artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Dr. Muraközi Zoltán főigazgató és Muraközi István polgármester tartott sajtótájékoztatót 2020. március 25-én annak okán, hogy egy PCR (polimeráz-láncreakció) diagnosztikai készüléket szereznek be, amely többek között fertőző betegségek – így a koronavírus esetében is – korai szakaszában is gyors és biztos eredményt produkál. Ezért kérik, hogy akinek lehetősége van, felajánlásával segítse ennek a fontos eszköznek a megvásárlását.

Berettyóújfalu Város Önkormányzatával egyeztetve azt a döntést hoztuk, hogy beszerzünk egy PCR eszközt, amely a koronavírusos betegek fertőzését tudjuk kimutatni. Az árajánlat alapján ez 10 millió forint+ÁFA összegű beruházás. Az önkormányzat támogatásával ezt a berendezést meg is rendeltük és várhatóan április közepére meg is érkezik - tájékoztatott Dr. Muraközi Zoltán főigazgató.

A készülék hasonló elven működik, mint amilyet a Nemzeti Népegészségügyi Központban használnak, csak kisebb, egyszerűbb és a mi körülményeinkhez jobban alkalmazható. 24 órán belül eredményt tud adni, ez fontos a koronavírus gyanús betegek gyors diagnosztizálása érdekében.

Ez a diagnosztikai eszköz nem csak ebben tud segítséget nyújtani, a későbbiekben a vizsgálatok kiterjeszthetők lesznek pl. a multirezisztens kórokozók kimutatására is.

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, az önkormányzat a napokban meghozta azokat a szükséges döntéseket, melyekkel reményeik szerint biztonságban tudhatják a város polgárait és minél inkább lassítani tudják a koronavírus járvány terjedésének a sebességét.

Polgármester úr felhívta a figyelmet, hogy minden nap értékelni kell a jelenlegi helyzetet és ez alapján cselekedni. Örömteli hír, hogy sikerült megegyezni a Beriv Zrt.-vel abban, hogy a ruhagyárban elkezdik a szájmaszkok gyártását, melyek az önkormányzat intézményeinek és dolgozóinak a mosható védőeszközzel való ellátását biztosítják. Továbbá lehetőség van arra, hogy a lakosság számára is juttassanak a szájmaszkokból. Így a polgárőrség és az önkormányzati képviselők segítségével a berettyóújfalui, 65 év feletti nyugdíjasoknak is ingyenesen biztosítanak szájmaszkot. Későbbiekben lesz lehetőség a maszkok kedvezményes áron való megvásárlására.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata 2 millió forinttal tudott hozzájárulni a PCR eszköz beszerzéséhez. Már több felajánlás is érkezett, többek között a Lisztes Trans vezetője 3 millió forintot adományozott, a Generál-Építő ’98. Kft, az Express Hűtéstechnikai Szerviz Kft., a földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft-t és magánszemélyek is jelezték,, hogy segíteni szeretnének. Várják további cégek, magánszemélyek és önkormányzatok felajánlását.

Az adományozókat arra kérik, jelezzék az adományozás tényét a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, hogy igazolást tudjanak részükre kiállítani, amelyet a későbbiekben a válllakozók el tudnak majd számolni.

Adományokat a Gróf Tisza István Kórház Műszerezettségének Javításáért Alapítvány

számlaszámára várják: 10200380-34111150-00000000

Továbbá adójuk 1%-át is felajánlhatják az alapítvány számára, melynek

adószáma: 19127639-1-09

Sajtótájékoztató a Gróf Tisza István Kórházban 02


A PCR sokféle kísérlet és elemzés elvégzéséhez alkalmas eszköz. Néhány példa erre:

Fertőző betegségek kimutatása

Egyes vírusok és baktériumok által okozott fertőzések is kimutathatók a PCR-technika segítségével úgy, hogy a betegből származó mintából (például vérplazma) a fertőzést okozó mikroorganizmus DNS-ét amplifikálják. Ez a vizsgálat közvetlenül a fertőzés után elvégezhető, amely napokkal, esetleg hónapokkal a tünetek megjelenése előtt lehetővé teszi a diagnózis felállítását és a kezelés megkezdését. A mikroorganizmusok ellen termelődött antitestek kimutatásán alapuló immunodiagnosztikai vizsgálatokkal szemben a PCR lehetővé teszi a fertőzés kimutatását akkor is, ha az immunválasz valamiért elmarad, illetőleg nem ad álpozitív eredményt a múltban lezajlott fertőzések következtében.

Örökletes betegségek kimutatása

Az örökletes betegségek kimutatása egy adott genomban hosszú és bonyolult folyamat. A PCR használatával ez a folyamat lerövidíthető. A kérdéses gének PCR-rel könnyen amplifikálhatók a megfelelő primerek használatával, majd utána szekvenálhatók a mutáció kimutatása érdekében.

You have no rights to post comments