artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A házirendben vannak népszerűtlen szabályok, de ezek nélkül nem lehet színvonalas szolgáltatást nyújtani – ilyen és ehhez hasonló vitatémákról is kendőzetlenül fejtette ki a véleményét Zámbori Péter, a Herpály Vagyonkezelő Kft. igazgatója, aki a strandszezont értékelve azt is elmondta, az ideihez hasonló időjárás esetén miért számít különösen nagy előnynek, ha egy fürdőlétesítmény fedett részleggel is rendelkezik. Szó esett még többek között arról, miért létfontosságú a szálláskérdés rendezése és a hatékony marketing, hogyan jelenthet egyszerre szintlépést és kihívást a gyógyászati részleg elindulása. Mindezek mellett néhány félreértés, tévhit és városi „beszédtéma” is tisztázásra került.

 

Hullámvasút mindenhol is


- Véget ért a nyár, a klasszikus strandszezon is befejeződött. Ha tegyük fel, öt évvel ezelőtt beszélgetnénk, akkor arra a magától értetődő, ártatlan kérdésre, miszerint „milyen idényt futott a fürdő”? jöhetne a jól ismert, kiszámítható válasz, ami nemigen okozna különösebb meglepetést a közvéleménynek. Most azonban számos külső tényező nehezítette a fürdők helyzetét Magyarországon, itt Berettyóújfaluban pedig a fürdőfelújítás tovább árnyalta a képet. Mindezek fényében kérdezem, hogyan értékeli a ’23-as strandszezont a Bihar Termálligetben.   

Bihar Termalliget 02Ha egy szóval szeretném leírni az idei nyarunkat, akkor aligha találnék jobb kifejezést annál: vegyes. Ez a szezon bonyolultabban alakult annál, mintsem egy szóval ki lehessen jelenteni, jó vagy rossz, siker vagy kudarc: ha csak az elmúlt két év történéseit vesszük figyelembe, és azt, hogy mindezek következményeként honnan kellett induljunk, milyen körülmények között vágtunk neki a strandidénynek, akkor szerintem senkit nem ér meglepetésként ez a hektikusság.

És nyilván egy komplett nyári szezon még békeidőben sem alakul soha ugyanolyan eredményekkel, egy nehezített felállásban pedig sokszor világok választanak el egymástól egy-egy hónapot, az idei nyár tökéletes példa erre. A júniusra ugyanis – maradva a pontos kifejezéseknél – a borzalmas szó illik leginkább, a visszaesésünk a tavalyi évhez képest több mint negyven százalék volt, ezt még kimondani is fájdalmas. A július viszont már életet lehelt a szezonba, és megközelítette a tavalyi számokat, az augusztus pedig meg is haladta azt. A szeptemberi „indián nyár” szintén lekörözte a tavalyi látogatottságot. Tehát, ha az egy évvel ezelőtti szezonunkhoz mérjük az ideit, akkor két hónapban a tavalyi, kettőben pedig az idei év teljesített jobban.  Amit pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az elmúlt egy évben a gazdasági körülmények változásai enyhén szólva sem a strandok látogatottságának kedveztek.

Összességében a nyári szezonban a látogatószám 20 %-kal lett kevesebb, viszont a bevételeink meghaladták a tavalyi esztendőt.

Bihar Termalliget 18

Ha már az országos helyzet szóba került, a mi nyarunk hullámvasútja éppúgy jellemző volt az egész hazai strandszezonra. Mivel rendszeres kapcsolatban vagyunk a Magyar Fürdőszövetséggel, naprakészen követjük az országos adatokat, és bizony volt sorsközösség; a júniusi hónap mindenhol szörnyű eredményeket hozott, a visszaesés mértéke is a legtöbb helyen harminc százalék körüli volt, bár több strandnál sajnos az ötven százalékot is elérte. Itt nyilván a csak szabadtéri és szezonális strandok voltak, vannak nagyobb bajban, a fedett résszel rendelkező létesítmények az egész éves nyitva tartással azért tudnak kompenzálni. A július és az augusztus, akárcsak nálunk, országos tekintetben is fellendülést hozott. A hazai strandszezont értékelve tehát a vegyes kifejezésnél ebben az esetben sem találunk helytállóbbat.

- Jól érzékelem, hogy ebben a helyzetben a fedett részek szerepe kiváltképp felértékelődött? Egy nyári nyitvatartású, szabadtéri strand egy bizonytalanabb szezonban eleve kiszolgáltatottabb helyzetben van, hiszen kedvezőtlen idő esetén nincs mihez nyúlni, míg egy uszodával, bármilyen benti szolgáltatással rendelkező létesítménynek megvan a lehetősége megtartani a vendéget. Nálunk a fedett rész a szezon kezdetétől hadrendbe volt állítva?

Pontosan, egy fedett résszel rendelkező szolgáltatás, például egy szó szerint viharvert júniusi időszakban nagy segítséget jelenthet, sok esetben pedig könnyen lehet a mérleg nyelve. A benti részre való igény szerencsére hagyományosan óriási, az előkészületek alatt az érdeklődés első és legfontosabb kérdése minden esetben a mikor nyitunk volt, éppen ezért szerettünk volna már június 1-től a nagyérdemű rendelkezésére állni, ami meg is valósult. A nyár folyamán aztán szépen lassan állt vissza az uszoda forgalma, az úszókat követték a szauna szerelmesei. Szeptembertől pedig az iskolák úszásoktatása is elkezdődött, szóval most már odabent is elkezdett pezsegni az élet. Habár a hosszan kitartó meleg idő még a szabadba csábítja a fürdőzőket, mi már lázasan készülünk az őszi-téli időszakra.

Bihar Termalliget 09Bihar Termalliget 23

- Mit takar ez pontosan?

Először is, a nyári bejáratot nemrég bezártuk, innentől mindenki csakis a főbejáraton keresztül tud hozzánk bejutni. A fedett részen keresztülhaladva pedig a strandlátogató vendégek is megismerhetik a megújult épületet, az új pénztárat, az impozáns előteret, a beléptető kapukat, az öltözőket, a megszépült, tágas uszodateret az új termálvizes és tanmedencékkel, valamit a wellnessrészleget. Itt jegyzem meg, hogy szeptember 27-28-án - az eddigi igények és visszajelzések alapján- a finnszauna átalakításra kerül, ezért ezen a két napon a szaunavilág zárva tart. A kályha melletti közlekedés – elsősorban az idősebb korosztálynak – sok esetben problémát jelentett, ezért is igyekszünk ezt minél hamarabb orvosolni, hogy a változtatás után egy komfortosabb és biztonságosabb szaunát vehessenek igénybe.

Bihar Termalliget 12Bihar Termalliget 03

Már csak azért is igyekszünk ezt villámgyorsan magunk mögött hagyni, mert október első hétvégéjén (7-8-án) mi is csatlakozunk az országos Szaunázók hétvégéje rendezvényhez. Szaunamester, felöntések, kapcsolódó programok - hogy csak pár ízelítő villanjon fel a forgatókönyvből. Érdemes lesz ellátogatni a Bihar Termálligetbe, különleges élményekkel várjuk az érdeklődőket.

Bihar Termalliget 20

Előtte még egy nemes ügyben fogunk részt venni, ez pedig nem más, mint az Európai Sporthét. A mi rendezvénynapunk szeptember 29-ére esik, a program pedig egy 24 órás úszás. Hangsúlyozom, nem versenyről van szó, a lényeg, hogy 24 órán keresztül mindig legyen valaki, aki valamilyen formában úszik. A kezdeményezés célja az úszás népszerűsítése a gyermekek, de tulajdonképpen mindenki előtt. Reméljük, a 24 órás rendezvény után minél többen kapnak majd kedvet ehhez a mozgásformához- rajtunk nem fog múlni semmi.

Bihar Termalliget 06

A marketing területe az, amiben érdemi változást szeretnénk elérni a jövőben. Ezen a téren sok a bepótolni való, éppen ezért fektetjük ide a legnagyobb hangsúlyt. Ez nem egy megkerülhető feladat, annál inkább előre menekülés - lehet, hogy ez közhely, de attól még nem csak hogy igaz, hanem ránk nézve nagyon is aktuális. Kezdeti lépésnek nemrég elkészültek a friss fényképek, reklámanyagok, amelyek országos vagy akár nemzetközi szinten is népszerűsíteni hivatottak minket. Szóval az elkövetkező időszakban ránk váró feladatok közül a marketing lesz a finomhangolás.

 

Tiszta vizet a pohárba


- Úgy gondolom a szezonértékeléshez tartozik egy, a gazdaságinál is kellemetlenebb kérdés, ez pedig a lakossági konfliktusok ügye. A Bihar Termálliget házirendjének bizonyos pontjai enyhén szólva is darázsfészeknek bizonyultak - merthogy a fogadtatás a lakosság részéről eléggé kettős, ellentmondásos volt. Ha csak az online fórumokra gondolok, ott is napi szinten játszották le a mellette-ellene kommentháborúkat. Itt és most végre tisztázhatjuk ezek a szabályok milyen irány/elvárás alapján születtek, milyen célokat szolgálnak.

Én is örülök, hogy tiszta vizet önthetünk a pohárba, az elmúlt nyár visszhangjait hallva tényleg ideje volt. A kritikákat természetesen mi is halljuk, tapasztaljuk, és nem is zárkózunk el semmilyen építő jellegű kritika elől. Nulladik, és egyben legfontosabb állításom: egy fürdőlétesítmény működésének nem az az alapvetése, hogy strandolást biztosítson a látogatóknak, hanem hogy kulturált fürdőzést biztosítson - a kettő között bizony van különbség, már csak azért is, mert az utóbbi már alapvető működési feltétel. Tehát, ha mi bármilyen szabályt meghozunk, az ennek a célnak van alárendelve - hogy a vendég kulturált körülmények között kapcsolódhasson ki. Ennek nyilvánvalóan megvannak az előírt szabályai, amit nekünk is kötelességünk betartani.

Például, ha valaki utcai ruhában megy be a vízbe - amit minden létező felületen jelzünk, hogy nem szabad – akkor az illető nem hagy más lehetőséget, ki fogjuk küldeni a medencéből. Ez nyilván mindenhol így megy.

Bihar Termalliget 07Bihar Termalliget 13

Itt van a leginkább sarkalatos kérdés, a gyerekmedence ügye. Ismert tény, hogy a felnőttek nem feküdhetnek a medencében, kisgyermekkel térdig engedélyezett bemenni, így meg tudják fogni a gyermek kezét. Valóban voltak olyan szülők, akik ezt kifogásolták, igen. Ennek a szabálynak legfőképpen higiéniai okai vannak, pontosabban a gyermekek higiéniai védelme. És megint csak azt kell mondjam, ezt sem mi találtuk ki, hanem általános előírás, amit be kell tartanunk. Jómagam több más városban is így fürdőztem a gyermekeimmel a strandon. Ha megengednénk a szülőknek, hogy szabadon mozogjanak a gyermekmedencében, azzal pontosan az ott lévő gyermekek egészségét tennénk kockára, és éppen ezért - nyilván tisztában lévén azzal, hogy ez nem népszerű - a felelős döntés az, hogy ezt a szabályt megtartjuk.

És ami egyáltalán nem mellékesen szintén hozzátartozik a képhez: rengetegen vannak, akik mindezt helyesnek tartják és támogatják. Ebben, és az ehhez hasonló sztorikban soha nem ők voltak, lesznek a hangosabbak, általában mindig az a látványosabb, akik nincsenek kibékülve valamivel. Mindettől függetlenül van egy csendes többség, akiknek nagyon is megfelel a működésünk, megértik, elfogadják és betartják a szabályokat.

- Ezek az említett ügyek valóban egész nyáron napirenden voltak, de időnként a leventemedence körül is forrt a levegő, legalábbis mondjuk úgy, ez is téma volt a városban.

Valóban volt konfliktus, ennek a nyári úszásoktatás volt az eredője. Ugyanakkor a jó hír, hogy ez a helyzet megoldódik. Mivel a nyáron még nem készült el a benti tanmedence, így átmeneti megoldásként a gyerekek a leventemedencében tanultak úszni. Mivel alapvetően egy nyugodt, termálvizes medencéről beszélünk, nyilván zavaró volt az a nyüzsgés, ami egy ilyen oktatással jár. A jó hír viszont, hogy a benti medence időközben elkészült, így mostantól a gyermekek csak és kizárólag itt tanulnak majd úszni, elejét véve ezzel a későbbi konfliktusoknak.

Az emeleti galériáról a szülők – jegyvásárlás nélkül – figyelemmel követhetik gyermekeiket edzés közben, a közeljövőben pedig egy olyan nyílt napot is tervezünk, amikor testközelből lehet majd megszemlélni az oktatást.

Bihar Termalliget 01

 

Sok kicsi sokra megy


- Maradjunk az évértékelésnél, de már a belső térben: az ismeretes, június 1-vel nyitott meg a fedett részleg. Az is benne van a köztudatban, hogy előtte sokáig átalakítás zajlott. Azt viszont, hogy ennek a változásnak az üzemeltetőre nézve mekkora súlya és jelentősége van, már nehezebb átlátni. Hiszen, ha józan ésszel belegondolunk, új szolgáltatások jelentek meg, a legalapvetőbb tevékenységekbe is bekapcsolódik a digitalizáció, ezekhez az új kihívásokhoz a fürdő személyzetének bizony fel kellett nőni, ami nyilvánvalóan nem megy végbe napok alatt.

Ha azt mondom, az elején bőven voltak kisebb-nagyobb döccenők a mindennapi üzemeltetésben, azzal nyilván nem okozok senkinek megrökönyödést, egy ekkora átalakulás után ez természetes, fel is voltunk rá készülve. Nagyon sok feladatunk van még, egymással és a vendégekkel is össze kell csiszolódnunk, de ebben sincs semmi rendkívüli, ez halad szépen az útján, nem lesz vele semmi baj. Amire viszont ki tudom jelenteni, hogy maradéktalanul elindult, az a szakmai rész: a gépállomány, és ennek megfelelően a szolgáltatások is kifogástalanul működnek. Ami pedig a vendéglátást illeti, a benti részben üzemelő büfé engedélyeztetése már folyamatban van, így reményeink szerint hamarosan újabb szolgáltatással bővül a repertoár.

Ami még várat magára, az a fürdőgyógyászat, a mostani tervek szerint ezzel januárban indulhatunk el. A változásoknak megfelelően a Debreceni Egyetem Gróf Tisza István Campusa lesz az üzemeltető. Ami az infrastruktúrát és a mindennapi működés feltételeit illeti, minden kirakódarab a helyére került. Az eszközpark rendelkezésre áll, az akadálymentesítésen is túl vagyunk, a szolgáltatás a mozgássérültek számára is teljes mértékben elérhető. Jogosultság, és előre jelzett igény esetén pedig a fürdő területén való parkolásra is lehetőség nyílik. Ki lehet tehát jelenteni, készen vagyunk, várjuk a nyitást.

Bihar Termalliget 06Bihar Termalliget 08

- Továbbra is szezonértékelő vizeken maradva, de egyúttal már az aktualitások felé evezve jöjjön az a téma, amit szíve szerint senki sem sírna vissza beszédtémába, de sajnos nem lehet kikerülni: a „klasszikus”, azaz az energiahelyzet. Legutóbbi beszélgetésünk óta történt a témában bármilyen változás?

A beszélgetés elején utaltam azokra a bizonyos körülményekre, amik sok mindent eldöntöttek, jóval a szezonkezdet előtt. Ebbe a hátunkon cipelt csomagba pedig vastagon beletartoznak az energiaárak, amik sajnos azóta sem lettek olcsóbbak. Csak hogy mindenkit emlékeztessek: tavaly nyár óta annyi villanyszámlát fizetünk egyetlen hónapban, mint azelőtt egész évben, az arány nem változott.

Ezt a globális problémát nyilvánvalóan nem mi, de még csak nem is Magyarország fogja megoldani, ettől függetlenül persze ebben az esetben is igyekeztünk előre menekülni és megoldásokat találni. Ami azt illeti, vannak eredmények is: A fürdőbe telepített napelemek már üzembe lettek helyezve, és szépen termelnek. Összességében az energia szükségletünk tíz százalékát állítják elő, ami a nagy képet tekintve ugyan nem jelentős tétel, de mégis óriási segítség. A fűtéshez gázt nem használunk, termálvízzel oldjuk meg, márpedig a jelenlegi gázárakat ismerve ugye ez sem mindegy.

Bihar Termalliget 19

- Magad uram, ha szolgád nincs-tartja a mondás, és valóban. Ebben a helyzetben ezek a költséghatékony intézkedések jelentik a tudatos stratégiát, sok kicsi sokra megy alapon. Piaci szereplők sorsa dőlhet el egy-egy kiépített napelempark, fűtést kiváltó alternatív megoldás, vagy bármilyen előnyös megállapodás meglétében, vagy éppen a hiányában. És ha már a hasznos megegyezéseknél tartunk: elég sűrűn jön szembe a városban olyan visszhang, miszerint a strand teljesen ingyen jut hozzá a termálvízhez. Ez igaz?

Jó is lenne! Tegyük rendbe ezt is, bár ez aligha lesz olyan hosszú téma, mint a házirendünk. A vízért mi is ugyanúgy fizetünk, mint bárki más. A helyi vízszolgáltatóval sikerült egy olyan megállapodást tető alá hozni, ami jelentős összeget hagy a kasszánkban. Ez a megállapodás lényegében arról szól, hogy kedvező áron tölthetjük fel hidegvizes medencéinket. Ebben a helyzetben bizony ez sem elhanyagolható dolog.

Csak a termálvíz éves szinten több millió forint költséget jelent, és ez csak egy tétel. Vagy egy másik eset, többen szóvá tették, a leventemedencét miért zártuk be ilyen hamar. Én lennék a legboldogabb, ha még nyitva tudnánk tartani, és holnaptól nem a rezsiszámlára kellene figyelni, de egész egyszerűen ez nem reális. Pár konkrét adatot hadd ismertessek, mit jelentett egy átlagos napon ennek az egy medencének a fenntartása. Vízdíj, áramdíj, szivattyúköltség, tisztítószerek és tisztítás, úszómesterek alkalmazása- ez minden egyes nap minimum 60-70 ezer forintos tétel. Amíg az energiaárak ilyen szinten magasak, addig sajnos nem hagynak nekünk más lehetőséget, a nyár végével be kell zárnunk a medencét. Minden mozgásteret kihasználunk, hogy a vendégeknek a lehető legtöbb szolgáltatást tudjuk biztosítani, elmegyünk a falig, de felelőtlen döntéseket nem vállalhatunk be.

 

Isten hozta - de minimum egy hétvégére


 

- Inkább működjön most három medence a négy helyett, minthogy januárban már egy se legyen. Nem éppen egy irigylésre méltó helyzet, de ha a nem is annyira távoli jövő felé kacsintgatunk, akkor azért láthatunk olyan változásokat, ami ha nem is a fény az alagút végén, de mégis nagyot lendíthet a fürdő helyzetén. A hamarosan megnyitó kempingre gondolok.

Hogy minden téren előrelépést fog jelenteni, ez biztos. Legyünk békeidőben vagy válságban, egy fürdő üzemeltetése hosszútávon nem lehet reális szálláshelyek nélkül. Mondhatni árukapcsolás, legalábbis ahol tudatosan építkeznek ott kéz a kézben jár a kettő.

Összesen 30-33 lakókocsiállás készült el, jelenleg az utolsó simítások zajlanak, gondolok itt a víz- és az áramvételi lehetőségekre, kertészeti munkákra. Terveink szerint október közepére minden feltétel adott lesz a megnyitásra, és az október 23-i hétvégén már fogadhatjuk a látogatókat. Merthogy, hál’ istennek, lesz kiket, úgy tűnik. Rengetegen érdeklődnek az ország számos pontjáról, és a határ túloldaláról is. Attól tehát nem kell tartani, hogy üresen állnak majd a placcok, mint ahogyan az is borítékolható, akik a turizmus ilyen formáját választják, azok a legtöbb esetben nem egy-két éjszakában gondolkodnak. Ha jól érzik magukat, akár heteket is eltölthetnek majd a településen, a kezünkben van tehát a lehetőség, hogy itt tartsuk őket.

Bihar Termalliget 24

- Nyilvánvalóan az egész város számára ez lenne a legjobb forgatókönyv, legyen így. Egy lépéssel tovább gondolva a helyzetet, ha például egy család heteket tölt el itt, akkor a vendéglátónak érdeke rá odafigyelni, minél inkább komfortossá tenni az itt eltöltött napjaikat, hogy mást ne említsünk, mondjuk segítségükre lenni a közlekedésben.

Ilyen típusú szolgáltatások nélkül nem is lett volna életképes belefogni, ezért volt már kezdettől fogva a projekt része többek között a bérelhető kerékpárok beszerzése. Igyekeztünk több dimenzióban gondolkodni, célunk, hogy a hozzánk látogatókat az aktív turizmus vérkeringésébe is bekapcsoljuk, ez minden helyi szereplőnek jó. Márpedig, ha mondjuk egy család bicikliket bérel nálunk, és az összes helybeli nevezetességet megtekinti, kimegy Bakonszegre, Zsákára, és így tovább, akkor sikeresen meg is tettük ezt. Ezt a küldetést lesz hivatott magasabb fokozatba kapcsolni a bringás idegenvezetésünk, ahol szervezett keretek között, igény szerint lehet kirándulni a környéken.

aktiv turizmus biharban01aktiv turizmus biharban02

- Végülis, egy napsütéses őszi kerékpártúra a frissen megnyitott kempingbe érkező turistákkal még simán beleférhet. Örömmel ismétlem magam, legyen így! És a szálláshelyekkel kapcsolatban várható fejlesztés? Csakis kempingben gondolkodnak, vagy lesz továbblépés?

Bízunk abban, hogy lesz, így lett megálmodva. Apartmanházak telepítése lesz a következő lépcsőfok, az én elképzelésem szerint 10 telepített házat tudunk majd a saját területünkön kialakítani. Hogy ezek mobil, konténer vagy faházak lesznek, egyelőre még nincs eldöntve, mint ahogyan a megvalósítás időpontja is nyitott kérdés, de a lényeg, hogy ez is a nagy terv része, és meg is fogjuk valósítani. A kemping létrejöttével kihúztuk a szállásprobléma méregfogát, ha pedig alternatívaként apartmanházakat is fel tudunk majd kínálni a vendégeinknek, az nagy előrelépést jelent majd a város turisztikai fejlődésében.

- Mennyivel kellemesebb olyan intézkedésekről beszélgetni, amik nem a talpon maradás, hanem az előrelépés érdekében történnek. Szép csendben pedig már el is jutottunk a távlati célokhoz. A fedett rész vonzóerejének növelése marketinggel, szaunával és gyógyászattal együtt, a kemping, és a további szálláshelyek mellett milyen feladataik vannak még, amiket a következő szezonra rendezni-fejleszteni szeretnének?

A felsoroltakon kívül két olyan ügyünk van, ami prioritás. Az egyik ilyen egy új nyári bejárat kialakítása. Egyrészt, az esztétika miatt, ami enyhén szólva is nagyon kilóg a sorból. Egy felújított fürdővel vágtunk neki a szezonnak, ellenben a bejárat a régi maradt, már ez szembeötlő. De ha még nagyobb képet szemlélünk, a liget is felújított állapotban van, most nyáron pedig egy teljesen új óvoda is a szomszédba került, szóval tényleg elég nagy a kontraszt. Másrészt, nem csak ronda, de funkcióban is alkalmatlan, elavult. A nyáron gyakran kígyóztak a sorok az utcán, mert lassú volt a beléptetés, ez a méltatlan helyzet pedig senkinek sem jó. Olyan bejáratot fogunk kialakítani, ami nem csak külsőben, hanem a gyors beléptetésben is hozza az elvárt színvonalat.

Bihar Termalliget 26Bihar Termalliget 28

Másik kiemelt ügyünk már jóval nagyobb falat, és korántsem ennyire konkrét, ez pedig a szállodafejlesztés. Polgármester úrral már többször egyeztettünk ezügyben, látványterveket is készíttettünk, a helyszín is megvan, az üzemeltetőt is keressük, szóval a körvonalak már megvannak. Viszont, hogy mindez mikor foganatosul konkrét cselekvésben, arra nem tudok választ adni. Ha rajtunk, vagy a városon múlna, akkor már arról beszélgetnénk, hogy mikor várható az átadás, de ez nyilván egy soktényezős folyamat, amiben más szereplőkre vagyunk utalva, ergo ezt nem mi döntjük el. Gyaníthatóan nem jövő hónapban kezdődik el a megvalósítás, úgyhogy ez a projekt egyelőre a távlati célok között marad, de semmiképpen nem szeretnénk lemondani róla.

És akkor a kettő prioritás mellé gyorsan idecsempésznék egy plusz 1-et, ez pedig a piaci beruházás. Többször elmondtam már, a piacra turisztikai attrakcióként tekintek, mert megvan benne a lehetőség, ennek megfelelően a működtetését is erre a funkcióra szabnám. Gondolok itt nagyvonalakban az árusítás újragondolására, vagy a közlekedés átalakítására.

Bihar Termalliget 25

Játsszunk el nyugodtan a gondolattal: itt van nekünk a felújított fürdő, mellette egy kemping, apartmanházak, remélem mihamarabb társul majd mellé egy szálloda is, ott lesz egy piaci attrakció, és az ezeket átszövő kerékpárturizmus, amivel a város és a környék összes nevezetességét meg lehet látogatni. Ezek a lehetőségek így, együtt, már jelentenek egy olyan vonzó kínálatot, ami hosszabb időre itt tudja marasztalni a látogatókat.

You have no rights to post comments