artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A gyalogtúrázás után a második legnépszerűbb aktív tevékenység a kerékpározás. Egy frissen készített kutatásból kiderül: a kerékpározás dinamikus fejlődését nagyban gyorsította a járványhelyzet, ha úgy tetszik, a kerékpáros turizmus a koronavírus járványnak egyértelmű „nyertese”.


Az aktív turizmus világszerte és Magyarországon is egyre népszerűbb motivációja az utazásnak és a szabadidő hasznos eltöltésének. Különösen igaz ez a pandémia időszakára, amikor az emberek olyan élményeket kerestek, keresnek, melyeket egyénileg vagy kisebb csoportban, a szabadban élhetnek meg.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) – európai uniós támogatás segítségével – a Budapest-Szentendre, Budapest-Dunakeszi, a Budapest-Balaton Etyekig tartó első szakaszával, illetve a Balatoni Bringakör három szakaszával kapcsolatban készített felmérést.

Az eredmények azt mutatják, hogy a Balaton továbbra is az első számú kerékpáros desztináció hazánkban, a fővárosból induló, új, illetve megújult utak közül a Szentendre felé vezető a legnépszerűbb.

A Budapest-Szentendre útvonal, azontúl, hogy a Dunakanyar az egyik legvonzóbb hazai desztináció, a szakaszon lévő, „modellértékű” kerékpárosbarát szolgáltatások miatt is népszerű.

 maketusz kerekparozas

A gyalogtúrázás után a második legnépszerűbb aktív tevékenység a kerékpározás

Fotó: MAKETUSZ

A felmérés említi – mások mellett – a Berguson, immár több mint egy évtizede működő biciklikölcsönzőjét, a Római-parton a Fellini Római Kultúrbisztró bringásokra épülő szolgáltatásait, illetve a Lupa kerékpárosbarát fejlesztéseit.

A családbarát kerékpáros turizmus népszerűsítése érdekében elengedhetetlen a különböző járműmódok kombinálása – állapítja meg a felmérés.

„A budapesti tömegközlekedés és a bicikli kombinációját használók aránya alacsony” – mondja Dormán Emese, a MAKETUSZ marketingszakértője. „Ezért ezen a területen egyértelmű változtatásokra lenne szükség. A Budapest környéki kerékpárutak népszerűsítésének ez az egyik kulcsa” – teszi hozzá a szakértő, pozitív példaként említve a Nyugati pályaudvarról induló Lupa-buszt, amelyen lehetőség van kerékpár szállításra is.

Szintén pozitív példa az etyeki Edeck Vinum Europe Egyesület, mely azon dolgozik, hogy az Etyek-Budai borvidék és ezen belül Etyek turisztikai szempontból még vonzóbb legyen, még több turisztikai attrakció vonzza ide a látogatókat.

Dormán Emese az etyeki szakasszal kapcsolatban elmondta: „A Budapest-Balaton kerékpárút megépítése régóta várat magára, hiszen eddig nem lehetett biztonságosan és kényelmesen eljutni a fővárosból a Balatonhoz. A Budapest-Etyek kerékpáros útvonal elkészültével ennek egyik fontos szakasza valósult most meg.”

„A MAKETUSZ legfőbb célkitűzése egy kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat készítése, illetve fejlesztése” – meséli Pénzes Erzsébet, a Szövetség elnökségének tagja. „Az országos lefedettségű rendszer összeköti a kerékpárosokat azokkal a turisztikai szolgáltatókkal, ahol örömmel és felkészülten fogadják a kerékpárral érkezőket” – mondja a szakember, aki szerint a szolgáltatók számára nagyon fontos célcsoportot jelent a kerékpárosok közössége.

A kutatásból az is kiderül, hogy a kerékpárosok fontos fizetőképes keresletet jelentenek, továbbá, hogy a kerékpározásnak komoly gazdaságélénkítő hatása van.

You have no rights to post comments