artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Királyként reggelizni – ez a legfontosabb alapszabály, akár felnőttekről, akár gyerekekről, akár fogyókúrázókról van szó. Ugye Önnel is gyakran előfordult már, hogy siettében kihagyta a nap leglényegesebb étkezését, vagy hiába könyörgött a gyerekeinek, hogy ülve, nyugodtan evéssel indítsák a napjukat?

 

Nos, ezen sürgősen változtatnia kell,már ha egészségesen szeretne élni.

Mert:

Reggelre szervezetünk elhasználja tartalékait, így nélkülözhetetlen, hogy ezeket pótoljuk, s így mintegy üzemanyaggal lássuk el –energiát és tápanyagokat a működéséhez
Megakadályozhatjuk, hogy leessen a vércukorszintünk, ami tíz óra felé farkaséhséggel, gyengeséggel, szédüléssel ránk törve arra sarkall, hogy kontrolálatlanul élelmet vegyünk magunkhoz – növelve ezzel az elhízás veszélyét, ami cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet
Akik rendszeresen reggeliznek, azok nagyobb fizikai és szellemi teljesítőképességgel bírnak a nap során
Ha reggelizünk, és nem éheztetjük a szervezetünket, felpörgetjük az anyagcserénket – ez azért fontos, mert a lelassult anyagcsere szintén elhízáshoz vezethet
Ellenállóbbá válunk mind a fertőző betegségekkel, mind a stresszel szemben
Bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, aki rendszeresen reggeliznek  soványabbak, mint nem reggeliző kortársaik
Aki reggelizik annak jobb az emlékező- és, koncentráló-képessége, kreatívabb, könnyebben legyőzi az akadályokat
 
 
A JÓ REGGELI TÍZPARANCSOLATA:
 
1. Válasszunk olyan ételeket, amit élvezettel fogyasztunk el. ez legyen bőséges és kiadós
2. legyen változatos –azaz ne minden nap ugyanazt együk-, variáljuk bátran az alapanyagokat. Szerencsére számos olyan alapanyag van, ami egészséges és finom (tejtermékek, zöldségfélék, húsok, zabpelyhek, müzlik stb.)
3. Természetesen azért ne essünk túlzásba: azaz nem törvényszerű, hogy az egész hétre elegendő csokoládé-adagunkat egy reggeli alatt el kell temetnünk.
4. Fogyasszunk a reggelinkhez elegendő folyadékot – valódi gyümölcslevek, teák, turmixok – tej, kakaó.
5. A reggeli lórúgás-számba menő kávé helyett inkább térjünk át a teázásra
6. Az ételeket, italokat lehetőség szerint ne cukorral édesítsük. Használjunk minőségi mézet, házi lekvárt, vagy édesítőszert. A cukor semmi értéket nem tartalmaz „üres kalória”.
7. Ne együnk felvágottakat – tele vannak sóval, tartósítószerrel, ízfokozóval és mellesleg húsipari melléktermékből készülnek.
8. Együnk sajtot – ezekből is kerüljük a gyors érlelésűeket, vagy ömlesztetteket – válasszuk a juhsajtot, kecskesajtot, házi sajtokat
9. Teremtse meg a nyugodt reggelizés feltételeit – inkább ébredjen félórával korábban.
10. Váljon szokásává a közös reggelizés a családdal. Rohanó világunkban az otthonuk reggel is békés szigetté változik
 
TIPPEK REGGELIRE
 
ZABKÁSA - ALAPRECEPT
Hozzávalók 10 dkg zabpehely, 6 dl tej, 2 ek joghurt, 1 tk őrölt fahéj, 1 ek méz
Melegítsük fel a tejet. Mielőtt forr, azaz gyöngyözik, adjuk hozzá a zabpelyhet. Kevergessük, amíg sűrű lesz, majd adjuk hozzá a mézet, joghurtot és fahéjat. Alacsony hőmérsékleten keverjük tovább 1-2 percig. Tálaljuk melegen. Ízlés szerint ehető kakaósan, ízesíthető lekvárral, de darabolhatunk bele idénygyümölcsöket is.
 
HAGYMÁS SAJTKRÉM PIRITOSSAL
Hozzávalók: 10 dkg császárszalonna, 2 evőkanál olaj, 40 dkg vöröshagyma, arasznyi póréhagyma (25 dkg), 3 dkg fokhagyma, 1 csomó metélőhagyma, 25 dkg ementáli sajt, 3 tojás, só, bors, 1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és kömény, 4 nagy szelet rozskenyér (nem kell túl vastag)
A szalonnát apró kockákra vágva olajon kisütjük. A vöröshagymát, a pórét vékonyra, fokhagymát és metélőhagymát durvára vágjuk. Ezeket a szalonnára szórva közepeses lángon 10 percig pároljuk, majd kihűtjük, a sajtot a felvert tojással, összekeverjük, kissé sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, köményt, hagymákat. A kenyérszeleteket a masszával megkenjük, tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük..
 
 
JUHTÚRÓS-CHILIS KRÉM
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 20 dkg tehéntúró, 15 dkg feta, 1 pohár tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 kanál dijoni mustár, só, bors, chili
Az elkészítés nagyon egyszerű: minden hozzávalót alaposan összekeverünk.
 
MINDENKI KEDVENC OMLETTJE
Hozzávalók: 10 tojás, 5 szelet főtt, füstölt sonka, 4 paradicsom, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 dl tej, 3 ek vaj, 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld, snidling,
kapor, tárkony, só, bors
A tojásokat tálba ütjük, a tejjel és a tejszínnel felverjük. Simára keverjük benne a lisztet, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük. A paradicsomot felszeleteljük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Beletesszük a csíkokra vágott sonkát és a paradicsomot, majd 200 fokos sütőben 5 percig sütjük. Ráöntjük a tojás masszát és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Vajas pirítóssal tálaljuk.

You have no rights to post comments