artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 24

A Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesülete és a Bihari Mézlovagrend tagjai a Gróf Tisza István Kórház Gyermekosztályát látogatták meg, ahol előadást tartottak a méz jótékony hatásáról, a méhészek munkájáról, valamint bemutatták a Bihari Mézlovagrendet. Mikulás ajándékként az osztályon lévő minden kismamát és gyermeket mézes ajándékkal lepték meg.

A szervezet tevékenysége, eddigi eredményeinek bemutatása

A Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesülete a Bihari térség egyik legpatinásabb civil szerveződése. Az Egyesület történelmi jogelődjének tekinti az 1927-ben alakult Bihar Vármegyei Méhészeti Egyesületet, mely a Csonka Bihar Vármegye akkori területén 29 településen 113 méhész munkáját foglalta össze. A jelenlegi Egyesület a háború után újraszerveződött Földművesszövetkezeti méhész szakcsoportból alakult 1993-ban. Működési területe megegyezik a „történelmi jogelőd” szervezetével Hajdú-Bihar megye déli részén tevékenykedik, ahol jelenleg 34 településen, közel 100 fős tagsággal rendelkezik. (Székhelye 4100 Berettyóújfalu, Bajcsy Zsilinszky u. 27 sz., korábban 4100 Berettyóújfalu, Attila u. 5 sz.) Az Egyesület fő célja a működési területen élő méhészek társadalmi összefogása és érdekeinek érvényesítése, emellett kiemelt célja a méhészkedés és mézzel kapcsolatos ismeretek bővítése, természetvédelmi feladatok közös ellátása, a fogyasztók - kiemelten az új generáció tagjai részére – megismertetése a méz és méhészeti termékek egészségmegőrzésben betöltött szerepével, a Bihari Mézlovagrend szakmai  kapcsolatainak bővítése.

Az egyesület évtizedes hagyományos programjai között van a Berettyóújfalu óvodáiban, iskoláiban évente megszervezett Bihari Mézes Reggeli program, ahol a legifjabbakat ismerteti meg a mézzel, illetve annak rendszeres fogyasztásával járó előnyökkel. Ez eddig az Egyesület tagjainak támogatásával, illetve önkéntesei révén történő szervező munkával valósult meg, egyre több fiatalkorút elérve, és ma már közel 1000 főt is képes megszólítani.

mezes6mezes4

Az Egyesületen belül 2012-ben alakult meg a Bihari Mézlovagrend, az országban 9.-ként, a Tiszántúlon 2.-ként. A Bihari Mézes Nap 2012-től a Bihari Mézlovagrend megalakulásával vált rendszeresen, immár hagyományszerűen megtartott szakmai rendezvénnyé, mely ma már a járás, illetve megye meghatározó gasztro turisztikai rendezvényeként is szerepel. A rendezvény során érdekes és értékes programot talál mind a laikus érdeklődő, mind a szakmai közönség, melynek rangját emeli, hogy minden évben meghívásra kerül az Év Mézkirálynője. A Lovagrend folyamatosan építi kapcsolatait a partner mézlovagrendekkel, Magyarországon illetve határon túli szervezetekkel együttműködve. A Lovagrend e mellett szorosan együttműködik Berettyóújfalu Város Önkormányzatával, illetve a Bihari Kulturális Központtal.

Idei évi tervek

Az Egyesület célja elsősorban az Új nemzedék irányába mutató nevelés, oktatás, a méz egészségmegőrzésben és betegség megelőzésben betöltött szerepének megismertetése, a tapasztalatok határon túli szervezetekkel történő kölcsönös megosztása.

Az Egyesület tevékenységének támogatása meghatározó módon hozzájárul a szervezet fenntarthatóságához, közvetett módon a foglalkoztatási helyzet javításához valamint további önkéntesek bevonásához. A méhészet az agrárgazdálkodás azon ágazata, amely leginkább közelebb áll a természetes környezethez és így a méhészkedés ismerete jelentősen hozzájárul a környezeti fenntarthatóság biztosításához, a környezettudatosságra történő neveléshez. Sok fiatal tervezi a méhészetet főállású hivatásként működtetni így e program akár évtizedekre is meghatározza a résztvevők számára egy hosszú-távú, fenntartható gazdasági modell kialakítását, ezáltal további önkéntesként történő közreműködését.

mezes3mezes5

Az éves tervek között szerepel az Egyesület tradicionális rendezvényének tekinthető IX. Bihari Mézes Nap megtartása, ahol kiemelt célcsoport a legfiatalabb látogatók (új nemzedék) megismertetése és megszerettetése a méhészettel, mézzel. Szintén az Egyesület évről-évre megszervezett programja a Bihari Mézes Reggeli, ahol a Berettyóújfalui Járás óvodáiban, iskoláiban a méhészek közvetlen módon tartanak termékkóstolót, illetve válaszolnak a legifjabbak méhészettel, mézzel kapcsolatos kérdéseire. Az Egyesület fontos tevékenysége a szakmai és civil kapcsolat erősítése a hazai és határon túli mézlovagrendekkel. A szakmai programok megvalósításához az Országos Magyar Méhészek Egyesülete (OMME) kisebb támogatással járul hozzá, azonban az Egyesület közvetlen működési költségeit a tagdíjak, illetve a tagok hozzájárulása finanszírozza.

You have no rights to post comments