artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Egyre többen, így hazánk híres színészei is úgy érzik, valóban sokat tehetnek saját és mások egészségének megőrzése érdekében. Kötelességüknek tartják csatlakozni azon országos kezdeményezéshez, amely felhívja a lakosság figyelmét a szélütés megelőzésének fontosságára. A művészek mellett az orvosok, mentősök, politikusok is csatlakoztak a „Ne késlekedj – Minden perc számít” országos kampányhoz.

Hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést, 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában. A szélütést túlélők 24 százaléka  egy éven belül, további 5 százalékuk a második évben életét veszti. A betegség következményeként a túlélők fele szenved féloldali bénulásban, negyedük járásképtelen, ráadásul az esetek hatvan százalékában lép fel kognitív hanyatlás.

A „Ne késlekedj” elnevezésű kampány road showja során az ország több neves színházában a művészeknek különböző szűrővizsgálatok révén lehetőségük adódik megtenni az első lépést egy egészségesebb élet felé.

A színészek vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésen valamint nyaki ultrahang vizsgálaton vesznek részt, követendő példát állítva a lakosság számára. Veszprémben Eperjes Károly Jászai Mari díjas színművész kiemelte a rendszeres kivizsgálás jelentőségét, mint mondotta ő a mozgást és az egészséges táplálkozást tartja fontosnak. Hetente háromszor kocog, illetve focizik, véleménye szerint ezáltal megszabadítja szervezetét a káros méreganyagoktól. A világ  minden kincséért sem hagyná ki a megszokott edzést. Legalább heti három alkalommal javasol intenzív, izzasztó mozgást.

Azért is csatlakozott a kampányhoz, mivel a közelmúltban több ismerőse kapott szélütést. Tudja, hogy a rizikófaktorok kordában tartására 50 éves kor felett fokozottan figyelni kell, ezért félévente felkeresi orvosát, egyszer sem hagyná ki a szűrővizsgálatot. Eperjes Károly mellett Esztergályos Cecillia, Tordi Géza – a Nemzet színésze – valamint Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatójának egybehangzó véleménye szerint a színészeknek példát kell mutatniuk és élére kell állniuk az ilyen és hasonló kezdeményezéseknek. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a szűrővizsgálatok életet menthetnek. Mindenkinek élnie kell a lehetősséggel, hiszen ezzel nemcsak önmagunknak, hanem szeretteinknek is tartozunk.

Oberfrank Pál, a színház igazgatója is üdvözli a kampányt, ő is csatlakozott a szűrésen részt vevők táborához. A színházigazgató  az érdeklődőknek elmondta, mivel családjában a nagyszülőknél már fordult elő szívinfarktus, így jobban odafigyel magára, igyekszik mindent megtenni egészsége megőrzéséért, éppen ezért rendszeresen mozog, egészségesen táplálkozik.

A „Stroke – Ne késlekedj” kezdeményezés veszprémi állomásán minden színész örömmel részt vett a szűrővizsgálatokon, az esetek majdnem mindegyikében a mért értékek nem haladták meg a kritikus szintet.

Némedi Lajos Veszprém egészségügyért felelős alpolgármestere valamint Dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei kórház főigazgatója egyöntetűen az összefogás jelentőségét hangsúlyozták ki. Mint mondották, nagyon fontosnak tartják  az ilyen és hasonló kezdeményezéseket. Dr. Rácz Jenő hangsúlyozta az időablak fontosságát, felhívta a figyelmet a gyorsaságra, és arra kér mindenkit, hogy a stroke tüneteinek észlelésekor azonnal hívják a mentőt. Némedi Lajos szerint a stroke alattomosan támad, és ha lecsap, akkor már kevés esélyünk van arra, hogy védekezzünk ellene.

Dr. Czirner József, a Országos Mentőszolgálat Közép-Dunántúli régiójának orvosigazgatója is az időtényező fontosságát emelte ki, ugyanakkor hozzátette, hogy ha valaki a stroke tüneteit észleli, nem a szomszédot, nem a barátot, nem a háziorvost kell értesíteni hanem azonnal  a mentők számát, a 104-et kell tárcsázni. Sosem szabad önmagunknak diagnózist felállítani, erre vannak a Mentőszolgálat szakemberei, akik pontosan tudják, hogy a tünetek alapján ki milyen ellátást igényel – tette hozzá. 

A szív-érrendszeri és a daganatos betegségek után a harmadik leggyakoribb halálozási ok Magyarországon a stroke – mondta el Dr. Imre Piroska főorvos, a Megyei Kórház Neurológiai osztályának vezetője. Szomorú tényként említette, hogy a betegek többsége csak több nap elteltével kerül kórházba, amikor már késő. Ez a betegség a szívinfarktussal ellentétben nem fáj, a betegek sokszor a tüneteket – féloldali gyengeség, beszédzavar – elbagatellizálják. Ő is hangsúlyozta az időtényező fontosságát, mivel a stroke-os betegnek minden perc számít, minél hamarabb végzik el az életmentő vérrögoldást, annál nagyobb esélye van a betegnek a teljes felépülésre.

A  Stroke ne késlekedj kampány támogatói  arra kérnek mindenkit, hogy vegyék igénybe a rizikószűrések biztosította lehetőséget, valamint válasszák az egészségesebb életvitelt, hiszen csak ezúton előzhetőek meg a szív- és érrendszeri betegségek  így a szélütés okozta tragédiák. A következő állomás a Kaposvári Csiky Gergely Színház lesz.

Forrás:

You have no rights to post comments