minőségű csapvíz, valódi gyümölcs és zöldséglevek, gyógyteák, gyümölcsteák, tej és tejtermékek, nyers gyümölcsök. Ne fogyasszunk alkoholt, vagy cukrozott üdítőket, mert ezek tovább fokozzák a szomjúságot, ráadásul még elhízáshoz is vezethetnek.

Néhány tipp a nyári hőség idejére:

  • érdemes az ásványvizek márkáját váltogatni, így elkerülhető a túlzott mennyiségű ásványi anyag bevitel
  • ha azt szeretné, hogy hidegebb legyen innivalója, ne hűtse jéghidegre, elég, ha pár jégkockát dob bele
  • a legjobb szomjoltó a citromlével ízesített víz - felhasználás előtt ne felejtse el alaposan megmosni a gyümölcsöt
  • ha külföldre megy, semmiképp ne fogyasszon a helyi vízhálózatból vizet, de még csak jégkockát se kérjen, így sok kellemetlenségtől megóvhatja magát
  • a gyümölcsteák hidegen is kiváló szomjoltók
  • a legegyszerűbb fagylaltot könnyen elkészítheti. Csak egy natúr joghurt, némi idénygyümölcs pépesítve – összekeverni – lefagyasztani. Édesítésre azonban ne cukrot használjon, hanem mézet
  • kerülje a nehéz, zsíros, túlfűszerezett ételeket, használja ki a szezon nyújtotta lehetőségeket, gyümölcslevesek lehűtve a legjobb választás
  • a többféle gyümölcsből készült gyümölcssaláták is jó választásnak bizonyulnak hőség idején
  • óvatosan bánjon a koffeintartalmú italokkal, hiszen víz megkötő hatásúak
  • mindig figyeljen oda idős hozzátartozóira, és gyermekeire, ugyanis hajlamosak elfeledkezni az ivásról

További információk:

Mindenkinek szép nyarat kívánok: Faar Ida

 

You have no rights to post comments