artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Fotó: haon.hu

Mint arról egy ritka avar kori leletet találtak az M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu nyomvonalának megelőző feltárásán. A leletet megtaláló fiatal régésszel, Balázs Ádámmal beszélgettem, mit is érez ilyenkor? Mi jár ilyenkor egy régész fejében?

Mit éreztél, amikor megtaláltad a leletet? Mire gondol ilyenkor egy régész/régész technikus?

Természetesen jó érzés, ez mindig izgalom. Hozzá kell tennem, hogy a régészet egy csapatmunka. Minden ásatáson régész, régész technikus, fotós, rajzoló és természetesen kézi munkaerő is dolgozik. Mindenki a saját munkáját végzi, hogy egy ásatás jól működjön. Én régész technikusként dolgozom a Déri Múzeumnál. Ez egy szerencsés munka ebből a szempontból, mivel mi végezzük a „finombontási” folyamatokat. Amikor megtaláltam, úgymond csak a beosztásom szerint jártam el, ez esetben szerencsésen.  

Ádám, mióta régészkedsz? Hogy jött az ötlet, hogy ezt a munkát válaszd hivatásodként?

Ez az ötödik év. Mindig ez szerettem volna lenni. Gyerekkorom óta érdekelt a bihari régió őskora, kiváltképpen a bronzkor. Középiskolai tanulmányaim után így nem volt kérdés, milyen irányban szeretnék továbbtanulni. Egyetemen kezdtem foglalkozni komolyabban a szakmával, bár már előtte is dolgoztam ásatáson. Tanulmányaim alatt sok hazai és külföldi feltáráson vettem részt, főleg olyanokon, ami a Kárpát-medence korai és középső bronzkorát vizsgálták. Az egyetem alapképzése után kezdtem dolgozni a Déri Múzeumnál, ahol főleg megelőző, illetve leletmentő ásatásokon dolgoztam, mint például az M35-ös autópálya tavaly feltárt szakaszán.

Fotó:

Leletek feltárása során te, vagy munkatársaid találtatok-e már hasonló érdekes leletet?

Minden feltárásnak van eredménye, bár nem minden esetben találunk ehhez hasonló értékes tárgyat. Alapvetőn nem is ez a kitűzött célunk. Többek között a régi korok életmódja, szokásai, anyagi kultúrájának megismerése és ismertetése a célunk. Természetesen szoktunk találni hasonló értékeket. Ezen a nyáron szerencsém volt honfoglalás kori aranyozott ezüst vereteket és ezüst gyűrűt is kiásni egy sírból. De ez nem egyedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: / MTI

Mik a régész „munkaeszközei”?

Ásótól-ecsetig, geofizikai felméréstől-szatellit felvételig bármi. Ilyen téren mindenevők vagyunk. Bármi, amit fel tudunk használni. Munkánk sokrétű, így különböző munkaeszközöket igényel.

Már korábban is beszámoltunk róla, hogy a nagyközönség számára is láthatóvá válik a lelet, az aranypárta? Milyen „vizsgálatokon” esik át előtte?

Ahogy tudom, a múzeum tervbe vette a lelet bemutatását, bár elég korai még ez az időpont, hogy konkrétumokat tudjunk mondani. A lelet komolyságát mutatja, hogy a sajtótájékoztató előtt, szerda reggel már megtörtént az első vizsgálata. Ekkor a Kenézy Gyula Kórház Radiológiaiosztályán „világították át” a kiemelt leletet, ami meg is tekinthető a . Anyagvizsgálatokkal szakemberek vizsgálni fogják a pártavereteket tartó lebomlott anyag mivoltát. Antropológus fogja vizsgálni a sajnos elég rossz megtartású csontokat, hogy pontosabb életkor adatokat kaphassunk a pártát viselő személyről. Ezek a kezdeti vizsgálatok.

Köszönöm szépen, hogy ilyen gyorsan válaszoltál a kérdéseimre! Munkátokhoz sok sikert kívánunk, bízva abban, hogy sok és érdekes lelet kerül még felszínre!

Videó forrása:

You have no rights to post comments