artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Országos döntőbe jutott a „Kossuth” gimnáziumi, általános iskolai csapata és a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnázium tanárainak csoportja a Magyar Vöröskereszt 45. hazai Elsősegélynyújtó Versenyen. Középiskolai kategóriában a Berettyóújfalui Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola 2. helyezést ért el.

 

„Segítsenek, segítsenek!” – sokkoló hatású, ahogy kiáltja egy rohanó lány Hajdúnánás fő terén – „a barátnőmet megharapta egy kutya!”. A lány nagyot csattanva elesik. Lehorzsolja a kezét, s a bokája is megsérül. A segítségére siető elsősegélynyújtó diákok ruhája, vöröskeresztes kitűzője elárulja, hogy ez egy baleseti szimuláció. Május 11-én a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elsősegélynyújtó verseny négy kárhelyének egyike volt ez. A versenyzőknek nagyon szervezetten kellett dolgozniuk, hiszen éppen egy nyaki artériás vérzésnél és egy gombamérgezésnél nyújtottak elsősegélyt, mikor a lány hozzájuk szaladt. Döntéseik, mozdulataik helyességét nagy tapasztalatú mentő-tisztek zsűrizték. Többek közt a csapatmunkát, az ellátás hatékonyságát, a segélyhívás minőségét pontozták. A versenyzők nem csak versenyeztek, kipróbálták magukat az éles baleseti helyzetekben, és tanultak is, hiszen a szakemberek kijavították a hibákat, megtanították a helyes fogásokat a helyszínen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyert velük a jövő

Összesen 15 csapat mérte össze tudását a versenyen, amely a 45. Felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó Verseny Megyei fordulója volt. 

– Színvonalasan teljesítettek a csapatok. Mindegyik bebizonyította, megfelelő elsősegélyt tud adni a sérültek túléléséhez, újraélesztéséhez éles helyzetben – hangsúlyozta Dr. Szép Imre zsűrielnök, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének elnöke az értékeléskor. – Önök fontos része az egészségügynek mint laikus elsősegélynyújtók – mondta a versenyzőknek.

A diákok korosztályaiban a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának csapata győzött, felnőtt korosztályban a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnáziuma és Szakképző Iskolájának pedagógus-csoportja nyert. Mindhárom „ elsősegélynyújtó kommandó” az ország legjobbjaival csap össze az országos döntőben, szeptemberben Veszprém városában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Élet- és egészségnap

A programon nem csak a versenyzők fejleszthették elsősegélynyújtó tudásukat. A versenyt nyilvánosan rendezte meg a Vöröskereszt megyei szervezete. A járókelők és a helyi és környékbeli iskolák csoportjai láthatták az eseményeket, a sérültek ellátását. A verseny szüneteiben a kisminkelt imitátorok elmesélték az érdeklődőknek az eljátszott balesetet, a sérüléseket és azok helyes ellátását.

Az érdeklődők gyakorolhatták az újraélesztést Hajdúnánás központjában, ahol egészségsátrak sorakoztak. Egyikükben csecsemő- és felnőtt-Ambun bárki megtanulhatta a helyes fogásokat. A verseny ugyanis a Élet- és egészségnap központi programja volt. A város lakói és a résztvevők megvizsgáltatták egészségi állapotukat, sőt 71-en életet mentettek: ennyien adtak vért a vöröskeresztes nap véradásán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

135 évesen

Átadták a Magyar Vöröskereszt kitüntetéseit május 11-én Hajdúnánáson azoknak, akik éveken és évtizedeken át önkéntesen, áldozatosan szolgálták a humanitás ügyét Hajdú-Bihar Megyében.  Délután ugyanis a megyei szervezet megemlékezett a Vöröskereszt világnapjáról – amelyet az alapító Henry Dunant születésnapján tartanak. Idén áthatotta az ünnepet az, hogy a Magyar Vöröskereszt 135 éves, hiszen 1881. május 16-án alapították meg – ahogy arra Oláh Miklós, a Magyar Vöröskereszt alelnöke, a Hajdúnánás Területi Szervezet elnöke kitért a díjak átadása előtt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vöröskeresztes Tevékenységért Gyémánt fokozattal tüntették ki Dr. Orcsik Istvánt, aki a Magyar Vöröskereszt országos etikai bizottságának elnöke, s a Balmazújváros Területi Szervezet elnöke. Arany fokozatot vehetett át, Balla Elekné, aki a Debrecen Területi Szervezet ellenőrző bizottságának elnöke és a megyei felügyelő bizottság tagja. Szintén Arany fokozattal ismerték el Sóvári Jánosnét, aki 44 éve szolgálja kiemelkedően a Vöröskereszt szociális, véradásszervező és valamennyi ügyét Hajdúböszörményben, ahol civil szervezet vezetőségi tagja is.

 

Kitüntetettek:

Vöröskeresztes Tevékenységért Gyémánt fokozat

Dr. Orcsik István

A Balmazújvárosi Területi Szervezetnél 39 éve végez önkéntes munkát. Először a vezetőség titkáraként, majd elnökeként tevékenykedett és jelenleg is ezt a választott funkciót tölti be. A Megyei Vezetőségnek több cikluson át vezetőségi tagja, az Országos Etikai Bizottságnak az elnöke. A területi szervezetnek nagy segítséget ad az Önkormányzattal és az Egészségügyi Szolgálattal való kapcsolattartásban. Vállalkozóként évről-évre jelentős mennyiségű adománnyal támogatja a területi szervezetet. A vöröskeresztes munka iránti elhivatottsága példaértékű. Pozitív gondolkodásának köszönhetően a legnehezebb helyzetekben is talál megoldást, mindig számíthatunk rá.

A kitüntetést az országos ünnepségen veszi át, melyhez fogadja szeretettel megyei ajándékunkat.

Vöröskeresztes Tevékenységért Arany fokozat:

1./ Balla Elekné

Szervezetünknek 1969-től elkötelezett tagja. Szakmai elhívatottságát fémjelzi, hogy - 1983-tól mind  a mai napig- kiemelkedően pontos, megbízható, mások számára is példaértékű munkát végez a Debreceni Területi Szervezetnél.

 A Magyar Vöröskeresztnek az Alföldi Nyomdában fiatalon lett tagja. 1983-tól-2009-ig nyugdíjba vonulásáig alapszervezeti titkárként dolgozott. Hosszú éveken át rendszeresen szervezett eredményes kiszállásos véradó napokat, illetve szervező munkájának köszönhetően kiemelkedően magas vöröskeresztes tagsággal rendelkezett a nyomda.

A Debreceni Területi Szervezetben 2004 óta  az Ellenőrző Bizottság elnöke, illetve a megyei Felügyelő Bizottság tagja jelenleg is. Szakmai munkáját elhívatottság, precízség jellemzi.

Energiája kimeríthetetlen, lelkesedése magával ragadó.

2./ Sóvári Jánosné  

44 éve vöröskeresztes tag, és 16 éve tagja a Hajdúböszörményi Területi Szervezet vezetőségnek. Évek óta példamutató vöröskeresztes munkát végez.

Lakóterületi alapszervezeti titkárként, odafigyel a településen élő hátrányos helyzetű emberekre. Részt vesz az adományok gyűjtésében, azok osztásában. Kiemelkedő munkát végez a véradásszervezésben. Vezetőségi tagként aktívan segíti a szervezet munkáját.

Minden helyzetben számítani lehet segítségére.

Vöröskeresztes Tevékenységért Ezüst fokozat:

1./ Béresné Lőrincz Erzsébet

20 éve végez önkéntes munkát a Balmazújvárosi területi szervezetünknél. Előbb alapszervezeti gazdasági felelős, az utóbbi 10 évben titkárként tevékenykedik és a területi vezetőség tagja. Szorgalmának, kitartásának és különösen kedves személyiségének köszönhetően szervezetének taglétszáma hosszú évek óta stabil. Eredeti munkaköre késztetésére, a tagszervezés mellett a szociális tevékenységet tekinti fő feladatának.

2./ Jeles Erzsébet

1996-tól végez aktív vöröskeresztes munkát. Hajdúdorog városában korábban a vöröskereszt vezetőség titkára volt. Munkájával nagymértékben elősegítette azt, hogy a városban emelkedett a helyi szervezetek száma, és a tagszervezettség. Sokat segít a véradások szervezésében, a véradó napok előkészítésében és lebonyolításában. Rendszeres véradó, 2012-ben megkapta a 60. véradásért járó kitüntetést.

2008-ban tagja lett a hajdúnánási területi vezetőségnek. E pozíciójában területfelelőse a hajdúdorogi helyi szervezeteknek. Tagja, illetve vezetője volt a Hajdúdorogi területi vezetőség mellett működő véradás-szervezési, majd forrásbővítési munkabizottságnak. Kezdeményezője és szervezője a hajdúdorogi ifjúsági, egészségnevelési vetélkedőknek. Jó együttműködést alakított ki a helyi önkormányzat, az egészségügy, és a média vezetőivel.

Kiemelkedő és eredményes munkájáért 2009-ben Vöröskeresztes Munkáért Kitüntetés Bronz fokozatában részesült.

Vöröskeresztes Tevékenységért Bronz fokozat:

1./ Kerekiné Kunkli Mária

1980-ban lépett be a Vöröskeresztbe munkahelyén a hajdúszoboszlói TIGÁZ - nál. 2008-ban lett az alapszervezet titkára. Irányítása alatt a szervezet taglétszáma folyamatosan stabil. Ugyan ez mondaható el a véradók létszámáról is. Évente négy alkalommal szervez kiszállásos véradást 30-40 fő részvételével. Humán érdeklődése, beállítottsága révén nagy lelkesedéssel végzi a Vöröskeresztes munkát. Három cikluson keresztül a területi ellenőrző bizottság tagjaként is munkálkodott. Munkatársai körében közismert személyiség, aki példaértékű kapcsolatot tart minden korosztállyal.  

2./ Oláh Erika

A Debreceni Területi Szervezethez csatlakozott a 2009/2010. tanévben és kezdte szervezni, irányítani a Csapókerti Általános Iskola vöröskeresztes életét. A szülők számára évente véradások szervezését bonyolítja, koordinálja. Napjainkban több mint 300 tanulója van az intézménynek, a kisdiákok közül 230 fő tagja vöröskeresztes szervezetünknek, ami kiemelkedő teljesítmény. Önkéntes munkája példaértékű, mind kollégái mind pedig az iskola tanulói számára.

3./ Fehér Lászlóné

35 éve végez vöröskeresztes munkát. Már a nyugdíj előtt is besegített a Hajdúnánási lakóterületi alapszervezet munkájába. 1983-tól 1989-ig az ellenőrző bizottság tagja volt. Munkája mellett az egyik hajdúnánási lakóterületi alapszervezet területi küldöttjeként is tevékenykedett. Rendszeres véradó volt, megkapta a 10. véradásért járó kitüntetést. Nyugdíjba vonulása után is nagy lelkesedéssel és odaadással végzi továbbra is munkáját. Rendszeresen részt vesz az adományosztásban, tagok szervezésében, tagdíjak beszedésében, véradásszervezésben, és rendezvények szervezésében és lebonyolításában. A rábízott munkát mindig becsületesen, pontosan és precízen végzi.

4./ Ábrahámné Rákos Viktória

8 éve vöröskeresztes tag, és 4 éve a Hajdúböszörményi Területi Szervezet munkáját tanárelnökként segíti.Kiemelt feladatként kezeli a vöröskereszt eszméinek és az elsősegélynyújtás fontosságának terjesztését. Diákjai rendszeresen részt vesznek  elsősegélynyújtó és csecsemőgondozási versenyeken, ahol kiemelkedő eredményt nyújtanak, sőt országos versenyen is képviselték Hajdú-Bihar megyét. Adománygyűjtési és perselyezési akcióinkban is kimagaslóan szerepelnek. Kitelepüléseinken diákjai elsősegélynyújtó szolgálatot is ellátnak. Munkájára a megbízhatóság, pontosság jellemző.

Vöröskeresztes Tevékenységért Dicsérő Oklevél:

1./ Balmazújvárosi Posta Kollektívája

A Balmazújvárosi Területi Szervezet munkáját nagyban megkönnyítik azzal, hogy közel 20 éve a terület leveleit, postai küldeményeit és véradó behívóit hónapról-hónapra önkéntes alapon a postások szállítják ki illetve kézbesítik a lakosság számára. Az oklevelet átveszi: Kádár Lászlóné - Postavezető

2./ Szentpéterszegi Alapszervezet

Az alapszervezet 2004-ben alakult. 2012-ig kisebb létszámmal működött, 2013-ban taglétszáma ugrásszerűen megnőtt 144 főre 2014-ben 162- re emelkedett 2015-ben 171 fővel büszkélkedhetnek, ez nagyon szép szám, mert a település lakosságának közel 7 %-a. A működésükhöz szükséges anyagiakat a helyi Önkormányzat és a tagdíjból származó bevétel biztosítja.
Az önkormányzattal és a helyi civil szervezetekkel jó kapcsolatot alakítottak ki. Igyekeznek segíteni egymás munkáját. A Magyar Vöröskereszt Szentpéterszegi alapszervezete, feladatok sokaságát végzi: véradásszervezés, rászorultak-támogatottak listájának összeállítása, ruhagyűjtő konténer kihelyezése, adománygyűjtés, adományok kiosztásának megszervezése és lebonyolítása.

Elismerő Oklevél Ifjúsági Vöröskeresztes Tevékenységért:

Baki Team Elsősegélynyújtó csapat

A Baki Egyesület Elsősegély csapata azzal a céllal alakult, hogy a balmazújvárosi gimnázium volt tanulói közül, akik tanulóéveik során bekapcsolódtak a területi ifjúsági Vöröskereszt szervezetének munkájába felkészüljenek elsősegélynyújtásból és elinduljanak felnőtt kategóriában a területi versenyen. A felkészülés olyan jól sikerült, hogy a területi versenyen első, míg a megyei versenyen 2. helyen végeztek. Olyan erős motivációt jelentett ez számukra, hogy többüket arra sarkallta, hogy egészségügyi pályán folytassák felsőfokú tanulmányaikat. Az önkéntes munka továbbra is életük része. Azóta is rendszeresen részt vesznek ifjúsági programok szervezésében, közreműködésükkel felélesztésre került a területen az Ifjúsági mozgalom. Az oklevelet átveszi: Téglási Béla – csapatkapitány

Elnöki Dicsérő Oklevél kitüntetésben részesült az Országos Nyugdíjas Bizottság felterjesztésében, melyet már Budapesten átvett.

Tarr Sándorné

Több mint egy évtizedig volt Debrecen városi titkára, majd megyei igazgatóvá választották. Nyugdíjazása után bekapcsolódott a Magyar Vöröskereszt Országos Nyugdíjas Bizottságba Hajdú-Bihar megyét képviselve. Debrecenben létrehozta az Újkerti vöröskereszt Alapszervezetet, melynek taglétszáma meghaladta mostanra meghaladta a 80 főt. Alapszervezetének önkéntesei folyamatosan segítséget nyújtanak Debrecen városi szervezetnek az adománygyűjtésekben és osztásokban.

A 2015. évi menekültügyi tevékenység kapcsán az Országos Igazgatóság elismerő oklevélben részesíti az ellátásban részt vevő munkatársakat és önkénteseket: 

Czipták Vivient, aki Hegyeshalomnál teljesített szolgálatot,

Horváth Ildikó Ritát, aki Hegyeshalomnál segített a menekültek ellátásában,

Kissné Vadai Zsuzsát, aki Röszkén teljesített szolgálatot, valamint:

Horváth Csabáné Álmosdi önkéntest, Kerekes Sarolta Balmazújvárosi önkéntest, Kocsmár Csaba Berettyóújfalui önkéntest, Molnár Zoltán Hajdúböszörményi munkatársat, Siklósi Mariann Debreceni önkéntest, Szabó Sándor Debreceni önkéntest, Weigl Krisztina Debreceni önkéntest.

Munkájukat köszönjük!

You have no rights to post comments