artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Július – tombol a nyár, tömve vannak a strandok, nyaralóhelyek, elérkezett az idő az önfeledt pihenésre, ellazulásra és új-egészséges ételek és ízek kipróbálására. Szerencsére bőven van miből válogatni, roskadoznak a piaci standok a szebbnél-szebb zöldségektől, illatos gyümölcsöktől. 
 
 
A JÚLIUSI VITAMINVADÁSZ ezekből „szemezget” most egy kicsit, hiszen a következő néhány alapanyag bemutatásával korántsem teljes a lista… Kérem, tartsanak velem!

SÁRGABARACK
A rózsafélék családjába tartozó illatos barack Közép-Ázsiából származik, Európába a rómaiak közvetítésével jutott el. Az omlós húsú finom kajszinak többféle fajtája megtalálható hazánkban, leggyakoribbak: a korai piros, a ceglédi óriás, a szegedi mamut, a magyar kajszi, a mandula kajszi és a rózsa kajszi. A sárgabarack amellett, hogy finom és sokféleképpen felhasználható kiemelkedően jelentős élettani hatásokkal is bír:
  • tartalmaz A-vitamint, béta-karotint (1,8 mg/100 g), B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint (10 mg/100 g) és ként.
  • rendkívül jó élelmi rostforrás (3,6 g/100 g).
  • a csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek.
  • jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Ezért a kozmetikai ipar felhasználja hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikai termékekben.
  • növeli a sejtek energiáját, élettartalmát.
  • fokozza a vérképzést.
  • mérsékli az asztmás panaszokat.
  • vízhajtó, méregtelenítő hatású.
  • segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.
  • megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulását.
  • erősítik az immunrendszert.
  • fogyasztása jó hatású székrekedés esetén is.
  • természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint is, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat ezen vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, közömbösíti a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököket.
  • télen közkedvelt az aszalt formája, ami rostanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont nagy az energia- és a szénhidrát- (gyümölcscukor) tartalma. Az aszalt barack gyorsan energiát biztosít a szervezetnek: édesebb, mint a friss barack, ezért inkább csak sütéshez és desszert készítéséhez használjuk, gyümölcskenyér sütéséhez, kis mennyiségben müzlik alkotórészeként. Fontos tudni, hogy amíg a friss barackban 48 kcal/100 g energia van, az aszalt sárgabarackban 307 kcal/100 g és a szénhidráttartalma: 70 g/100 g emiatt aszalt formájában egyáltalán nem tanácsos a cukorbetegeknek a fogyasztása, nyersen pedig mérve és számolva kell (10,2gramm/100 gramm a szénhidráttartalma) beiktatni a mindennapos étrendbe.
  • A-vitaminja javítja a látást és késlelteti az öregedési folyamatokat.
A sárgabarack leginkább nyers állapotában fejti ki áldásos hatását, de számtalan formában hasznosíthatjuk még: levesek, torták, gyümölcslevek készíthetőek belőle télire pedig – ha üvegbe szeretnénk zárni a nyár valódi ízeit – érdemes sok lekvárt és dzsemet készíteni belőle. Akár le is fagyasztható, natúr, vagy felcukrozott formában.
 
CUKKINI
A tökfélék családjába tartozó zöldség őshazája a mai Guatemala és Mexikó területe. A zsenge, kalóriaszegény (100 gramm/15 kcal) zöldségből sokféle könnyen emészthető étel készíthető, ezért kiváló alapja lehet kisgyermekek és diétázók étrendjének. Magas – mintegy 95 %-os víztartalma miatt kiváló folyadékpótló, sokféle ásványi anyagot (mangán, kalcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, B2, B6, B 9, C-), folsavat és élelmi rostot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Enyhe hashajtó, gyulladás-gátló, és vértisztító, kiváló ízületi gyulladásra. Fogyasztható nyersen reszelve - belekeverhető salátába, feltétként szendvicsre. Darabolva fűszeres mártásokba mártogathatjuk. Felkarikázva, fokhagymás-fűszeres olajjal megkenve grillezhetjük.   Használjuk sajtos, fűszeres salátákba. Paprikacsíkokkal, pirított olajos magvakkal töltsünk vele sült burgonyát. Reszeljük főtt tésztához, paradicsomos rizshez.
 
BROKKOLI
A brokkoli a káposztafélék családjába tartozó, hazánkban egyre kedveltebb zöldségnövény, a karfiol és a kelbimbó legközelebbi rokona.
A termesztése Olaszországból ered. Amellett, hogy sokféleképpen elkészíthető savanyúságnak, köretnek, levesnek vagy főételnek, kiemelkedően egészséges is:
  • tartalmaz A-,  C-,  E- és B-vitaminokat, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét.
  • kiemelendő mennyiségben tartalmaz tokoferolt (E -vitamin), niacint, pantoténsavat, B1- és B2-vitamin is.
  • kitűnő C- vitamin-, folsav- és béta-karotin forrás.
  • gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
  • nagy mennyiségben tartalmaz klorofilt.
  • a benne található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segít a pajzsmirigy-túlműködési gyógyításában.
  • magas antioxidáns tartalmánál fogva jótékonyan hat ízületi gyulladásban.
  • csökkenti a vérnyomást.
  • jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát.
  • segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek.
  • kutatások bizonyítják rákmegelőző hatását, a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
  • könnyen emészthető.
  • véd a fertőzésekkel szemben.
  • fokozza a szénhidrát- és fehérje anyagcserét.
  • erősíti az immunrendszert.
  • segít megelőzni egyes bélbetegségeket.
BURGONYA
Minden konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Számtalan fajtája elterjedt, főzési jellemzői eszerint eltérőek lehetnek: vannak olyanok, amelyek kifejezetten csak sütésre, hasábburgonyának, chipseknek alkalmasak (pl.: Kondor), míg mások köretnek, pürének kiválóak (pl: Kleopátra).  Ki hinné, hogy a már-már hétköznapi burgonya milyen sokféle pozitív élettani hatással bír:
  • minden nélkülözhetetlen ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz
  • magas keményítő tartalommal rendelkezik, azaz minőségi szénhidrátot tartalmaz, ami az emésztési folyamat során a beleken keresztül gyorsan a véráramba kerül. Cukorbetegeknek emiatt csak mérve, és a szénhidrát-tartalom szigorú beszámításával tanácsos fogyasztani
  • találunk benne sok magnéziumot, káliumot, foszfátot, nátriumot és kalciumot is. Vízhajtó, méregtelenítő, csontépítő.
  • magas rosttartalma miatt laktató, segíti a bélrendszer egészséges működését, szabályozza az emésztést és megszünteti a székrekedést.
  • ösztönzi a tápanyagok sejtekbe jutását.
  • erősíti az izmokat,a szívet és a vérkeringést.
  • gyorsítja az anyagcserét, savtalanítja a szervezetet.
  • erősíti a kötőszövetet.
  • serkenti a hormonok termelését.
  • a lereszelt burgonya kipréselt levének étkezések utáni  elfogyasztása megszünteti a gyomorsav –túltengés okozta kellemetlen tüneteket.
ZELLER
A Földközi-tenger partvidékén és Észak-Európában őshonos növény, amely a közismert népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik. Számos hatása ismert:
  • amelyek erős vízhajtó hatású.
  • gyógyítja a hólyaggyulladást és a húgyúti fertőzéseket.
  • serkentőleg hat a veseműködésre, elhajtja a vesehomokot.
  • enyhíti az ízületi gyulladást.
  • jótékonyan hat az asztmára és a hörghurutra.
  • alkalmazzák reuma elleni szerként, vérnyomáscsökkentőként, idegnyugtatóként gyomorégés enyhítésére is.
  • található benne szerves nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium és sokféle nyomelem.
  • alkalmazzák emésztési panaszok, étvágytalanság esetén.
  • erősíti az immunrendszert.
  • étvágycsökkentő, nyugtató, potenciajavító.
  • savtalanítja a szervezetet.
  • megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, valamint javítja az emésztést, serkenti a veseműködést.
  • afrodiziákumként is alkalmazzák.
  • összetevőként használják a kozmetikaiparban (szappanban, krémben, parfümben) és az élelmiszeripari termékek (alkoholos és alkoholmentes italok, cukorkák, egyéb édességek) ízesítésében.
Ehetjük nyersen, főzve, párolva, sütve, fűszerolajként, fűszerecetként, ételízesítőként sóval vagy szárítva, zöldségpástétomokban. 
 
RECEPTEK  
 
ZELLERKRÉMLEVES (klasszikus recept)
Hozzávalók: 4 szál szárzeller felkarikázva, 2 fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, kockára vágva, 4 dl főzőtejszín, 10 dkg vaj, 3 liter zöldség alaplé.
A vajat megolvasztjuk, a vöröshagymát megpároljuk rajta. Hozzáöntjük a burgonyát és a zellerszárakat, majd a zöldséglevet. Addig főzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. Ha megfőtt, akkor leturmixszoljuk, közben hozzáöntjük a tejszínt is. Jól lehűtve tálaljuk.
 
ZELLERPUDING
Hozzávalók: 1 kg tisztított, fiatal zellergumó, 15 dkg vaj, 5 dl tejszín, só, örült fehér bors, 5 tojás.
A zellert vékony szeletekre vágva a vajon pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel, és a fedő alatt puhára pároljuk. Lehűtjük, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, ismét rövid ideig turmixszoljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Kivajazott csészékbe töltjük, tepsiben vízfürdőbe állítjuk, papírral letakarjuk, és 110 fokon egy órán át gőzöljük.

DIÉTÁS JOGHURTOS BURGONYALEVES
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, zeller-zöld, 3 dl joghurt, só.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, apró kockára vágjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, felöntjük 6 dl vízzel és ízesítjük a fűszerekkel. Ha a burgonya megfőtt, behabarjuk a joghurttal, meghintjük zöldpetrezselyemmel.

SÁRGABARACKOS KARAJ
Hozzávalók: 8 szelet rövidkaraj (csont nélkül), 3 nagy fej vöröshagyma vékony karikákra szelve, 50 dkg sárgabarack, 5 dkg vaj, 3 evőkanál olaj,4 evőkanál kristálycukor, 2 kiskanál pirospaprika, 3 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál borecet, 4 evőkanál citromlé, 2 dl víz só, bors, oregánó.
A sót, a borsot, és az oregánót összekeverjük. Ezzel a keverékkel meghintjük a kivert hússzeleteket. A olajban a húsokat mindkét oldalukon átsütjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. Egy tálkában összedolgozzuk a cukrot, pirospaprikát, sűrített paradicsomot, borecetet, citromlevet, sót, és felengedjük vízzel. Az elegyet ráöntjük a megpárolt vöröshagymára és együtt főzzük pár percig. A hússzeleteket egymás mellé fektetjük egy tepsiben. Ráhelyezzük a barackokat a húsra. Ezután beterítjük egyenletesen a hagymás szósszal. Alufóliával letakarjuk, és megsütjük. Burgonyapüré illik hozzá.

RAKOTT CUKKINI
Hozzávalók: 3 kisebb cukkini, 3 vöröshagyma, 50 dkg darált sertéshús, 3 gerezd fokhagyma, 2-2 paprika és paradicsom, 3 tojás, 5 dl tejföl, liszt, olaj, só, bors.
A meghámozott cukkinit félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, lisztbe mártjuk és olajban hirtelen kisütjük. A vöröshagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a darált húst és együtt tovább pirítjuk. Fűszerezzük a fokhagymával, sóval, borssal és kevés vizet aláöntve pároljuk, amíg megpuhul. Tűzálló tálban felváltva rétegezzük a cukkinit és a húst, közé néhány vékony paradicsom- és paprikaszeletet teszünk. A legtetejére cukkini kerüljön. Leöntjük a tejföl és a tojások sárgájának a keverékével, majd sütőben pirosra sütjük.

BROKKOLIS ROPOGÓS
Hozzávalók: 1 kg brokkoli, 50 dkg darált sertéshús, 5 gerezdfokhagyma, 5 tojás, só, őrölt bors liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.
A rózsáira szedett brokkolit kevés sós vízben puhára pároljuk, leszűrjük, s villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált húst, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, s annyi lisztet teszünk bele, hogy összedolgozva, jól formálható legyen. Kis rudakat formázunk belőle, megforgatjuk tojásban, zsemlemorzsában, és bő, forró olajban kisütjük. Alkalmas köretnek, feltétnek, előételnek, de önmagában is.

További receptek:


MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁN:
Faar Ida



 

You have no rights to post comments