artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Itt van az ősz – itt van újra… S vele együtt a hideg reggelek, a hűvös nappalok, a bágyadtan cirógató napsugarak, és a kéretlenül érkező megfázás is, ha nem vigyáz kellőképpen magára az ember.

 

 

 

Szerencsére a megelőzésben még segítségünkre lehetnek az ősz pótolhatatlan gyümölcsei, és zöldségei – hisz most van szezonjuk – érdemes minél többet fogyasztani belőlük, hogy még a zord tél előtt feltölthessük szervezetünk vitamin és ásványi anyag készleteit.

Emellett, még ha elég előrelátóak vagyunk- be is spájzolhatunk belőlük, így nem kell decemberben már a külföldről érkezett vitaminforrásokkal rizikóznunk. Lássuk csak milyen lehetőségeink is vannak így ősz elején.

SZŐLŐ

Őshazája a Földközi-tenger vidéke, Közép-Ázsia. Öt-hatezer éves múlttal rendelkezik, már a 3500 évvel ezelőtti egyiptomi kripták falán is az ábrázolások között szerepel termelt növényként. Sokak kedvence ez a méltán szeretett gyümölcs, mert amellett, hogy finom, az egyik legtöbb táplálkozás-élettani hatással bír:

  • a vértisztító
  • idegerősítő
  • izomregeneráló
  • gyógyítja a bél megbetegedéseit
  • megakadályozza a vese és a hólyag kövesedését és oldja a belső összenövéseket
  • fokozza az epe elválasztást és ürítést
  • nagy mennyiségben fogyasztva csökkenti a vizelet savasságát
  • jó hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél
  • reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban
  • a szervezet számára emésztés nélkül, közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat.  A benne található gyorsan felszívódó szénhidrátok (glukóz, fruktóz és szacharóz) mennyisége évjárattól, termőhelytől és fajtától függően 18-22g/100g között változik. Kúraszerűen különösen ajánlható vérszegénységre, idegbajra, fizikai gyengeségre, betegségből való lábadozás idején, gyorsan hat fáradtság esetén is DE cukorbetegek részére pontosan a gyors felszívódás (magas a glikémiás indexe), és a magas cukortartalom miatt nem ajánlott a fogyasztása – vagy csak nagy önfegyelemmel rendelkezők esetén – mérve-számolva, és csak minimális mennyiségben
  • magas rosttartalma miatt (10 dkg szőlő 5,4 gramm élelmi rostot (cellulóz és pektin) tartalmaz,) kedvező hatású az emésztésre, a bélműködésre, kiváló székrekedésre, aranyérre
  • csökkenti a gyulladásokat
  • májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre is ajánlott segítő
  • savtartalmának köszönhetően étvágyjavító hatású
  • magas víztartalma (79 g/100 g) hozzájárul a napi folyadékszükséglet fedezéséhez
  • a szőlő és a frissen préselt leve segíti az anyagcsere bomlástermékeinek bélből való kimosását, ezért alkalmas tisztítókúrára
  • vitaminok közül a karotin-, B1- és a B2- és C- K-vitamin-, folsav- és Biotin tartalma jelentős, ezek kedvező hatásúak az immunrendszerre, segítik az anyagcsere-folyamatokat
  • antibakteriális és antivirális hatású: kiválóan véd kisebb fertőzések ellen
  • ásványi anyagok közül sok foszfort, káliumot és cinket tartalmaz. Minél sötétebb a szőlő, annál nagyobb antioxidáns-tartalommal (resveratol, kvercetin) bír, ezáltal védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától, gyulladáscsökkentő, óvja a szív- és érrendszert, valamint csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát
  • a szőlő magja közel 50 százaléknyi olajat tartalmaz, amit préseléssel nyernek ki. A szőlőmag olaja telítetlen zsírsavakból áll, mintegy 72 százaléka linolénsav. Nagyon gazdag E-vitaminban. Zöldessárga színű, kellemes ízű, és jobban bírja a hőt, mint a többi olaj, így sütés során kevesebb káros égéstermék keletkezik.  Már kis mennyiségű fogyasztása is növeli a „jó" koleszterinszintet, és csökkenti a „rossz” koleszterin mennyiségét, valamint segíti a zsírbontást, erősíti az érfalat, csökkenti a vérrögök kialakulását. A szőlőmagolajjal bátran süthetünk –főzhetünk, de használhatjuk saláták, páclevek ízesítésére
  • a szőlő szüret után préselt leve szintén gazdag tápanyagforrás. Gyerekek is fogyaszthatják- persze csak mértékkel, mert nagyobb mennyiségben hasi görcsöket és hasmenést okozhat. Fontos hogy ne tároljuk egy-két napnál tovább, mert a nyers must hamar erjedni kezd

A bor, és a borfogyasztás egészségre gyakorolt hatásáról – a téma sokrétűsége miatt egy későbbi cikkben lesz szó.

KÖRTE

A Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs termesztéséről szóló első feljegyzések időszámításunk előtt 3.500-ra nyúlnak vissza. Formája, színe és mérete elég változatos; a lehet hosszúkás, kerekded, almára hasonlító, színe sárgás, zöldes, barnás, esetenként pirosas. Vannak nyári – és téli elálló körtefajták. Utóbbiak egész télen rendelkezésünkre állnak.Édes és lédús, rostok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok jóízű tárháza, a kiegyensúlyozott étrend alapeleme. Nagyobb mennyiségben tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket. Elég magas a szénhidráttartalma: 15,4 gramm/ 100 gramm.(cukorbetegek mérve és a szénhidráttartalmát a napi adagba beszámítva fogyaszthatják). Egészségre gyakorolt hatása:

  • gyomorkímélő - leve hűsítőleg hat a gyomorhurutra
  • kalciumtartalma hozzájárul, hogy a csontok erősek, és egészségesek legyenek
  • magas pektin tartalma segíti az emésztést, serkenti a belek működését, ezáltal megakadályozza a székrekedést
  • kiváló méregtelenítő
  • pozitívan hat a vese működésére
  • csökkenti a vérnyomást
  • segít az érelmeszesedésben szenvedő betegeknek, illetve a vese panaszokban szenvedőknek
  • a benne található vas segíti vörös vérsejtek képzését
  • mivel jódban gazdag fogyasztását javasolják a strúmában szenvedőknek
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • enyhíti a reumatikus fájdalmakat
  • jó K-vitaminforrás – segít a véralvadásban

Íze harmonizál a mandulával, dióval és más olajos magvakkal, nagyon finom fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel.

BIRS

Méltatlanul elhanyagolt kincsünk. Nyersen kemény húsú, fanyar gyümölcs, és ilyen marad akkor is, ha színe már sárgásra változik. Számos magyar nemesített fajtája ismert; például a Bereczky birs, a leskováci birs, a konstantinápolyi birs, az angersi birs, a Champion birs és a mezőtúri birs. Húsában sok a csersav, a szénhidrát, ugyanakkor energiatartalma alacsony.  C-vitamin- tartalma felülmúlja az almáét, és legnagyobb értéke, hogy nagyon magas a pektintartalma, ami fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében- megköti a káros anyagokat, szabályozza az emésztést, megakadályozza a kellemetlen székrekedés kialakulását, segíti a gyomor működését, kiegyensúlyozza az anyagcserét, rendben tartja a vér koleszterinszintjét. Használhatjuk hűsítőnek, nyugtatónak szemre, bőrre, égési sebre, fagyásra, sőt reumás tünetekre is. A magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és toroknyálkahártya gyulladásainak kezelésére. Tartalmaz A- B1-, B2-,C-,és E- vitamint, foszfort, káliumot, vasat és kalciumot. Készíthető belőle: lekvár, gyümölcssajt, finom ivólé, kompót és pálinka.

SZILVA

A szilva a rózsafélék családjába tartozó csonthéjas gyümölcs, amelynek őshazája Közép-Ázsiától a Fekete-tengerig terjed. Igénytelenségének köszönhetően rendkívül elterjedt, több mint 2000 fajtája ismert. Sokféle színben megtalálható: sárga, kék, piros, bordó, rózsaszín, lila és ezeknek minden árnyalatában előfordul. Hazánkban a legismertebb fajták:Besztercei, Cacanska lepotica, Debrecenimuskotály, Korai besztercei, Monfort, President, ringló. Energia-tartalma: 46kcal, 192 kJ/100 gramm. (Sajnos magas gyümölcscukor tartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.) Táplálkozás-élettani jelentősége kiemelkedő:

  • a friss szilva rendkívül gazdag káliumban, amely szabályozza, normalizálja a szív- ritmust, alacsonyan tartja a vérnyomást – hihetetlen, de igaz: napi két szem szilva fedezi a napi káliumszükséglet 10%-át
  • méregtelenít
  • a sejtfalak egészségét védő antioxidáns hatású flavoinodokat tartalmaz
  • magas élelmi rost tartalmánál fogva serkenti a vastagbél-működését, kíméletesen szünteti meg a székrekedést
  • csökkenti a vér koleszterin szintjét 
  • vértisztító
  • látásjavító
  • rákellenes antioxidánsokat tartalmaz
  • nagyobb mennyiségben van benne: A-vitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitaminféleség, továbbá a C-vitamin
  • fontos ásványi anyagai: a kálium, kalcium, foszfor és magnézium
  • javítja az immunrendszer ellenálló-képességét, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben
  • vizelethajtó
  • májvédő

Sokféleképpen felhasználható alapanyag: nyersen – önmagában is finom, de beleszelhető gyümölcssalátákba, lehet készíteni belőle befőttet, dzsemet, lekvárt, levest, ivólevet, kompótot, savanyúságot, süteményt, de aszalva télen is finom és egészséges csemege.

CÉKLA

A céklát már ősidők óta ismeri és használja az emberiség. Őshazája a Földközi-tenger vidéke, és a Közel-Kelet Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, kálium, kén, jód, vas, mangán, magnézium és réz), ritka nyomelemeket (rubídium és cézium), vitaminokat (C, K, B1, B2, B3, C, P), valamint béta-karotinja, flavonoidjai, gazdag és változatos aminosav-tartalma kiemelkedően értékessé teszi táplálkozás-élettani jelentőségét.

  • nagyon magas vas tartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége
  • serkenti a máj, az epehólyag, a vese és a lép működését/ főként sárgarépával együtt fogyasztva
  • elősegíti a méregtelenítési folyamatokat
  • a szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén
  • növeli állóképességünket
  • védi szívünket és ereinket
  • javítja immunrendszer működését
  • magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával megtisztítja az emésztőrendszert
  • fokozza a sejtek regenerálódását, ezért gyengültség, idős kor vagy lábadozás esetén igen jól alkalmazható
  • de a cékla főzőlevét se öntsük ki: kiváló a bőr gyulladásai, bőrkiütések; hajas fejbőrre korpásodás, hámlás esetén

A céklából nyersen készíthetünk ivólevet, - más zöldségekkel keverve: jól illik hozzá a sárgarépa, zeller, alma. Az egészen apró céklákat egészben hagyva meg is savanyíthatjuk.

 

RECEPTEK

ŐSZI GYÜMÖLCSSALÁTA

Hozzávalók:6 db körte, 1 nagy fürt fehér szőlő, 20 dkg (fagyasztott) málna, 4 db mandarin, 1 evőkanál méz, fél citrom

Az alaposan megmosott gyümölcsöket, ha kell, meghámozzuk, kimagozzuk, apró kockákra szeljük, összekeverjük, meglocsoljuk citromlével, ízesítjük a mézzel/ vagy édesítőszerrel. Azonnal tálalhatjuk.

SZÜRETI MUSTLEVES

Hozzávalók: 50 dkg szőlő, fahéj, szegfűszeg, 2 dl tejföl,4 dl tejszín,15 dkg liszt,3 evőkanál méz,3 dl must,2 dl tejszín, só.

Csipetnyi sóval, fahéjjal, szegfűszeggel feltesszük a szőlőszemeket főni, majd a tejfölből-tejszínből liszttel elkészített habarással behabarjuk. Mézzel ízesítjük, majd felöntjük a musttal – összeforraljuk. Lehűtve tálaljuk tejszínhabbal díszítve.

MOGYORÓKRÉMMEL TÖLTÖTT KÖRTE (azoknak,akiknek nem kell mellőzniük a cukrot)

Hozzávalók: 8 nagy körte félbevágva - kimagozva, 1 nagy csésze Nutella, 20 dkg darált mogyoró, 8 szem szegfűszeg, 3 evőkanál cukor,  2 evőkanál citromlé,  25 dkg túró,  3 evőkanál porcukor, 1 késhegynyi őrölt fahéj

A körtéket szegfűszeges, cukros, citromos vízben néhány percig főzzük. Kiszedjük, lecsepegtetjük. Közben a túrót kikeverjük fahéjjal, a porcukorral és a Nutellával. A kikevert krémmel megtöltjük a fél körtéket és a tetejüket darált mogyoróval megszórjuk.

PUDING CÉKLÁBÓL

Hozzávalók: 1 kg cékla, 10 dkg vaj, 1 nagy fej lilahagyma, 4 dl tejszín, só, őrölt bors, őrölt kömény, őrölt szerecsendió, fél citrom, 5 tojás.

A megmosott céklát megfőzzük, leszedjük a héját, felszeleteljük, és a pirított lilahagymára téve együtt pároljuk. Felöntjük tejszínnel, és 10 perc főzés után levesszük a tűzről. Langyosra hűtjük, majd elkeverjük benne a fűszereket, citromlevet, tojásokat – összeturmixoljuk. Vajjal kikent tortaformácskákba öntjük, és vízfürdőbe téve kigőzöljük.

BIRSALMA LEVES

Hozzávalók: 1 kg csirke aprólék , 3 sárgarépa, 2 petrezselyem,1  vöröshagyma, só, birsalma 1 tejföl, 2 kanál liszt, citromlé (ecet), pici cukor- ízlés szerint.

Főzünk egy hagyományos húslevest, majd a levét leszűrjük. A birsalmát meghámozzuk, feldaraboljuk és belefőzzük a húslébe. Ízlés szerint savanyítjuk, cukrozzuk, majd a liszttel, tejföllel, kis vízzel habarást készítünk, amit a levesbe keverünk. Ha szeretjük, akkor tálaláskor a csirkeaprólékot visszatehetjük.

GYORS SZILVALEKVÁR SÜTŐBEN

Hozzávalók: 3 kg szilva, 3 evőkanál ecet, 60 dkg cukor

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, ledaráljuk. Ecettel kiöblítünk egy tepsit, belerakjuk a szilvapépet, és előmelegített sütőben 3-4 órát sütjük. Ne kevergessük, mert akkor leég. A sütőből kivéve átöntjük egy lábasba, és hozzáadjuk a cukrot. Folyamatosan kevergetve további 15-20 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére – vagy két celofán közé – tartósítószert teszünk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

További receptek:

You have no rights to post comments