artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az első trilógia valóban befejeződött, de a sztori még közel sem ért a végéhez! 2016. június 17-18-án kerül megrendezésre a negyedik Parola Napok (PÁRNA4) a berettyóújfalui Civil Udvarban. Az alábbiakban 7 pontban összefoglalva számos érdekesség megtudható a rendezvénysorozatról.

 

 

1. Párna Napok? NEM!

A rendezvény a kezdetek óta a Parola Napok nevet viseli. Ennek a rövidítése, egy plusz ékezettel a PÁRNA. Valamiért a közönség csak PÁRNA Napokként emlegeti a fesztivált. Ennek oka igazi rejtély, de a rendezők még mindig ragaszkodnak a PÁRNA mozaikszóhoz, sőt a sorszámot is szeretik utána rakni. Már ők is várják a PÁRNA4-et!

2. Már 2013-ban rendeztek Slam Poetry-t

A fesztivál szellemisége elég összetett, órákat kellene a szervezőkkel beszélni, hogy a körvonalát megérthessük. Mindenesetre, az biztos, hogy a PÁRNA évről évre próbál olyan dolgokat elhozni Berettyóújfaluba, amik jobb esetben a nagyobb városokban is elérhetőek, de rosszabb esetben csak a fővárosban. Ilyen volt a legelső Parola Napokon a Slam Poetry. Ez a költeményírás- és olvasás új fajtája, akkoriban Budapesten kezdett szárnyalni, és Debrecenben is csak egy évvel később indult el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Metálos főszervezők

A berettyóújfalui metalcore zenekar, a Replace My Heart tagjai voltak azok, akik szerettek volna egy kétnapos koncertsorozatot szervezni. Már az elejétől fogva csatlakoztak hozzájuk segítőkész barátaik. A zenekar ugyan idén feloszlott, azért a viszony nem romlott meg és ismét egy hangulatos, színvonalas bulit várhatunk a srácoktól.

4. Nem produkciót rendelünk, hanem termelünk

Már volt szó a PÁRNA szellemiségéről, melynek az egyik alapeleme az, hogy produkciókat akar termelni, nem pedig befogadni. Ezt első olvasásra lehet, hogy nehezen érti meg az ember, de érdemes megfigyelni, hogy egyre több helyi, vagy környékbeli fellépő a PÁRNA színpadán lép fel először. Ilyen például a NewVillageCrew elődje, a Planman, vagy például az idei felhozatalból Szegi.

5. A trilógia valóban véget ért

Tavaly, a PÁRNA3 Facebook eseménynél volt kiírva, hogy elérkezett a trilógia befejező része. Sokan azt gondolták véget ért a Parola Napok, de pont ellenkezőleg. A szervezők úgy gondolták, hogy három év alatt elérték azt, amit 2013-ban kitűztek, így most az új célok lobognak az ötletgazdák előtt, melyekről még nem sokat árultak el, de vonzónak tűnik az idei fesztivál felhozatala. Szintlépés történt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Szubkultúrák találkozója

2013-ban úttörő volt az ötlet, hogy az amúgy rockzenétől hangos Parola pinceklubba, egy rockkoncert közepére betegyenek a srácok egy rap előadót. Tekintve, hogy azóta ez már sorozatban a negyedik fesztivál lesz, gondolom egyértelmű, hogy az ötlet bevált, sőt azóta szerves részét képezi az alapprogramnak. Azóta próbálnak minél több stílus és szubkultúra felé nyitni. Lehet az ember tarajos punk, vagy éppen középiskolai tanár, együtt fognak bulizni az első sorban.

7. „Majd azt mondják rá, hogy ez az underground”

A Parola Napok plakátján nagyon ritkán láthatunk ismerős neveket. A szervezők mindig kihangsúlyozzák, hogy ez egy underground rendezvény és olyan fellépőknek, produkcióknak szeretnének tered adni, amelyeket egy mainstream rendezvény nem fogad be. A közönség szemét is szeretnék felnyitni, hogy keressenek rá egy-két bandára, mielőtt nemet mondanak. Még az is lehet, hogy pozitívan fognak csalódni.

You have no rights to post comments