artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az országot múlt hétvégén sújtó árvizek után kezd megnyugodni a helyzet Szlovéniában, egyes területek azonban még mindig megközelíthetetlenek. A Szlovén Turisztikai Hivatal tájékoztatása.

A Szlovénia egyes részeit múlt hétvégén sújtó súlyos árvizek után a helyzet kezd megnyugodni. Az ország nagy része nem szenvedett súlyos károkat, és továbbra is nyitva áll a vendégek és látogatók előtt. Egyes területek azonban még mindig megközelíthetetlenek, és a közúti és vasúti összeköttetések néhány helyen megszakadtak.

A Szlovén Turisztikai Hivatal legfontosabb tanácsa azoknak az utasoknak, akik Szlovéniába terveznek utazni a közeljövőben, hogy mindenképpen kövessék figyelemmel az aktuális helyzetet, és kérjenek pontos tájékoztatást azoktól a célállomásoktól vagy szállásszolgáltatóktól, ahol megszállni szándékoznak.

A Szlovén Turisztikai Hivatal tájékoztatása szerint az áradások számos régiót érintettek, beleértve a városokat, a vidéket és a természeti látnivalókat. Egyes turisztikai célpontok elérhetetlenek lehetnek, így szükség esetén módosítani érdemes az úti célt és felfedezni azokat a helyeket, amelyeket nem érintett az árvíz.

Ezekre a területekre nem javasolt most utazni az időjárás okozta károk miatt:

Közép-Szlovénia: Medvode, Kamnik és Velika Planina, Komenda, Idrija, Žiri, Škofja Loka

Alpok térsége: Koroška egyes részei, Felső-Savinja völgye (Luče, Solčava, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Rečica ob Savinji, Mozirje, Polzela)

Pannon-síkság: Pomurje régió egyes területein a Mura folyó is árad.

A következő úti célokba és helyekre jelenleg nem lehetséges a turisztikai célú utazás:

Velika Planina, Kamnik, Škofja Loka, a Felső-Savinjska-völgy egésze (Solčava, Luče, Ljubno, Nazarje, Mozirje, Gornji Grad...), Koroška (Črna na Koroškem, Prevalje, Mežica, Dravograd...), Koroška Bela, a Mura folyó mentén fekvő helyek.

A Szlovén Turisztikai Hivatal azt tanácsolja az országba készülőknek, hogy kérjenek pontos tájékoztatást a szolgáltatóktól az aktuális helyzetről.

Mire figyeljenek a Szlovéniába utazók?

1. Az időjárás-előrejelzés nyomon követése

Az időjárás stabilizálódott, és elállt az eső. A naprakész időjárási előrejelzésekért és ajánlásokért figyelje az időjárás-előrejelző oldalakat, applikációkat.

2. Útviszonyok ellenőrzése

Legyen óvatos, mivel az útviszonyok továbbra is kiszámíthatatlanok, sok út megsérült vagy még mindig el van árasztva. A járművezetők kövessék a mentőszolgálatok utasításait, és ne vezessenek elárasztott területeken vagy lezárt utakon.

3. Üzletek megváltozott nyitva tartása

Az árvíz utáni különleges helyzet miatt az élelmiszereket, műszaki cikkeket vagy gyermekfelszereléseket kínáló üzletek vasárnap és ünnepnapokon is nyitva lehetnek. A nyitva tartás meghosszabbítása hét közben is megengedett, amit az üzletek maguk határoznak meg.

4. Hegyi- és vízi túrák veszélyessége

A szlovéniai hegyekben való túrázás ebben az időszakban nyomatékosan nem ajánlott tevékenység.  Több túra- és hegymászóútvonal le van zárva vagy nem járható.

Ezenkívül a vízfolyások nagyon kiszámíthatatlanok, veszélyesek lehetnek a folyók és patakok. Számos folyó, köztük a Soča, a Savinja, a Krka, a Száva és a Dráva vízhozama megnövekedett, így a kajakozás, a rafting és a búvárkodás sem javasolt, amíg a helyzet nem stabilizálódik.

5. Földcsuszamlás veszélye

A talaj nagyfokú nedvessége miatt a földcsuszamlások valószínűsége országszerte továbbra is magas.

A Szlovén Turisztikai Hivatal hangsúlyozza, hogy a helyi idegenforgalmi szolgáltatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy továbbra is biztonságos és kényelmes tartózkodást nyújtsanak a vendégeknek, de ehhez szükséges a turisták felelősségteljes hozzáállása is.

A hivatal honlapján naponta frissülő, részletes információkat és hasznos linkeket találhatnak az érdeklődők.

Fotó: 123rf.com

You have no rights to post comments