artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A tavaly átadott berettyóújfalui fürdő ez év május 21-étől viselheti a gyógyfürdő elnevezést, így jelenleg ez hazánk legújabb gyógyfürdője. Zámbori Péterrel, a gyógyfürdőt üzemeltető, önkormányzati tulajdonú Herpály Vagyonkezelő Kft. ügyvezetőjével a turizmus.com riportere a Bihar Termálliget fejlesztéseiről, a kempingnyitásról és a jövőbeli tervekről beszélgetett.

Az 1927 óta működő berettyóújfalui Bihar Termálliget fejlesztése több éve kezdődött. Először a magyar állam támogatásával összesen közel 3,5 milliárd forintos forrásból megújult a korábbi uszoda és strandfürdő – tudtuk meg Zámbori Pétertől. Az első ütemben, amelyet tavaly adtak át, a teljes felújítás mellett bővült a medencetér egy gyógyvizes, illetve egy tanmedencével.

A második ütemben egy újabb pályázat keretében gyógyászati eszközök beszerzését biztosította az önkormányzat, így a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campusa által üzemeltetett kórház szakmai hátterére épülő gyógyászati részleg idén márciusban megkezdhette működését.

A fürdőkomplexum így vált teljessé, a korszerű gyógyászati központban súlyfürdővel, iszappakolással, tangentoros kádakkal, wellnesskádakkal, szén-dioxidos kezelésekkel, fizikoterápiás kezelésekkel, illetve gyógytornateremmel, gyógymasszázs-helyiségekkel várják a gyógyulni vágyókat. Ez utóbbi fejlesztéssel pedig végre megkaphatták a gyógyfürdő státuszt is, így a Bihar Termálliget hazánk legfiatalabb gyógyfürdője lett.

Medencéken innen és túl
A Bihar Termálliget fedett részlegén úszómedence, tanmedence és gyógyvizes medence található szaunavilággal, valamint gyógyászati centrummal. A strandfürdőben található két gyógyvizes medence, egy termálvizes medence (amely az 1927-es nyitás óta üzemel), egy gyermekmedence, élménymedence és egy jakuzzi. A szolgáltatások kiegészülnek még wellnessmasszázzsal, vendéglátással, mezítlábas ösvénnyel, strandröplabdapályával, szabadtéri kondiparkkal és játszótérrel is.

A fürdő talán egyik legkülönlegesebb attrakciója a leventemedence, amely a Trianoni békeszerződés után elindult leventemozgalomról kapta a nevét. Berettyóújfaluban is volt egy központjuk, ahol a fiúk szellemi és testi képzésen vehettek részt. 1927-ben Horthy Miklós kormányzó adta át a központot, ehhez tartozott a fürdő területén ma is megtalálható medence. „2027-ben szeretnénk méltóképpen megünnepelni, hogy 100 éves a berettyóújfalui fürdőkultúra, így az is tervünk, hogy a leventemedencét teljeskörűen megújítsuk, így felújítsuk a város legrégebbi fürdőlétesítményét” – tette hozzá Zámbori Péter.

Bihar Termalliget medence
A Bihar Termálliget egyik külső medencéje

Lakókocsis vendégek az új kempingben
Az ügyvezető további fejlesztésekről is beszámolt: májusban nyitották meg a Bihar Termálliget lakókocsis kempinget, amely 28 lakókocsiállással várja a vendégeket. Az első lakóautós vendégük Németországból, de namíbiai útlevéllel érkezett, azóta pedig Lengyelországból, Hollandiából, Franciaországból, Spanyolországból, Észak-Írországból és Romániából is fogadtak vendégeket, akik több napot töltöttek el az új kempingben. A háromcsillagos minősítésű kempingbe érkezők igénybe vehetik a gyógy- és strandfürdő szolgáltatásait, a gyógyászati kezeléseket is. A tapasztalatok alapján jelenleg még inkább a tranzitforgalom a jellemző, sokan indulnak innen balkáni lakókocsis körútra, és egy–három éjszakát szállnak meg Berettyóújfaluban. „A visszajelzések egyelőre nagyon jók, mindenki úgy ment el, hogy később szeretne visszatérni hozzánk. Emellett elindítottunk egy kampányt is, amiben lakókocsis klubokkal vesszük fel a kapcsolatot, többek között a nemzetközi ACSI már minősítette is a kempinget. A lengyelek például nagyon lelkesek voltak, ők őszre már be is jelentkeztek” – tudtuk meg.

Nemzetközi vonzerő
Míg a kempingben szinte minden náció megfordul, addig a fürdő legtöbb vendége továbbra is a környékbeli településekről, illetve Romániából érkezik, volt olyan nap amikor a vendégek 83 százaléka romániai lakcímmel rendelkezett. Emellett sok Nyugat-Európában élő magyar, román és határon túli magyar is érkezik vakációzni Berettyóújfaluba. A téli időszakban a szaunavilág a debreceniek körében is nagyon népszerű volt, de sok olyan vendégük is akad, aki egyébként Debrecenben vagy Hajdúszoboszlón nyaral, de családiasabb környezetre vágyik, így a Bihar Termálligetet választja.

A fejlesztések átadása után az idei év első hat hónapjában két és fél szeresére növekedett a vendégek száma az egy évvel korábbihoz képest, azonban Zámbori Péter hangsúlyozta, hogy kis fürdőként az a céljuk, hogy éves szinten 100-120 ezer embert ki tudjanak szolgálni. „Nem vagyok a tömegturizmus híve. Legyen inkább kevesebb, de a minőséget értékelő, nagyobb vásárlóerővel rendelkező vendégünk.”

A fürdőbe és a kempingbe érkező vendégek a pihenés mellett a határ menti város építészeti örökségével (Herpály csonkatorony), vallási értékeivel (templomaival, a felújított zsinagógával), kulturális programjaival is megismerkedhetnek. Emellett, ahogy Zámbori Péter kiemelte: „A helyi értékeket helyezzük előtérbe, így a cégünk által üzemeltetett Berettyóújfalui Piac és Vásárcsarnok is szerves részét képezi a turisztikai szolgáltatásoknak. Előfordult, hogy a német vendégeink csak azért maradtak nálunk egy nappal tovább, hogy újra kilátogathassanak a piacra.”

Négycsillagos szálloda épülhet a fürdő mellé
Megtudtuk, hogy a fürdőhöz kapcsolódó szállodai fejlesztéseken már gőzerővel dolgoznak a háttérben, a kemping 10 apartmanházzal történő bővítése mellett egy négycsillagos szállodai projekt előkészítése is zajlik. A több mint 50 szobás hotelből – a tervek szerint – a vendégek egy folyosón keresztül a gyógyfürdőt is megközelíthetik majd. „A korábbi fürdőfejlesztés és a szálláshelyek kialakítása is azt szolgálja, hogy az egészségturizmus céljából a városba érkezők pihenhessenek, gyógyulhassanak és hogy Berettyóújfalut felhelyezzük a nemzetközi turisztikai térképre” – mondta el Zámbori Péter. Hangsúlyozta, hogy ő is és a fürdő munkatársai is vallják, hogy „a turizmus révén élményt adunk a vendégeknek, s ezáltal mi is élményt kapunk vissza tőlük”.

Pályakép

Zámbori Péter a marketing és kommunikáció területéről érkezett a turizmus világába, olyan márkák bevezetésén dolgozott, mint az Aquaticum Debrecen, a Hotel Lycium vagy a debreceni nemzetközi repülőtér. 2012-től az akkor átadott Kecskeméti Fürdőt is üzemeltető önkormányzati cég ügyvezetője volt, majd közel 5 éven át a kisújszállási Kumánia Gyógyfürdő Kft.-t vezette. Szállodájuk 2019-ben elnyerte a Magyar Turizmus Minőségi Díjat. Jelenleg a berettyóújfalui Bihar Termálliget Gyógy- és Strandfürdőt is tulajdonló Herpály Vagyonkezelő első embere. A háromdiplomás turisztikai szakember a Magyar Fürdőszövetség alelnöke, 2018 óta elnökségi tagja. Turisztikai fejlesztések tanácsadójaként az ország több településén dolgozott, egyik büszkesége a Zsóry Liget Camping & Resort projekt volt.

 

(Címlapkép: Zámbori Péter, a fürdőt üzemeltető társaság ügyvezetője. Fotó: Szentannay Mátyás)

You have no rights to post comments