Vitathatatlanul tavasz van: már kora reggel hétágról süt a Nap, rügyeznek a fák, bokrok – ébredezik a természet. Az ember szinte kimenekül a négy fal több hónapos fogságából, sütkérezik, élvezi a jó levegőt, de nem számol a lassan melegedő idő csalókaságával – és bármennyire is idilli a kép – könnyen összeszedhet egy kiadós megfázást.
Egy –két nap elteltével fejfájás, rossz közérzet, tüsszögés, orrfolyás, köhögés jelzi a bajt, s ha még szerencsétlenségünkre bakteriális felülfertőződés is történik hőemelkedés és láz is tetőzheti a kellemetlen tüneteket. A hő az anyagcsere-folyamatok során keletkezik, független a környezet hőmérsékletétől, viszonylagos állandóságát az idegrendszer szabályozza. A testhőmérséklet normális esetben minimális ingadozást mutat: 36,4 Celsius fok – 37 Celsius fok közötti tartományban, ami a napszakokkal (legalacsonyabb a hajnali órákban, legmagasabb délután), az étkezéssel, és a fizikai munkával áll összefüggésben. De ez a napi hőmérséklet-ingadozás nem haladhatja meg a 0,5 Celsius fokot. Ha a normálisnál magasabb a testhőmérséklet 37 – 38 Celsius fok között hőemelkedésről, 38 – 39 Celsius fok között lázról, 39- 40 Celsius fok között magas lázról, 40 C fok felett pedig igen magas lázról beszélünk, ami már idegrendszeri tüneteket is okozhat – tudatzavart, tájékozatlanságot. Láz abban az esetben alakul ki, ha a nyúltvelőben lévő hőszabályzó központ baktériumok, vagy anyagcsere-termékeik, mérgező anyagok, vagy fizikai hatások okozta izgalmak folytán magasabb szintre állítja be a testhőmérsékletet. A láz kezdődhet hirtelen, legtöbbször hidegrázás kíséretében (influenza, tüdőgyulladás, fertőzések), vagy lassan lépcsőzetesen napról-napra emelkedve. A testhőmérséklet emelkedésével egyidejűleg emelkedik a légzés és a pulzusszám is. A láz megszűnése lehet gyors – a közérzet hirtelen javulását eredményezve, de lehet fokozatos is. A láz a természetes védekezés egyik leghatékonyabb eszköze, bizonyos mértékig hasznos, ezért sohasem a teljes megszüntetésére törekedjünk, csak a csökkentésére. A magas láz azonban nem játék: orvoshoz kell fordulni vele, mert rövidtávon is kimeríti a szervezet tartalékait, folyadékvesztéssel jár, és súlyos következményeket vonhat maga után, ha nem tisztázódik időben az oka. Vegyük most sorra mit is tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a megfázást, illetve miként kezeljük, ha már kialakult…
Hogyan előzhetjük meg?
ÖLTÖZKÖDÉS
A megfázást közvetlenül nem a hideg okozza, hanem a hideg hatására hirtelen legyengült immunrendszer nem képes védekezni a kórokozók ellen. Ezért mindig az időjárási viszonyoknak megfelelően – rétegesen – öltözzünk fel, és különösen ügyeljünk a lábaink és a fejünk védelmére.
IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSE
A tél folyamán alaposan kiürült vitaminraktáraink minél előbbi „feltöltésével” (bővebben olvashat erről a MÁRCIUSI VITAMINVADÁSZ című cikkben), kellő mennyiségű C-vitamin bevitelével, elegendő pihentető alvással, rendszeres legalább napi félórás intenzív sétával a szabad levegőn.
GYAKORI ÉS ALAPOS KÉZMOSÁS
Az ember nem is hinné mennyi kórokozó telepszik meg a használati tárgyainkon. Egy szimpla bevásárlás során, az aprópénzen, bankjegyeken, kilincseken, bevásárlókocsikon, a hűtővitrinek fogóján, - hemzseghetnek a vírusok, baktériumok – s kezünkre átkerülve elég, ha megdörzsöljük a szemünket, vagy megfogjuk a megevésre szánt kiflinket – már be is juttattuk szervezetünkbe a fertőző kórokozókat. (Persze a közvetlen cseppfertőzéssel szemben már nehezebb a dolgunk – ha a közelünkben köhögnek, vagy „ránk tüsszögnek”, a levegőbe zúduló apró nyálcseppecskéket nehezen tudjuk kikerülni.) Ha nincs módunk kezet mosni – vigyünk magunkkal nedves törlőkendőt.
Hogyan kezeljük?
A megfázás, nátha a legtöbb esetben – legyen bármilyen kellemetlen is – a könnyebb lefolyású betegségek közé tartozik, öt-hat nap alatt lezajlik, ha nincs felülfertőződés, és láz. Sokan próbálják meg „lábon kihordani” – legtöbbször sikerrel. Mindenkinek vannak jól bevált házi módszerei-, amelyek alkalmazásánál a következő alapelveket érdemes figyelembe venni:
• Legyen bőséges a folyadékbevitel – szénsavmentes ásványvíz, teák, levesek
• Kíméljük a gyulladt nyálkahártyákat – ne együnk csípős, hideg, vagy túl forró ételeket, ne igyunk savas italokat
• Ajánlott az ágynyugalom – ha ugyanúgy leterheli magát fizikailag, mint azelőtt késlelteti a gyógyulást.
• Párásítsuk a szoba levegőjét – ugyanis ha az túlságosan száraz izgatja a légutak nyálkahártyáját.
• Inhaláljunk illóolajokkal. (Gyerekeknél fokozottan kell figyelni – soha ne hagyjuk őket egyedül a balesetveszély miatt). Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel,és adjunk hozzá néhány csepp illóolajat. Terítsünk törölközőt a fejünkre és lélegezzük be a gőzt. Használható illóolajok: bazsalikom, levendula, borsmenta, eukaliptusz, ciprus, fenyő, kakukkfű.
• Fogyasszunk gyógyteákat: a természet patikája számos esetben áll a rendelkezésünkre, kíméletes és kis kockázattal jár, ha betartjuk az előírt mennyiségeket. A kamilla, a bodzavirág, a csipkebogyó, a citromfű nagy segítség a bajban. (20 g bodzavirág, 20 g csipkebogyó, 20 g citromfű, 40 g málnalevél – ebből készítsünk teakeveréket, ebből 3 evőkanálnyit tegyünk 1 liter forró vízhez, hagyjuk állni 5 percig, szűrjük le – és ebből fogyasszunk naponta 3 csészével, mézzel ízesítve.) A fertőzés legyőzésében szerepet kaphatnak azon növényeink is, amelyek baktériumölő hatásukról ismertek: fokhagyma, vöröshagyma, fekete retek,torma.
• Nagy segítségünkre lehetnek a recept nélkül is kapható szopogató tabletták, orrcseppek, nyákoldók – de minden esetben tájékozódjunk a gyógyszerészünknél alkalmazhatóságukat illetően (főként, ha valaki más gyógyszereket is szed krónikus betegségére.)
Abban az esetben pedig, ha a tünetek makacsul fennállnak, súlyosbodnak, vagy magas láz kíséri őket, MINDENKÉPPEN FORDULJUNK ORVOSHOZ!
BETEGSÉGMENTES SZÉP TAVASZT KÍVÁN: FAAR IDA