artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Péntek este az M4Sport műsorában mutatták be az idei Magyar Kerékpáros Körverseny útvonalát. A 43. Tour de Hongrie nemzetközi mezőnye május 11-én Csákvárról rajtol és öt nap alatt 905 kilométert tesz meg a végső befutóig, a Kékestetőig. Az idei Tour távja több mint száz kilométerrel hosszabb, mint egy évvel korábban, de a mezőny is jóval erősebb lesz: tizenkét WorldTeam vesz részt a viadalon! A műsorből kiderült: eljön a tavalyi Vuelta a Espana legjobb sprintere, a legendás Stephen Roche szerint is nagy csatákat láthatnak majd a magyar szurkolók.

A műsort a 2020-as Tour de Hongrie győztese, Valter Attila konferálta fel, aztán sorra érkeztek az „üzenetek”, a tavalyi zöld mezes, kétszeres szakaszgyőztes német Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious), az összetettben második helyezett belga Ben Hermans (Israel-Premier Tech), no és a címvédő, az ausztrál Damien Howson (Team BikeExchange-Jayco) is a Magyar Körversenyről beszélt, de az adásban a sportág egyik legendás alakja, az ír Stephen Roche – aki 1987-ben egy naptári éven belül megnyerte a Giro d’Italiát, a Tour de France-ot és az országúti világbajnokságot (rajta kívül ez a bravúr eddig csak egy embernek sikerült, a belga Eddy Merckxnek) – is elmondta véleményét az idei Magyar Körversenyről.

tourdehongrie

Az útvonal-bemutató műsor végére is maradt egy nagy csillag: a tavalyi Vuelta a Espana legjobb sprintere, Fabio Jakobsen, aki 2020-ban elszenvedett rendkívül súlyos sérülése után tért vissza a mezőnybe, és tavaly már öt győzelmet aratott, sőt, a 2022-es szezont is győzelemmel indította. Az idén először láthatjuk a Magyar Körversenyen a „farkasfalkát”, a sportág talán legeredményesebb csapatát, a Quick-Step Alpha Vinyl Teamet, amelynek sprinter csillaga így zárta mondandóját: „Magyarország, jövök!”

tourdehongrie01

A műsorban Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, a Giro d’Italia magyarországi rajtja után néhány nappal minden idők eddigi legerősebb Magyar Körversenyét rendezzük meg, tucatnyi WorldTeammel a mezőnyben, a televíziós közvetítések során a világ minden táján látható lesz majd a Tour de Hongrie, „ez az a fejlődés, amire senki sem számított, amikor 2015-ben újraindítottuk a viadalt”.

tourdehongrie02

Szilasi László versenyigazgató elmondta, mi a különbség a WorldTeamek és a ProTeamek között. Ebben az évben várhatóan huszonöt csapat lesz ott a viadal rajtjánál, köztük tizenkét WorldTeam (a brit INEOS Grenadiers, a belga Quick-Step Alpha Vinyl Team, a spanyol Movistar Team, az izraeli Israel-Premier Tech, a holland Team Jumbo-Visma, a belga Lotto Soudal, az amerikai Trek-Segafredo, a bahrein Bahrain-Victorious, az ausztrál Team BikeExchange Jayco, a német BORA-hansgrohe, a holland Team DSM és a kazah Astana Qazaqstan Team) a legmagasabb szintű klubok közül, mellettük tíz ProTeam, egy kontinentális klub és a magyar válogatott indul, így százötven kerékpáros alkothatja majd a mezőnyt.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság ezredese elárulta, a magyar rendőrség nyolcadik alkalommal biztosítja majd a verseny lebonyolítását, a közutak hermetikus lezárása, a kerékpárosok biztonságának garantálása és a gördülő biztosítás nagy kihívást jelent, de sokat segítenek ebben az évek során felhalmozott tapasztalatok.

tourdehongrie03

Eisenkrammer Károly főszervező a szurkolókhoz szólt: a koronavírus-járvány miatt a jelenleg érvényes nemzetközi szabályok alapján a rajt- és célterületek bizonyos részein továbbra sem lehetnek szurkolók, de az útvonal bármely további részén lehetnek nézők, akik jelenlétükkel, buzdításukkal tovább emelhetik a nemzetközi esemény színvonalát.

Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára kiemelte, minden település büszke sportolóinkra, sikereinkre, arra, hogy vendégül láthat egy ilyen nemzetközi eseményt, amely nemcsak a sport számára fontos, lehetővé teszi, hogy a televíziós közvetítéseken keresztül az egész világnak megmutassák értékeiket.

Székely Dávid, az M4Sport csatornaigazgatója elmondta, nagyon büszkék arra, hogy olyan szinten közvetíthetik a Tour de Hongrie szakaszait, mint korábban soha senki, „ez nemcsak egy kerékpáros verseny, nemcsak egy sportesemény, hanem sokkal több, és éppen ez az, amit a közvetítések során meg szeretnénk mutatni”.

A 2022-es Tour de Hongrie szakaszairól az M4Sport minden nap élőben közvetít majd, az Eurosport az első négy versenynapról összefoglalót sugároz, az utolsó, királyetapot pedig élőben közvetíti. Az összefoglalók a világ több mint százötven országában lesznek majd láthatóak a televíziós csatornákon.

tourdehongrie04

Íme, a szakaszok!

1. szakasz, 2022. május 11., szerda: Csákvár–Székesfehérvár (198 km)
Rajt: 13:15, Csákvár, Szabadság tér. Várható befutó: 17:45, Székesfehérvár, Zichy liget. TV: M4Sport (élő), Eurosport (összefoglaló)

2. szakasz, 2022. május 12., csütörtök: Karcag–Hajdúszoboszló (192 km)
Rajt: 13:30, Karcag, Kossuth tér. Várható befutó: 17:45, Hajdúszoboszló, Hősök tere. TV: M4Sport (élő), Eurosport (összefoglaló)

3. szakasz, 2022. május 13., péntek: Sárospatak–Nyíregyháza (154 km)
Rajt: 14:20, Sárospatak, Eötvös út. Várható befutó: 17:45, Nyíregyháza, Bocskai utca. TV: M4Sport (élő), Eurosport (összefoglaló)

4. szakasz, 2022. május 14., szombat: Kazincbarcika–Kazincbarcika (177 km)
Rajt: 13:40, Kazincbarcika, Egressy Béni út. Várható befutó: 17:45, Kazincbarcika, Építők útja. TV: M4Sport (élő), Eurosport (összefoglaló)

5. szakasz, 2022. május 15., vasárnap: Miskolc–Gyöngyös-Kékestető (184 km)
Rajt: 9:40, Miskolc, Szent István tér. Várható befutó: 14:25, Gyöngyös-Kékestető. TV: M4Sport, Eurosport (élő)

1. szakasz, 2022. május 11., szerda: Csákvár–Székesfehérvár (198 km)

Május 11-én szerdán Csákvárról rajtol a 43. Magyar Körverseny. A mezőny Pest megye felé veszi az irányt, Felcsút, Bicske és Etyek érintésével, megkerülve a Biai tavat három kört tesz meg, mielőtt visszatér Csákvárra. Innen továbbhaladva a százkilencvennyolc kilométeres, dombos etap Székesfehérvár belvárosában, a Dózsa György úton ér véget. A 2022-es Tour de Hongrie első szakasza három gyorsasági és három hegyi részhajrát foglal majd magába.

tourdehongrie05

A Tour de Hongrie 1925 óta íródó történetében először lesz rajthelyszín Csákvár, a Fejér megyei város, amelyben éppen az Esterházy kastély előtt lesz az első szakasz egyik gyorsasági részhajrája. A Vértes déli lábánál fekvő település bemutatkozása egy különleges esemény első állomása lesz, korábban még sosem indult ilyen sok sztárcsapat, ilyen erős mezőny a Magyar Körversenyen.

Fejér megye fővárosa, Székesfehérvár negyedszer lesz célhelyszín a Magyar Körversenyen. Először 1933-ban volt Székesfehérváron a befutó, majd 1964-ben itt ért végső céljába a karaván. 2018-ban – több mint fél évszázad után – ismét szakaszgyőztest avattak a koronázóvárosban, az olasz Matteo Moschetti nyerte a látványos sprintbefutót. Egy évvel később Székesfehérváron ért véget a jubileumi, negyvenedik Tour de Hongrie, amelynek dobogóján az összetett győztes lett Krists Neilands mellett két magyar versenyzőt ünnepelhettünk, Dina Márton és Valter Attila személyében.

2. szakasz, 2022. május 12., csütörtök: Karcag–Hajdúszoboszló (192 km)

Május 12-én csütörtökön a második szakasz következik. A rajtnak a Nagykunság fővárosa, Karcag ad otthont, innen a mezőny Észak felé indul, a Tisza-tavon átkelve egészen Tiszaújvárosig tekernek majd a bringások, itt Dél-Kelet felé fordulva jutnak el a hajdúszoboszlói befutóig. A százkilencvenkét kilométeres, teljesen sík szakasz során a versenyzők három gyorsasági részhajrá során gyűjtögethetik a pontokat és a bónuszmásodperceket.

tourdehongrie06

Karcag, a Nagykunság fővárosa nagyon büszke hagyományaira – a múlt értékeit nemcsak őrzik, hanem együtt is élnek velük. A Tour de Hongrie jó lehetőség arra, hogy a karcagiak megmutassák magukat a világnak. A város már tizedik alkalommal lesz induló vagy érkező állomása a Magyar Körversenynek. Először 2015-ben ért célba Karcagon a Tour szakasza, akkor a német Manuel Porzner szerezte meg az első helyet. Ezúttal a viadal második szakasza rajtol majd a városból.

Hajdúszoboszlón – amely a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében hazánk harmadik legnépszerűbb települése – korábban is fontos közlekedési eszköz volt a kerékpár, de csak az elmúlt években lett része a Magyar Körversenynek. 2018 óta három emlékezetes befutó házigazdája volt Magyarország legnagyobb termálvizű fürdőhelye: 2018-ban a csíkszeredai Team Novák versenyzője, az ukrán Andrij Bratascsuk hosszú szökés végén szerezte meg itt az első helyet, egy évvel később, a körverseny legrövidebb etapjának végén a fantasztikusan sprintelő cseh Alois Kankovsky emelhette a magasba a karjait. 2020-ban az olasz Jakub Mareczko Hajdúszoboszlón kezdte el fantasztikus menetelését.

3. szakasz, 2022. május 13., péntek: Sárospatak–Nyíregyháza (154 km)

Május 13-án pénteken Sárospatakról indul útjára a Tour de Hongrie harmadik szakasza. A bringások Nyugat felé tekerve érkeznek el a nap egyetlen hegyi részhajrájához, majd a Tisza folyón Tokajnál átkelve veszik célba a befutót, amelynek Nyíregyházán a Kossuth tér ad majd otthont. A százötvennégy kilométeres, kezdetben dombos, majd teljesen sík szakasz során két gyorsasági és egy hegyi részhajrá fokozza majd az izgalmakat.

tourdehongrie07

Sárospatak 2020-ban igazi újonc volt a Magyar Körversenyen. Korábban már több alkalommal is áthaladt itt a Tour de Hongrie színes karavánja, de a rangos észak-magyarországi iskolaváros először lehetett a körverseny rajtjának házigazdája. A Bodrog-parti város történelmi nevezetességeivel ismét méltó hátteret ad a nemzetközi kerékpárverseny harmadik szakaszának megkezdéséhez.

Nyíregyháza eddig hat alkalommal volt a Tour rajt vagy célállomása. Két évvel ezelőtt az olasz Mareczko nyerte a sprintet a Kossuth téren, de az azt megelőző találkozásig csaknem negyed századnyit kell visszaugrani az időben: 1995-ben járt Nyíregyházán a Tour de Hongrie mezőnye: a rendszerváltás utáni harmadik Magyar Körversenyen az orosz Szergej Ivanov viselte a szabolcsi fővárosban is az összetett legjobbjának járó színes mezt. Az első nyíregyházi szakaszgyőztes sem volt akárki: 1994-ben a német Danilo Hondo győzött itt, aki pályafutása során nyert pályán világbajnokságot, országúton pedig két Giro d’Italia-szakaszgyőzelmet is ünnepelhetett.

4. szakasz, 2022. május 14., szombat: Kazincbarcika–Kazincbarcika (177 km)

Május 14-én szombaton Kazincbarcikáról indul, s majd ide is tér vissza a Magyar Körverseny karavánja. Egy nagy és két kisebb kör teljesítése vár a résztvevőkre, kisebb nagyobb emelkedőkkel nehezítve. A százhetvenhét kilométeres szakaszon több mint ezerháromszáz méternyi szintemelkedés leküzdése vár a kerékpárosokra, akik három gyorsasági és három hegyi hajrá során gyűjthetnek majd pontokat.

tourdehongrie08

Kazincbarcikán 2006-ban és 2007-ben is megfordult a Magyar Körverseny mezőnye, 2018-ban pedig igen fontos helyszín volt a Tour de Hongrie történetében, a mezőny a színek városában fejezte be a Magyar Körversenyt. A szakaszgyőzelmet a német Holler szerezte meg, s itt húzhatta fel végleg a sárga trikót az olasz Manuel Belletti. 2019-ben a Kazincbarcikáról rajtoló szakaszon magyar győztest avattak, Lovassy Krisztián személyében, két éve pedig a triplázó olasz Jakub Mareczko nyerte meg a barcikai befutót.

5. szakasz, 2022. május 15., vasárnap: Miskolc–Gyöngyös-Kékestető (184 km)

A zárónapon, május 15-én vasárnap vár a legnehezebb erőpróba a mezőnyre. A miskolci Szent István téren rajtol a királyetap, a karaván átkel a Bükk kaptatóin, hogy meghódítsa a Mátrát. Akárcsak az elmúlt két évben, a Kékesre vezető emelkedőn az első körben csak Mátraházáig tekernek fel a versenyzők, majd egy hetven kilométeres kör végén már hazánk legmagasabb csúcsa felé indulnak, és 984 méteres magasságban érnek célba. A Miskolc és Gyöngyös-Kékestető közötti száznyolcvannégy kilométeres szakaszon csaknem háromezer méternyi szintemelkedéssel kell szembenézni, a zárónapon három gyorsasági és három hegyi hajrá szerepel a programban.

tourdehongrie09

A borsodi főváros a Tour de Hongrie történetében rögtön Budapestet követi: kilenc évtized alatt összesen harminchárom alkalommal volt rajt vagy befutó helyszíne Miskolc! Először 1926-ban járt itt a Magyar Körverseny mezőnye, a jubileumi, harmincadik látogatásra 2017-ben került sor. Két esztendeje is innen rajtolt a körverseny királyetapja, amelynek végén mi ünnepelhettünk.

A Tour de Hongrie történetében tizenegyedszer lesz hegyibefutó hazánk legmagasabb pontján, a Kékestetőn. A hegytetőig vezető, nagyjából tizennyolc kilométer hosszú, helyenként tíz százalékot is meghaladó meredekségű emelkedő szinte minden alkalommal döntő befolyással bírt az összetett verseny végeredményére, két éve itt nyerte meg a Tour de Hongrie összetett versenyét Valter Attila, tavaly pedig az ausztrál Damien Howson vette át a sárga trikót a Kékestetőn.

 

A 2022-es Tour de Hongrie csapatai

INEOS Grenadiers (brit, WorldTeam)
Quick-Step Alpha Vinyl Team (belga, WorldTeam)
Movistar Team (spanyol, WorldTeam)
Israel-Premier Tech (izraeli, WorldTeam)
Team Jumbo-Visma (holland, WorldTeam)
Lotto Soudal (belga, WorldTeam)
Trek-Segafredo (amerikai, WorldTeam)
Bahrain-Victorious (bahreini, WorldTeam)
Team BikeExchange Jayco (ausztrál, WorldTeam)
BORA-hansgrohe (német, WorldTeam)
Team DSM (holland, WorldTeam)
Astana Qazaqstan Team (kazah, WorldTeam)
Alpecin-Fenix (belga, ProTeam)
Drone Hopper-Androni Giocattoli (olasz, ProTeam)
Uno-X Pro Cycling Team (norvég, ProTeam)
Team Novo Nordisk (amerikai, ProTeam)

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments