artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Az újév beköszöntével megkértük Muraközi Istvánt, városunk polgármesterét, értékelje az elmúlt évet, illetve ossza meg olvasóinkkal az önkormányzat 2016-ra vonatkozó terveit.

 

 

 

Szokás szerint küzdelmes évet zártunk 2015-ben, ami értelemszerűen más típusú volt, mint 2014, mert ha visszatekintünk, akkor három választás bonyolította az önkormányzat életét. Igaz, ennek nem szabadna rányomnia a bélyegét a mindennapokra, de azért az erőnket mégiscsak a választásokra fókuszáltuk.2015 volt az első olyan év, amikor már az új összetételű képviselő testület egész éves munkát tudott végezni, és így olyan költségvetés kerülhetett elfogadásra, amely ebben az évben ténylegesen a működésre koncentrált.

A legfontosabb feladatunk az volt, hogy a 2007-2013-as fejlesztési időszak utolsó pályázatainak elszámolását és a beruházásokat végezzük el. Gondolok itt a piac fedésére, a Nagyváradot Berettyóújfaluval összekötő kerékpárút építésére. Ezek voltak a legnagyobbak. A kémia labor pályázat, illetve a Fugyivásárhellyel közös útépítési pályázatoknak az elszámolása, pénzügyi rendezése történt még meg ebben az évben. Bár nagyon várjuk a 2014-2020-as pályázatok kiírását, azt azért tudjuk, hogy a következő évben nagyon komoly forrásokat kell rendelnünk ezen projektek megvalósítása mellé, ugyanis ebben az új pénzügyi ciklusban már nem féltetlenül 100%-os intenzitású támogatások várhatóak. A pályázni szándékozó önkormányzatoknak az előkészítés, de sokszor a kivitelezés során is önerővel kell majd rendelkezniük.

Elmondhatjuk tehát, hogy a 2015-ös év egy átmenti év volt, mivel a régi pályázatokból nem volt kiírás, az újak pedig még nem jelentek meg. Kimondottan az ebben az évben megtervezett és elfogadott költségvetés szerint, a működésre, a napi feladatainkra tudtunk koncentrálni, és ennek meg is lett az eredménye. Októberre eljutottunk oda, amire már évtizedek óta nem volt példa a város költségvetésében; megszűnt a 60 napon túli tartozása a városnak, és ezt azóta is tartjuk.

Bizonyára emlékeznek a kedves olvasók, hogy nagyon komoly adósságállománnyal rendelkezett Berettyóújfalu, aminek a pénzintézetek felé fennálló tartozási részét az állam konszolidálta. Ezen kívül nagy összegű szállítói tartozásunk is volt, amit minden évben próbáltunk csökkenteni. Az államtól kapott működési támogatással, illetve a feszes pénzügyi politikával ez sikerült is. Ebben az évben egyrészt nagyobb értékű ingatlanok értékesítéséből és a továbbra is szoros gazdálkodással el tudtunk jutni oda, hogy októberre már nem volt hatvan napon túli tartozásunk. Nekünk ez a legfontosabb és úgy tűnik, ezt tartani tudjuk az elkövetkezendőkben is.

Egy kicsit előre gondolkozva ingatlanfejlesztésbe is kezdtünk. Igaz, hogy az állam segítségével, de megszereztük a Zsinagógát, aminek a felújítására Európai Uniós pályázati pénzt szeretnénk elnyerni. A Magyar Zsidó Hitközségtől megvásároljuk a mellette lévő romos épület egyharmadát, mert ott kétharmadban az önkormányzat volt a tulajdonos. Annak az épületnek a lebontásával egy méltó környezetet próbálunk teremteni a Zsinagóga mellett, ahol a későbbi fejlesztéssel együtt egy kimondottan látogatóbarát, multifunkciós létesítményt tudunk létrehozni.

A Körös utcán is vásároltunk egy ingatlant, amely a szociális szövetkezet későbbi fejlesztésével egy élelmiszer feldolgozó bázisnak adhat helyet. Az élelmiszer előállítással és feldolgozással több mint tíz embernek tudunk majd munkát adni. A gyermek- és szociális étkeztetésben fel tudjuk majd használni a szociális szövetkezetben megtermelt alapanyagokat.

Melyek az idei év legfontosabb célkitűzései?

A 2016-os esztendő legfontosabbfeladata a bevételeink és kiadasaink egyensúlyban tartása. Azonban, ahogy említettem, fel kell készülni az uniós pályázati kiírásokra is, amiből örvendetesen már most decemberben megjelent néhány, mint például az alapellátás fejlesztése. Itt az első és legfontosabb feladatunk a felnőtt háziorvosi rendelő felújítása, amelyre már engedélyes tervekkel rendelkezünk, a pályázatot február 15-től lehet beadni. Reményeink szerint tavasszal el is tudjuk kezdeni az épület teljes felújítását. Utána természetesen az összes többi kiírásra is megfelelően felkészülünk. Szeretnénk még az önkormányzat tulajdonában vagy fenntartásában levő intézmények teljes rekonstrukcióját is megvalósítani. Ezen kívül az út- és járdahálózat felújításával biztonságosabbá, komfortosabbá kívánjuk tenni az itt élők életét.

Emellett fontos, hogy olyan pályázatokon is induljunk, amelyek már a jövőbe mutatnak, akár foglalkoztatást, akár többletbevételeket tudjon jelenteni a városnak. Ebből az egyik legfontosabb az ipari területek fejlesztése. A tervek szerint két helyszínen, több mint hét hektárnyi ipari tevékenységre alkalmas terület fejlesztését kezdjük el pályázati forrásból. 2000 és 4000 négyzetméteres ipari területeket fogunk kialakítani, ugyanis fel kell készülni arra az időszakra, amikor az autópálya el fogja érni Berettyóújfalut. Reményeink szerint ezzel nagyban segíteni tudunk az idetelepülni szándékozó, illetve az itt működő vállalkozásoknak, hogy tevékenységüket fejleszteni tudják.

A másik nagyobb horderejű beruházási tervünk a Bihar Termálliget gyógyászati célú fejlesztése, szolgáltatásainak ilyen jellegű bővitése. Ezzel, el szeretnénk érni, hogy a fürdő egész évben egyenletes vendégforgalmat tudjon produkálni. Ez későbbi, más típusú beruházásokat is magával vonzhat (pl. gyógyszálló építése).

Továbbá az oktatási intézményeink fejlesztésére is fókuszálunk. Az óvodarendszerünk teljes megújítását tűztük ki célul. A polgármesteri hivatal épületének a felújítása nagyon fontos, mert ide is sok ember jár ügyet intézni, és azt gondoljuk, hogy ez az épület már megérett a felújításra. Eddig is az volt a prioritás, hogy először az oktatási-, nevelési-, szociális-, egészségügyi intézményeink felújítása történjen meg és csak a sor végén lehet a hivatal épülete. Most már úgy tűnik, hogy erre is sor fog kerülni.

Minden tekintetben szeretnénk megújítani a város rendezvény-, illetve sportcsarnokát. Terveink között szerepel a létesítmény szigetelés-, aljzat-, tető- és nyílászáró cseréje.

Ha mindezek megvalósulnak, természetesen nem feledkezhetünk meg az úthálózat folyamatos fejlesztéséről sem, mert csak így tudjuk elérni azt az egyensúlyt, hogy ne csak a város épületei újuljanak meg, ne csak a város közterületei legyenek szebbek, hanem a lakosok által használt utak, mellékutak állapota is javuljon. Ekkor tudjuk majd elmondani, hogy valóban egy olyan kisvárosban élünk, ahol jó élni, jó dolgozni, egy élhető és lakható környezetet tudtunk teremteni.

A legfontosabb, hogy az életképes vállalkozások fejlődni, fejleszteni tudjanak. Minél több embernek adjanak munkát, mert bár az önkormányzat erejét megfeszítve, jelenleg egyszerre kb. 300 - a rotációs behívással közel 800 -  embert közfoglalkoztatásban alkalmaz, de a legjobb mégis csak az lenne, ha az elsődleges munkaerőpiacon tudnának elhelyezkedni. Ebben szeretnénk minden segítséget megadni az előbb említett fejlesztésekkel, az ipari területek biztosításával.

Ezzel kapcsolatosan egy nagy lépés lesz 2016. január 19-én, amikor az Epack Kft. átadja az új üzemcsarnokát, melynek eredményeképpen a cég dolgozóinak létszáma már a 300-at is meghaladja. Még kellene két, vagy három ilyen bázis szerv a városba. Azt gondoljuk, akkor nem kellene egyrészt munka nélkül, segélyezésből élni az embereknek, másrészt nem kellene 30-40 km-es távolságra elmenni munkát vállalni, hanem itt, Berettyóújfaluban tudnának dolgozni.

Jól fel kell készülnünk, mert az előbb említett autópálya beruházás városunknak lehetőséget is jelent, de egyben - az utazás szempontjából - veszélyforrás is lehet. Nekünk addigra olyan vonzerőt kell létrehozni Berettyóújfaluban, amely lecsalogatja az autópályán elhaladó turistákat, sőt, néhány napos maradásra készteti őket. Ezért fontos, hogy a turizmusban dolgozó, szállásadással, vendéglátással foglalkozó vállalkozásoknak egy turisztikai desztináció menedzsment létrehozásával segítsünk. Ezzel megkönnyítjük egymás munkáját, és arra törekszünk, hogy csomagban „tudjuk eladni” Bihart, vagyis a turisták az itt töltött napokon ismerjék meg a környék, illetve Berettyóújfalu nevezetességeit, élvezzék a gyógyvíz jótékony hatását, vegyék igénybe az éttermek, szálláshelyek szolgáltatásait és ebből mindenki profitáljon. A legfontosabb az összefogás, mert csak úgy tudunk eredményt produkálni.

Hogyan ünnepelte a karácsonyt és az év utolsó napjait?

A karácsonyt mindig családi körben töltjük. Mivel lányaim már egyetemista korúak, ünnepnapként élünk meg minden olyan hétvégét, amikor együtt lehet a család. Az idei karácsony azért más volt mint a többi, mert ebben az évben elértem a félszázadik évfordulót, és ez adott egy kis különleges hangulatot a szeretet ünnepének is. Jó volt megállni egy kicsit, és családi, baráti körben is megünnepelni.

Az év végének vannak kötelező és önként vállalt feladatai. A kötelező programok közé tartozik számomra az év végi debreceni Tankcsapda koncerten való részvétel, amely természetesen ebben az évben sem maradt el, és az óév búcsúzható, amit most a hegyekben töltöttük a barátokkal.

Január negyedikétől újult erővel vetjük magunkat a munkába. Lesz feladatunk, és reményeink szerint eredményes évet fogunk zárni. Most már biztos, hogy a megnyert pályázatoknak kézzel fogható eredménye lesz a városban.  Reményeink szerint megújulnak az épületek, utak, járdák fognak épülni, amelyek elkészültéig természetesen lesz egy kis felfordulás, de bízunk abban, hogy megéri, mert sokkal szebb és élhetőbb lesz a város.

Ezúttal is kívánok mindenkinek eredményekben, egészségben gazdag boldog újesztendőt!

You have no rights to post comments