artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 9. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Húsleves

Borsos tokány főtt tésztával, csemege uborka

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott kolozsvári káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Gundel palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2015. május 15-én a Járási Hivatal Fráter László termében tartották a sajtótájékoztatóval is egybekötött irodaátadót. A Széchenyi Programiroda célja, hogy a 2014-2020-as Európai Uniós finanszírozási ciklusban minél többen sikeresen pályázzanak Berettyóújfaluból és a térségből, ezzel növelve a térség felemelkedését.

 

Az ügyeleti iroda nyitva áll a Berettyóújfaluban és környékén élő ügyfelek számára kedden és csütörtökön 8:00 -16:30 között. Várják mindazokat, akik projektjeik megvalósításában segítséget igényelnek, illetve az új kiírások, új pályázati feltételek iránt érdeklődőket. Az iroda megnyitása elsősorban azt a több mint 1500 környékbeli vállalkozást szolgálja, akik sikeres pályázat esetén a 2014-2020-as EU pályázati ciklus forrásaihoz juthatnak hozzá az iroda által biztosított információk, szolgáltatások segítségével.

A rendezvényen megjelenteket, polgármesterek, vállalkozókat Muraközi István városvezető köszöntette. Beszédében a programiroda fontosságára hívta fel a figyelmet, bízva abban, hogy rövid időn belül, hasznos és fontos információkkal tudják majd segíteni a pályázókat, vállalkozókat. Az iroda megálmodóinak segítségével több milliárd forintot tudnak majd a térségre fordítani. Ezzel segítve a családok, munkavállalók boldogulását.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően Pálfi Anikó, a Berettyóújfalui Járási Hivatal vezetője osztotta meg gondolatait. Elmondta, hogy országosan folyamatosan nyílnak meg kormányablakok, melyeknek célja az ügyfélközpontúság és hosszabbított nyitva tartás. Járásunkban Biharkeresztesen, Komádiban és Berettyóújfaluban is működnek majd kormányablakok. A területi és járási szintek erősödése az országos szervek területi megjelenését is erősítik. A hivatalvezető is örömmel fejezte ki, a programiroda megnyitását, bízva a sok sikeres pályázatban.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő így fogalmazott: arra kell törekedni, hogy minél közelebb kerüljön az emberekhez ez a szolgáltatás. Elmondta, hogy szeretnének létrehozni egy céghálózatot, ezzel is segítve a pályázati lehetőségek eljuttatását mindenkihez. Gyümölcsöző és munkahelyteremtésben nyertes pályázatokat, jó együttműködést kívánva zárta gondolatait a képviselő.

Buzás László, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. Észak-alföldi Regionális igazgatója az elmúlt évek eredményeit is ismertette a számok tükrében. Az elmúlt években, 2007-2013-as uniós ciklusban közel 500 ügyfél került látóterünkbe a térségben, köztük 300 kis- és középvállalkozásnak tudtunk segíteni a megfelelő tájékoztatásban és projektjeik megvalósításában.

Berettyóújfaluban és az ide tartozó további 40 településen a 2007 és 2013 közötti időszakban 88,93 milliárd forint uniós támogatás került lehívásra (ÚMFT-ÚSZT: 62,37 Mrd Ft és ÚMVP-EMVA 26,56 Mrd Ft). A lakosságarányos támogatás összege 1.025.472 Ft/fő. A térségben működő vállalkozások 29,97 Mrd Ft uniós támogatást nyertek el fejlesztéseikre 2007-2013 között, ami a térség teljes uniós forrásfelhasználásának 34 %-a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A forrásfelhasználás szabályairól hasznos információk 2014-2020 között (272/2014 Kormány rendelet):

A kkv-k támogatásában nincs szükség biztosítékra, ha a vállalkozás NAV pozitív adós és legalább 12 hónapos lezárt üzleti éve van (és ezt a vállalkozás kérelmezi).

A visszatérítendő támogatások (pénzügyi eszközök: hitel, kezességvállalás, garancia…) az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kapnak.

A hitelképesség létfontosságúvá válik.

Pl.: 50%-os támogatás esetén: 25% hitel + 25% vissza nem térítendő támogatás.

Saját erő finanszírozható a projekt végén is, nem csak a közszférában.

Ha a kkv a támogatás következtében nagyvállalkozás lett és a felhívás szerint csak kkv támogatható, a vállalkozás nem veszti el a jogosultságát a támogatás felhasználására (kivétel felvásárlás).

Egyszerűsítések:

  • Kapcsolódó költségek átalány alapú meghatározása
  • Elektronikus ügyintézés
  • Egységes tájékoztatás valamennyi programban
  • Közhiteles adatbázisban szereplő adatot nem kell újra benyújtani
  • Feltételes szerződés
  • Módosítások módját nem az ügyfélnek kell eldöntenie

Magyarország az Európai Strukturális és Befektetési alapokból finanszírozott programokra összesen kb. 11.018 Mrd. Ft-ot kap a 2014-2020-as uniós ciklusban. Az Európai Bizottság elfogadta azon három operatív programot (GINOP, TOP, VEKOP), melyek kifejezetten a gazdaságfejlesztést célozzák.

Az Észak-alföldi Régió gazdaságfejlesztésében a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) és a TOP (Terület és Településfejlesztési Operatív Program) bír jelentőséggel.

A gazdaságfejlesztést támogató uniós programok zászlóshajója a GINOP 2.733 milliárd forintos kerettel. A program célja a hozzáadott érték növekedése, a foglalkoztatás bővítése, az új vállalkozások számának növelése. A TOP (1.175 Mrd Ft) az EU besorolás szerint „kevésbé fejlett régiókra”, vagyis az ország Budapesten és Pest megyén kívüli területére (18 megye) vonatkozik. A program küldetése, hogy valamennyi megye, térség és település esetében megtalálja és erősítse azokat a fejlődési elemeket, amelyekkel erőforrásaik kibontakoztathatók és aktivizálhatók.

 

A programiroda Járási Hivatalban új épületrészében található a földszinten, ahol kedden és csütörtökön, ügyfélfogadási időben 8:00-16:30 óra között várja majd az érdeklődőket.

You have no rights to post comments