artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. június 2. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Magyaros gombaleves csipetkével

Hortobágyi húsos palacsinta rántva, párolt rizzsel, remulád mártással

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Gundel palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 Az Unruhe Magánalapítvány SozialMarie pályázata olyan szociális programokat támogat, amelyeknek újítóerejét és kreativitását a gyakorlat is visszaigazolta. A szerda esti díjátadón 15 díj talált gazdára, összesen 42 ezer euró értékben.

A zsűri 308 pályázó közül választotta ki a nyerteseket. Az első díjjal elismert, Biobrikettel az energiaszegénység ellen elnevezésű program keretében helyi lakosok közösségi munkában, helyben rendelkezésre álló száraz növényi hulladékokból biobrikettet állítanak elő a nagy munkanélküliséggel és mélyszegénységgel küzdő Hajdú-Bihar megyei Toldon. Ezzel nagyrészt kézi úton előállítható, környezetkímélő tüzelőanyagot termelnek a településen, ahol más tüzelőanyag nehezen hozzáférhető vagy nehezen megfizethető a helyiek számára. A program egyúttal foglalkoztatást is nyújt a benne részt vevőknek.

Feldmár Nóra, a projekt ötletgazdája a díjátadón elmondta, hogy már tervezik a program folytatását is: a település házainak szigetelésére keresnek ökológiailag fenntartható megoldást, illetve nagyobb hatékonyságú kályhák építéséhez nyújtanának segítséget a falu lakosainak, hogy jobban hasznosuljon a helyben előállított tüzelőanyag.

A hajléktalanságról való párbeszédre ösztönöz a második helyezett csehországi, ostravai program. A harmadik díjat egy horvátországi közösségi kert kapta.

A zsűri díjazottjai között van még Magyarországról a lomtalanítást közös művészeti alkotásra felhasználó Szemétálmok, a Snétberger Zenei Tehetség Közhasznú Alapítvány Utolsókból elsők nevű programja és a budapesti Szimplakerti Háztáji Piac. Díjat kapott a szintén budapesti, kilencedik kerületi Romani Platni, a hagyományos roma konyhaművészetet közvetítőként felhasználó diszkriminációellenes program, valamint a Budapesti Szociális Forrásközpont Szegények a szegényekért nevű, szociális segítőket képző kezdeményezése.

Közönségdíjat - egy bemutatkozó filmet - kapott a 16 éves múltra visszatekintő, Zeneiskola értelmi sérülteknek nevű program.

A Wanda Moser-Heindl és Fritz Moser házaspár alapította SozialMarie díjra már működő, a gyakorlatban bevált és még folytatódó, fenntartható, újító jellegű szociális projektekkel lehet pályázni. Pályázatokat Ausztria, Magyarország és Csehország egész területéről, ezen kívül Bécs háromszáz kilométeres körzetén belül Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia és Németország területéről lehet benyújtani.

You have no rights to post comments