artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A május 1-én virradóra felállított májusfák a természet újjászületésének szimbólumai, a szerelem kifejezésének Európa-szerte ismert jelképes kellékei. A hagyományos májusfa sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, színes szalagokkal és léggömbökkel díszített lombos fa, vagy szép növésű ág.

Az 1400-as évek óta jegyzett népszokás szerint a legények éjszaka vágták ki az erdőn, és hajnalra állították minden lányos ház elé együttesen, vagy mindenki a saját szerelmének háza elé. A májusfa a lányos házaknál egyfajta presztízzsel bírt, hisz ez mutatta meg a faluban, hogy kinek van udvarlója, s minél pompásabb volt a felállított ág, annál büszkébb volt a gazda az udvarlóra is, hiszen a fa dísze, formája, fajtája és nagysága az udvarlási szándék komolyságának egyik jelképe volt.

Tépén ezen ősi hagyományt napjainkban is őrzik, ápolják és megélik a helyi fiatalok. E hagyomány folytonosságát bizonyítja, hogy településünkön május 1-re virradóra fiataljaink 18 darab májusfát állítottak. A számtalan szebbnél szebben díszített fa szerves és megszokott része a május eleji tépei utcaképnek.

You have no rights to post comments