artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Október elseje a mellrák elleni küzdelem nemzetközi napja, de egész hónapban események sora hívja fel a figyelmet a betegségre. A berettyóújfalui Egészségfejlesztési Iroda és a Botorkálók gyalogló klub idén már második alkalommal szervezett közös sétát a Csónakázó-tónál, melynek célja a helyi lakosság figyelmének felhívása a mellrák elleni küzdelemre. KÉPGALÉRIA

ii rozsaszin botorkalas41 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Dr. Muraközi Zoltánné, az EFI munkatársa, klubvezető, a séta előtt köszöntötte a résztvevőket, és kiemelte, nem lehet elégszer beszélni a témáról, hiszen még mindig nagyon magas az érintettek száma Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos az önvizsgálat, valamint a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel, motiváljuk erre családtagjainkat, barátainkat is. Az egészséges életmód – mozgás, táplálkozás – is nagyban hozzásegít ahhoz, hogy elkerüljenek bennünket a betegségek, ha pedig mégis érintettekké válunk, egy felemelő közösség nagyon sok segítséget tud nyújtani a betegség leküzdésében. Ez az üzenete a mai botorkálásunknak.

ii rozsaszin botorkalas08 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Dr. Kóti Csaba főorvos is köszöntötte a résztvevőket, és üdvözölte a figyelemfelkeltő rendezvényt. Vannak eredmények, hiszen tíz év alatt 23 százalékról 16 százalékra csökkent a női halálozási rátában a mellrákban elhunytak száma, viszont még ez a 16 százalék is több mint a nulla. Főorvos úr hangsúlyozta, a megelőzésre fordított idő, a tudatos és felelősségteljes gondolkodás elengedhetetlen annak érdekében, hogy a súlyos, tragikus esetek ne forduljanak elő. Az emlőrák jól gyógyítható betegség, ha időben diagnosztizálásra kerül, ehhez pedig elengedhetetlen a szűrővizsgálatokon való részvétel. 

Ezt követően a Csónakázó-tó körüli reggeli séta során kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség, a résztvevők megoszthatták egymással a témában megfogalmazott gondolataikat. 

 

 

You have no rights to post comments