precizbanner

telivasar  

ablakállás

 

Afrika és Amazónia őserdeinek kimeríthetetlen kincsestára a gazdag növényvilág. Sok mindent még nem ismerünk, másokat a benszülöttek használnak és a kozmetikai ipar, gyógyszeripar is kezdi felfedezni és kutatni. Nagy világmárkák áldoznak milliókat ezek kutatására. Pedig lehet, hogy csak a helyi használati szokásokat kellene megfigyelni. Nagyon sok esetben ezeket, ezek hatóanyagait, hatását igazolja utólag a tudomány. Ilyen pl. a marula olaj is.


A Marula fa (Sclerocarya birrea)  magas, lombhullató fa széles  koronával és  jellegzetes szürke foltos törzzsel. Dél-Afrikában őshonos, régészeti adatok szerint már évezredek óta használják a fa és a termés minden részét. Nagy tápértéke miatt élelmiszerként, gyógyszerként, vallási és rituális célokra a mindennapi élet része. Fesztiválokat, marula-ünnepeket rendeznek – mint nálunk a szüret, olyan esemény a betakarítás Szwáziföldön.  Férfiasságot, termékenységet fokozó erőt tulajdonítanak neki, ezzel jósolják meg a születendő gyermek nemét, elűzik a rossz szellemet, betegségeket. A tudományos kutatások azóta bebizonyították a marula főzet (kéreg, levél) antibiotikus hatását.
A marula fa szilvanagyságú gyümölcse ehető, nagy tápanyagtartalmú. Népszerű a belőle készülő likőr és sör is. Magja nagy energiatartalmú, magas a fehérje és zsírtartalma.
Akár kézzel is préselhető, olyan nagy az olajtartalma. A hidegen sajtolt, finomítatlan marula olaj gazdag C vitaminban, E vitaminban, erős antioxidáns hatású. Olajsavat, linolénsavat, palmitinsavat és stearinsavat tartalmaz. Könnyen felszívódó, a nyári melegben, vagy zsírosabb bőrtípus esetén is kellemes a használata.

Tulajdonsága, használata:

  • hidratáló, anti-aging hatású, arcra, akár a szemkörnyékre is kenhetjük vékony rétegben.
  • fenntartja a bőr rugalmasságát, ezért az afrikai nők terhességi csíkok, striák megelőzésére használják
  • stabil állagú, ezért bázisolajnak is kiváló (különböző illóolajakhoz)
  • babamasszázshoz alapolaj lehet
  • a tompa, foltos sérült bőrön segít
  • csökkenti, v. megelőzi a hegesedést
  • csökkenheti a bőrpírt
  • bőrnyugtató hatású
  • antioxidáns hatása véd a bőr sejtkárosodásától
  • samponokban a száraz, sérült haj állapotán javít

Néhány tanács a használatához:

Arcápolásra: egyszerűen a nedves bőrbe néhány csepp tiszta olajat kell bemasszírozni. Bátrabbak krémeket is keverhetnek vele.
Testápolásra: különösen kismamáknak jó hatású a tiszta olajat a hasra kenni. A marula olaj  1: 1 arányban keverve sheavajjal vagy tiszta mandulaolajjal is használható.
Hajápolásra: pár cseppet lehet adagolni egy jó minőségű, biosamponhoz. Néhány percig a hajon hagyjuk, majd lemossuk.
A legújabb kutatások alapján sugárkezelés után a marula rendszeres használatával a bőrpír, égési sérülés hamarabb gyógyul, műtét utáni hegek is szebben gyógyulnak. Bővebben itt:

Magyarországon a marula olaj kapható a Swazi Secrets termékek importőrnél:

Itt kapható a marula olajjal készült illatmentes, tiszta marula és sheavajból készült szappan, ami csecsemőknek is kiváló, testápolók, ajakbalzsam.
A Naturkence által forgalmazott marula olaj a fenntartható fejlődést szem előtt tartva, vadon termett, kézzel préselt tiszta, adalékoktól mentes olaj.
Fair trade termék, és a bevétel 10 %- val a gyártó a legelesettebb gyermekeket, az AIDS-es árvákat támogatja.

Szóljon hozzá!