artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Június – hivatalosan is az első nyári hónap – habár az elmúlt napok szeszélyesen hűvös, szeles, esős időjárása idáig alaposan rácáfolt erre. Remélhetőleg nemsokára megérkezik a nyaralni –kirándulni – strandolni vágyók számára is az ideális forróság, amikor a szoba hűvöse ad majd menedéket a kánikulában szenvedőknek.

 

 

Június a zöldség-gyümölcs választék szempontjából az egyik leggazdagabb hónap: még van illatos eper (a bővebben olvashat róla), érnek a zamatos nyári gyümölcsök, nagy tömegben vannak jelen a zöldségfélék.  A továbbiakban a gyümölcsökről lesz szó.

EGRES
Pöszméte, piszke, köszméte – ki hogy nevezi ezen a ribiszkefélék családjába tartozó fanyar gyümölcsöt, amely igen alacsony kalóriatartalommal (44 kcal/100 gramm), de annál magasabb vitamin-és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Nagyobb mennyiségben tartalmaz: A-, C-, D-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, niacint. Érdemes megbarátkozni vele, és minél többször fogyasztani belőle, mert:

  • kedvező hatást gyakorol a szívműködésre, májra, vesékre
  • magas élelmi rost tartalma segíti a bélműködést (nagyobb mennyiség egyidejű elfogyasztása viszont hashajtó)
  • magas pektintartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterin-szintet, ezáltal csökkentve az érelmeszesedés kockázatát
  • a benne található antocián vegyületek közömbösítik a szervezetbe jutó rákkeltő anyagokat – antioxidáns hatással bír
  • mérsékli a reumás panaszokat
  • magas vastartalma miatt vérszegénység esetén gyógyír, vérképző

Felhasználása nagyban függ az érettségi fokától: az édes,érett szemeket nyersen, vagy desszertekhez,lekvárnak, a még éretlen gyümölcsöt pedig mártások,töltelékek köretek befőttek elkészítéséhez használhatjuk, vagy lefagyaszthatjuk, hogy a vitaminhiányos téli időszakban is rendelkezésünkre álljon.

MEGGY  
„Savanyú cseresznyeként” is emlegetik egyes vidékeken, a Kaukázus vidékéről és Kis-Ázsiából származó antioxidánsokban leggazdagabb gyümölcsünket. Véd a sejteket romboló szabadgyökökkel szemben, így daganatellenes hatása miatt rendszeres fogyasztása mindenkinek ajánlott. Emellett gazdag vitaminokban A-,C-,vitamin, a B-vitamin csoport valamennyi tagja megtalálható benne, emiatt kiegyensúlyozottá teszi az idegrendszer működését, hat a hormonális rendszerre, segíti a máj és a vesék munkáját, természetes pektin-tartalma pedig karban tartja az emésztést- megszünteti a székrekedést. Magas ásványianyag-tartalma pedig kedvezően befolyásolja a szívműködést. A kálium, kalcium, magnézium szabályozza a szívritmust. Emellett vízhajtó hatású, immunerősítő, s kúraszerűen alkalmazva pedig enyhíti a köszvényes és reumás panaszokat, gyulladáscsökkentő. Melatonin tartalma miatt segít álmatlanság és alvászavarok esetén, szabályozza a koleszterin- és vércukorszintet. Antocián tartalma miatt természetes fájdalomcsillapító. Fogyasztható nyersen, felhasználható levesek, befőttek, dzsemek, szörpök, mártások, kompótok készítéséhez, számos sütemény alapja, de hozzáértők gyakran készítenek belőle bort is. Aszalva is finom és egészséges. Ha nem szeretnénk a befőtt készítés fáradalmaival megküzdeni – télre kisebb adagonként le is fagyaszthatjuk. Vásárláskor mindig csak friss és szárával szedett gyümölcsöket keressünk.

CSERESZNYE
A Kárpát-medencében őshonos csonthéjas gyümölcsöt nagyon sokan kedvelik. Nem véletlenül: jellegzetes aromája, édessége, frissessége, s már maga a látványa is beindítja nyálelválasztásunkat. Természetesen emellett számos kedvező élettani hatással is bír:

  • magas víztartalma miatt (78-82%) kiváló szomjoltó
  • A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint pantoténsavat, biotint, riboflavint tartalmaz.
  • találunk benne káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, kobaltot, nátriumot
  • jelentős gyümölcscukor tartalma miatt (13 gramm/100 gramm) cukorbetegek óvatosan fogyasszák
  • magas rosttartalma miatt emésztést elősegítő hatású
  • antociánban, színes karotionidokban gazdag antioxidáns.
  • segíti a húgykősav eltávolítást
  • tisztítja a bőrt
  • erősíti az érfalat, gátolva ezzel az érelmeszesedést
  • kitűnő vértisztító
  • kitűnő forrása a bioflavonoidoknak, amelyek semlegesítik a sejtkárosító szabad gyököket, és elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, ezáltal lassítják az öregedést.
  • nagyon magas a kalciumtartalma, segíti a csontok növekedését, ezért ajánlatos a csontritkulásban szenvedőknek sok cseresznyét és meggyet fogyasztani
  • nagyobb mennyiségben található meg benne a vas és a kálium, ami számos élettani folyamatot befolyásol.
  • gyulladáscsökkentő
  • A cseresznye szára nyálkaoldó, vizelethajtó hatású, ezért a gyógyszeripar előszeretettel használja szívgyógyszerek alapanyagaként. A szívműködést javítva, segít a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében.
  • A cseresznyekúra segíti az emésztést, méregteleníti a szervezetet.

A cseresznyét sokféle módon fogyaszthatjuk: nyersen fogyasztva akár gyümölcssalátákban, kompótként, tölthetünk, vagy ízesíthetünk vele süteményeket, tartósíthatjuk befőttként vagy lekvárként, de készíthetünk belőle gyümölcslevest is. Különleges csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban (Törökországban) közismert csemege. Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, gyümölcsborként, pálinkaként - híres a magyar egri cseresznyepálinka-, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel.

MÁLNA
Illatos gyümölcsünket - mivel nem tartozik az utóérő gyümölcsök sorába, - mindig éretten szüreteljük le – vagy vásároljuk meg – ellenkező esetben élvezhetetlen lesz az íze. Élvezeti értéke mellett jelentős élettani hatással is bír,hiszen vitaminokban gazdag (C-,B1-,B2-,E-,A-- -vitamin), értékes gyümölcssavakat,antioxidánsokat,nővényi rostokat tartalmaz. Magas az élelmirost-tartalma is, savanykás ízét pedig a benne lévő citrom-, alma-, oxál- és egyéb savak adják. Kalcium,kálium,magnézium és vastartalma pedig tovább növeli hatásosságát. Mert:

  • E-vitaminja szebbé varázsolja a bőrt,rugalmassá,és feszessé téve azt
  • megelőzi a csontritkulást
  • oldja a kínzó menstruációs görcsöket
  • megszünteti a hányingert és a szédülést
  • méregtelenít
  • immunrendszer erősítő
  • a  málna csillapítja a lázat, a fogínyvérzést
  • kiváló vértisztító, serkenti a vér körforgását,
  • segít karbantartani a vércukorszintet,
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • enyhíti a látászavarokat, erősíti a szem idegeit.
  • antibiotikumos kezelés után fogyasztása gyorsan helyre állítja a bélflórát, megszünteti a rossz közérzetet.
  • jó hatással van a magzat fejlődésére

A málna leveleit a népi gyógyászat gyógynövényként tartja számon. A szárított levelekből készített tea a előnyős tulajdonságokkal rendelkezik: jó hatású cukorbetegségben, székrekedéskor és érbetegségekre, ajánlják izzasztásra, meghűléses és húgyúti panaszok enyhítésére. Külsőleg borogatásként alkalmazható. Segíthet a menstruációs fájdalmak enyhítésében is.
Sajnos nagyon sérülékeny,emiatt nehezen szállítható és nem sokáig áll el. Mint minden bogyós gyümölcs, így a málna is válthat ki allergiás reakciókat, csalánkiütés,szénanátha,asztmatikus tünetek jelentkezhetnek a fogyasztása után
Ehetjük nyersen, de elkészíthető zselének,dzsemnek,lekvárnak,szörpnek,turmixitalok alapjaként és fagylaltokhoz is kiváló. Télire eltehető gyorsfagyasztással.

RIBIZLI
Ribiszke,vagy piszke – egyre elterjedtebbek a különféle változatai:mind a piros,mind a fekete,mind a fehér. számos gyógyhatása ismert,ezért érdemes lenne minél többet fogyasztani belőle:

  • rákmegelőző
  • jó hatású magas vérnyomás és veseproblémák esetén is.
  • fogyasztó hatású,
  • a legjobb természetes vízhajtó szer
  • emésztésjavító,
  • általános tisztító, méregtelenítő és lázcsillapító hatású gyümölcs, a nyári meghűlések kezelésére ideális mind a gyümölcs, mind a belőle préselt lé fogyasztása
  • nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, hiszen elősegíti a nyálképződést.
  • fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén.
  • kíméletes hashajtó
  • kiemelkedően sok vitamin található benne C-vitamin(60 mg/100g), ezt követik a B-vitamin-csoport tagjai és az E-vitamin, kisebb mennyiségben pedig A-vitamint és karotint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül kiemelkedően sok káliumot tartalmaz (216 mg/100g), továbbá nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és vas is van benne.
  • energiatartalma (45kcal/100g) és fehérjetartalma (0,9g/100g)  alacsony, zsírtartalma pedig elhanyagolható. Száz gramm piros ribizliben 9,5g szénhidrát található, így fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják,természetesen a szénhidráttartalom figyelembevételével.
  • magas az élelmirost-tartalma is, savanykás ízét pedig a benne lévő citrom-, alma-, oxál- és egyéb savak adják.
  • a ribizli fekete változata különösen ajánlott idős legyengült,súlyos betegségen átesetteknek, mert jóval több életfontos anyagot tartalmaz piros változatánál.

Felhasználása sokrétű: a ribizli bortól a szörpön át, a mártásig, gyümölcstorták töltelékébe,lekvárként és dzsemként egyaránt kitűnő.

RECEPTEK

TEJSZINES EGRESLEVES
Hozzávalók: 1/2 kg egres , 1 csomag vaníliás vagy tejszínes pudingpor ,1 főzőtejszín , cukor, 1/2 dl fehérbor
A megtisztított egrest fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Felteszük főni. Közben a pudingport elkeverjük a főzőtejszínnel. Amikor puhára főtt, hozzáadjuk az ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukrot, a fehérbort. Miután felforrt belekeverjük a tejszínes pudingport. Állandó keverés mellett újra felforraljuk. Hidegen kitűnő hősítő a nyári forróságban.

EGRESKRÉM
Hozzávalók: 40 dkg egres,30  dkg cukor,3 tojás,1 evőkanál liszt
Az egrest megfőzzük, szitán áttörjük, majd elkeverjük a 10 dkg cukorral. A tojások sárgáját elkeverjük 20 dkg cukorral,hozzákeverjük a lisztet és az áttört egrest. Vízgőz fölött sűrűre főzzük. A tojások fehérjét kemény habbá verve, még melegen a gyümölcskrémbe forgatjuk.
Üvegpoharakba elosztva jól lehűtve tálaljuk.

MEGGYES-RUMOS DESSZERT
Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 5 dl tej, 8 evőkanál cukor, 4 tojássárgája,1 rumaroma, 50 dkg magozott meggy, 2 csomag vaníliás cukor , 2 evőkanál rétesliszt, a díszítéshez tejszínhab, reszelt csokoládé.
Az 5 dl tejet elkavarjuk a rumaromával, és beleáztatjuk az 50 dkg kekszet. Majd a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, amihez apránként hozzádolgozzuk a lisztet is. Lassú tűz felett krémszerűre főzzük. Amint kihűlt, előveszünk egy desszertestálat, és a kekszet rétegezve rakjuk a tálra úgy, hogy alul és fölül krém kerüljön, s a rétegek közé magozott meggyet szórjunk. A tetejét csoki reszelékkel és tejszínhabbal díszítjük –lehűtve tálaljuk.

MÁLNAKRÉM
Hozzávalók: 40 dkg málna, 1 vaníliás pudingpor, 3 dl tej, ízlés szerint cukor
Elsőként törjük át a málnát úgy, hogy a magok ne kerüljenek az öntetbe. Majd keverjük össze a málnalevet, a tejszínt és a pudingport. Forraljuk fel, ízesítsük kevés cukorral és főzzük sűrűre. Miután elkészült, hagyjuk kihűlni, közben időnként keverjük meg, hogy a teteje ne bőrösödjön meg. Egyszerű és finom.

BÖGRÉS CSERESZNYÉS SÜTI
Hozzávalók:1 kg érett cseresznye ,1 csomag vaníliás cukor ,1 evőkanál cseresznyepálinka ,4 tojás ,1 bögre cukor ,1 bögre édes tejszín ,1 bögre darált mandula ,1 bögre liszt ,1 bögre tej ,vaj a formához ,porcukor a meghintéshez
A megmosott cseresznyét kimagozzuk, cseresznyepálinkát adunk hozzá és vaníliás cukorral megszórjuk. A 4 tojást felverjük a cukorral, majd a  tejszínnel hígítjuk. Ezután hozzáadjuk a  lisztet, a mandulát és a tejet. A tésztát jól eldolgozzuk, majd 20 percre hűtőszekrénybe tesszük. Formában öntés után 35 percig sütjük. Kivesszük és melegen megszórjuk a porcukorral.

MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT, ÉS  KELLEMES NYARAT KÍVÁN :

Faar Ida

You have no rights to post comments