artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 17. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Őszibarack krémleves

Sonkával töltött sertéskaraj rántva, burgonypürével, majonézes almás lilakáposztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

BalatonFondo néven országúti kerékpáros maratont szerveznek május 1-jén a Giro d'Italia hazai Nagy Rajtjának egyéves évfordulójára, annak hagyatékaként. A résztvevők a 2022-es olasz körverseny balaton-felvidéki szakaszának útvonalából ismert részeken tekerhetnek, teljes útlezárás mellett. (Fotó:Mohai Balázs/MTI)

A BalatonFondo során Balatonfüredről indulva, kis forgalmú utakon kalandozhatnak a kerékpárosok a Balaton-felvidék legszebb tájain, 70 és 140 km-es távokon. Az útvonal érinti Tihanyt és a Káli-medencét is. A résztvevőket hat különböző korcsoportban díjazzák, a tombola nyeremények fődíja egy másfél milliós értékű Bianchi Sprint karbon országúti kerékpár. A gyerekek számára, 14 éves korig, ingyenes ügyességi és gyorsasági versenyt szerveznek április 30-án, a füredi Aquaparknál – tudatták lapunkkal a szervezők. Azokat is várják, akik soha nem vettek még részt kerékpáros rendezvényen indulóként, az esemény nem profiknak szól – hangsúlyozták.

A körülmények azonban a profi versenyeket idézik majd. Európában rendkívül népszerűek a lezárt pályákon, igényes frissítő állomásokkal és magas szolgáltatási színvonallal piacra lépő ún. Gran Fondo események, a legismertebbeken nem ritka a 10-15 ezres indulószám sem. Ezt szeretnék meghonosítani Magyarországon is – mondta Schneller Domonkos, a verseny fővédnöke, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója.

"Nagyszerű volt a Grande Partenza rendezése, jobban is sikerült, mint sokan várták előzetesen. Az azonban nem jó, ha nincs utána örökség" – fogalmazott Schneller, aki elnökségi tag volt a Giro Nagy Rajtjának szervezőbizottságában. Szavai szerint a Balaton-felvidék az egyik legszebb tájegysége az országnak, ahol megvan a szükséges infrastruktúra, ismertség és turisztikai vonzerő ahhoz, hogy méltó és alkalmas legyen az első hazai Gran Fondo helyszínének.

Giro balaton Vanik Zoltan

 A Balatont is népszerűsítette a 2022-es Giro d'Italia magyarországi szakasza

Fotó: Vanik Zoltán

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke szerint is az volt az egyik nagy kérdés egy éve: "mi marad a Nagy Rajtból nekünk?"

"Önmagában az, hogy egyszer itt volt a Giro, aztán elment a vándorcirkusz, biztosan nem kielégítő. Óriási jelentősége van egy olyan eseménynek, amely továbbviszi ennek a szellemiségét, és amit nemcsak nézni lehet, hanem aki vállalkozik rá és elég erős hozzá, részt is vehet rajta" – fejtette ki. Hozzáfűzte: a Giro "láthatóvá tette" Magyarországot, a május eleji BalatonFondo pedig "százával, vagy ha jól csináljuk, akkor évek múlva ezrével" vonzhat ide külföldi amatőr kerékpárosokat is, márpedig ez "kincs" a Balaton turisztikai marketingje szempontjából.

Az esemény stábmegbeszélésén Szilasi László versenyigazgató kiemelte: ilyen hosszú kerékpáros tömegsportrendezvénynél még nem volt Magyarországon teljes útzárás, márpedig 30 kilométer/órás átlagig ezt ezúttal biztosítja majd a közreműködő közel 400 rendőr. Mellettük felvezetőautók és -motorosok, a profi versenyekhez hasonlóan versenybírók, frissítőállomások fogják segíteni a kerékpárosokat.

A nevezés mától él a balatonfondo.eu oldalon. A legkedvezményesebb, early bird nevezési csomag február 28-ig elérhető.

You have no rights to post comments