artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara /MESZK/ országos szakmai versenyét 2017. október 27-én tartották Budapesten, ahol a Hajdú-Bihar Megyei Területi szervezetet képviselő Gróf Tisza István Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának csapata /KAIBONOK/ az előkelő 2. helyezést érte el. A korábbi megyei, majd az országos megmérettetésről Kecskeméti Brigitta intenzív osztályvezető főnővér árult el érdekes részleteket lapunknak.

Idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a MESZK által szervezett országos szakmai verseny Budapesten, a Lurdy Házban, melyen azok a csapatok képviseltethették magukat, akik a korábban megtartott megyei versenyeken első helyezést értek el.

Hogyan zajlott a megyei verseny?

A HBM területi szervezet 2017. június 3-án rendezte meg szakmai versenyét Debrecenben, a Szeged utcai Szabadidőközpontban szervezett Családi nap keretein belül. Mi elsősorban „játszani” mentünk, hiszen egy játékos vetélkedő volt meghirdetve. Ennek ellenére, nagy örömünkre és meglepetésünkre itt első helyen végeztünk. – kezdte élményeit Kecskeméti Brigitta.

A bemutatkozást a szakmai teszt követte, majd a gyakorlati megmérettetésben ápolási feladatként fél oldalt bénult beteg etetése volt a feladat, ahol a kommunikáció mellett, nagy hangsúlyt kapott a szigorú szakmai előírások betartása is. Sor került még újraélesztésre, a tájanatómia mellett komoly, különböző felhasználási területen alkalmazható fertőtlenítő szerekkel kapcsolatos tesztet is ki kellett töltenünk.

Az elméleti részben volt TOTÓ, amely Kossuth Zsuzsannával kapcsolatos kérdésekből állt, majd a kihagyhatatlan activity és a villámkérdések következtek. Ez három részből - szakmai, általános műveltségi, és szakdolgozói kamarával kapcsolatos kérdésekből - tevődött össze. Végül a meglepetés-játékban kérdésekre válaszolva kellett összeraknunk egy szót.

A csapat tagjai: Kecskeméti Brigitta osztályvezető főnővér, csapatkapitány, Bazsó Lászlóné ápolónő, Gurzó Andrea intenzív szakápoló (Gróf Tisza István Kórház) és Kovács Lajos mentőápoló (OMSZ).

23423788 1575560852526061 322599924 o23468998 1575561172526029 1323321610 o

Négy hónapotok volt az országos versenyig, hogyan készültetek rá?

Az országos versenyre való készülést főleg az elméleti ismereteink elmélyítése, és mivel Kossuth Zsuzsanna, hazánk első főápolója születésének 200. évfordulója tiszteletére a 2017-es évet Emlékévvé nyilvánították, az ő életének és munkásságának elsajátítása jelentette. Tekintettel arra, hogy a verseny maga az ápolásról szólt, mi a felkészülést a munkánkkal, a mindennapi tevékenységünkkel „végeztük”. Amint az később kiderült, rendkívül értékes az a munkafolyamat, melyet mi az Intenzív osztályon végzünk, az, hogy egymás szeméből tudjuk kiolvasni a munkatársunk gondolatait, az ápolási folyamat következő lépését. Mi már a munkánkban is félszavakból megértjük, és tökéletesen kiegészítjük egymást. Ebbe a csapatba illeszkedett be jól mentőápoló tagunk is, aki hozzánk hasonlóan rendszeresen vizsgázik például az újraélesztésből, és hasonló ápolási munkát végez minden nap.

A verseny szakmai tesztírással kezdődött, amely a kórképektől az anatómiáig minden szakterületre kiterjedt. Ezt követően egy 30 perces ápolási gyakorlati feladat következett. Itt fontos volt követni a tankönyvi előírásokat, valamint nagy hangsúlyt kapott a csapatban való együttműködés, a teammunka is.

Az újraélesztési szituációnál a versenybírók már a feladat elvégzését követően, de az eredményhirdetésnél is külön kiemelték és megdicsérték a csapat kiváló együttműködését és precizitását!

A tájanatómia résznél röntgen, ultrahang, CT felvételek, leletek alapján kellet felismerni képleteket, ami talán az egyik legkomolyabb szakmai kihívás volt, mert ez közvetlenül nem tartozik a szakápolók feladatához. Az elméleti részben Kossuth Zsuzsannával kapcsolatos, illetve az 1800-as évek ápolásáról szóló kérdésekre kellett válaszolni.

Két érdekes filmet is megnézhettek a verseny résztvevői. Az egyikben azt mutatták be, hogy a tanulónővérek demonstrációs teremben hogyan mossák a beteg haját, hogy kell kisegíteni a beteget az ágyból. A másik filmen pedig az volt látható, hogy napjainkban ezek a feladatok gépesítve vannak, pl. betegemelő, hajmosó gépek segítik az ápolók munkáját. A látottak alapján apró részletekig menő kérdéseket tettek fel a versenyzőknek, melyek alapján kiderült, hogy milyen jó megfigyelők. A kérdések például arra irányultak, hogy milyen színű zoknit viselt az első filmen látható beteg, illetve milyen érzelmek hiányoznak a modern ápolásból, amik korábban még megvoltak.

23423692 1575560162526130 1606862505 o23433228 1575560365859443 1001313869 o

Amíg a vizsgabizottság meghozta a döntését, a csapatoknak lehetőségük volt a bemutatkozásra, amire mindenkinek pontosan 3 perc állt rendelkezésére. A résztvevők 90%-a bemutató filmet készített, mi viszont egyedi módját választottuk a bemutatkozásnak. Négy táblát tartottunk a kezünkben, amelyeken ez a szöveg volt látható: Hajdú-Bihar megye Berettyóújfalu - Gróf Tisza István KórházKAIBO, mindeközben egy ismert magyar „sláger” általunk átírt szövegét énekeltük, amiben a csapat tagjait mutattuk be:

„Van egy mentős, nem túl idős, Lali az Ő neve,

Narancssárga vákuummatrac volt az ovis jele,

Mert Ő felteszi a stiftneck-et, rögzíti a gerincet,

Szirénázva-villogva elindul a kórházba.

 

Van egy kórház, van egy osztály, KAIBO a neve,

Sürög-forog Andi, Brigi, Margó több évtizede

Mert mi figyeljük a beteg légzését, meg a pulzusát,

Meg a vérnyomás-ingadozását,

Bejelöljük a lázát, artériás vérgázát…”

Ha még azt is eláruljuk, hogy mindez Kis Grófo „Mert a nézését meg a járását” nótájára követtük el, akkor elképzelhető a közönség lelkesedése! Végül az Ismerős Arcok „Nélküled” című szerzemény első versszakát énekeltük el:

„Annyi mindent kéne még elmondanom,
S ha nem teszem, talán már nem is lesz rá alkalom,
Hogy elmeséljem, milyen jó, hogy itt vagyunk,
S mint a régi jó barátok egyet mondunk s egyet gondolunk.”

Ez az egyedi ötleten alapuló, kicsit vicces és emberközeli bemutatkozás nagy sikert aratott nem csak a bírálóbizottság, hanem a többi csapat körében is.

Hihetetlen öröm nekünk az országos 2. hely, mivel korábban Hajdú-Bihar megyei csapat legjobb eredménye a 7. hely volt, és mindemellett Berettyóújfalu első alkalommal vett részt az országos megmérettetésen.

You have no rights to post comments