artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Drámaian megnőtt országszerte a gombaszedők, fogyasztók száma, s talán még jobban városunkban, aminek több oka van. A vadon termő gombák gyűjtése mellett alig van olyan terület hazánkban, amely családok tízezreinek nyújt a táplálkozásban anyagi segítséget, továbbá ingyenes, a környezetet nem károsítja és a természetjárásban is örömet nyújt. Mindemellett sajnos veszélyeket is rejt, ahogy a nálunk nemrégiben történt mérgezés is mutatja. Az eset apropóján kérdeztük Erdei Zoltán gombaszakértőnket. Az interjú végén a városunkban jövőre induló ingyenes alapfokú gombaismereti tanfolyamról is részletes információkat találnak. A cikk teljes terjedelmében az alábbiakban olvasható.

Mik a legfontosabb szabályok, amelyek betartásával elkerülhetők a hasonló helyzetek?

Úgy gondolom, a legegyszerűbb, ha válaszom tartalmát pontokba szedjük:

  1. A legfontosabb, hogy kizárólag ellenőrzött gombát fogyasszunk. Vizsgálatra csakis állami bizonyítvánnyal rendelkező személy jogosult, nem pedig a szomszéd, vagy egyéb, önkinevezte "hozzáértő". Már sokszor elmondtam, hogy a mérgezések jó része olyan emberek gombáitól történik, akik harminc éve szedik és "nagyon" értenek hozzá.
  1. Minden fogyasztásra szánt példányt meg kell nézetni. Gyakran előfordul, hogy egyetlen darabot hoznak, mondván: "a többi ilyen". Ez esetben csak azért az egyért tudok felelősséget vállalni, a többi még nyugodtan okozhat mérgezést. Ugyanígy nem végezhetek "távvizsgálatot" telefonos elmondás, elküldött kép alapján, sem lefagyasztott, elkészített gombákról.
  1. Ne bízzunk a házaló árusítókban. Az egészségünket veszélyeztetjük ezzel, jobb esetben pedig csak a pénztárcánk bánja, de ha valaki mégis vásárol tőlük gombát, lehetőleg hozza el. A múltkor találtam ilyen tételben mérgezőt, így fontolóra vettem a jogi eljárás kezdeményezését. Az itthoni néhány illetőn kívül, mindez igaz az Erdély útjai mentén árusítókra is. Az ő gombaszakértelmük csupán legenda. Egyébként azzal a jó hírrel szolgálhatok, hogy piacunkon a legkiválóbb gombák sokasága kapható fantasztikus árakon, néha az országos átlagárak töredékéért - így miért kockáztatunk házalókkal? A piacon csak egyre figyeljünk: kérjük az árustól az aznapi árusítási engedélyt.
  1. Az eddigiekhez kapcsolódóan, jó lenne, ha elhinnék: nem lehet gombát biztonsággal meghatározni könyvek, internetes képek alapján. Ennek számos oka van, amire most nem térnék ki. Sajnos a mérgezést szenvedett hölgy is beleesett e hibába. Gyakran említik a vizsgálat során, hogy az "interneten megnézték..." Szinte soha nem találják el még a nemzetséget sem. A legjobb szakkönyvek is - látszólag maguk ellen beszélve - felhívják figyelmünket, hogy a könyv tartalma nem elég, és forduljunk szakértőhöz.
  1. Ne higgyünk babonákban! Szokták mondani: "Ha jól megfőzzük a gombát...", "ha a csiga megrágja...", "ha a hagyma nem feketedik meg...", és így tovább, akkor biztosan ehető. Ezek veszedelmes tévhitek, s a legfontosabb mérgező fajokra nem igazak.

Ha a gomba ehető, kell-e ügyelnünk még másra?

Igen, a kérdés fontos, folytatnám is a sort:

  1. A gombák és a belőlük készült ételek romlékonyak. Mindig a lehető leghamarabb fel kell őket használni, a kész ételt pedig egy napnál tovább nem célszerű tárolni. Az ételmérgezés elkerülése végett, csak épp gombát adhatok ki fogyasztásra. Fel sem tudom fogni, hogy néha miért haragszanak, mert elkobzom a kukactól hemzsegő, fél méterről bűzlő, felismerhetetlen képződményeket? Vajon az illető meg akarta enni?
  1. A gombákból magas tápértékű, ásványi anyagokban gazdag, kitűnő ízű, egészséges ételek készíthetők. Ugyanakkor a feldolgozás módjától függően nehezen emészthetőekké válhatnak. Ügyeljünk rá, hogy lehetőleg ne este, lefekvés előtt együk pukkadásig magunkat forró rántott-gombával, mert a következménye előre borítékolható. (Ha mégis így teszünk, ne a gombát és a szakértőt hibáztassuk.)
  1. Vannak erős aromájú fajok (pl.: lilatönkű pereszke, sziki csiperke), amelyeknek az aromaanyagaik százból egy-két esetben egyéni túlérzékenységet okoznak émelygési tünetekkel, továbbá van ízletes faj, ami feltételesen ehető. Ezeknél a teendőket mindig elmondom, kérem vegyék őket komolyan.

Összefoglalva kijelenthető, hogy ha csak a fenti pontokat betartanák, a mérgezéseket bizonyosan elkerülnék, ezen felül a Kórház, a Sürgősségi Betegellátó Osztály személyzetének egyébként is leterhelt, áldozatos munkáját nem nehezítenénk feleslegesen tovább. Ez örömömre szolgálna.

Szakmai kérdéseken kívül milyen más problémákkal találkozik munkája során?

Rendkívül sok a hozzám forduló ember, akiknek döntő többségével élmény dolgozni: érdeklődőek, figyelmesek és megértők. Rengeteg egyénnel vagyok barátias kapcsolatban és kölcsönös tiszteletben a munkám által. Néhányak magatartása azonban bosszantó, akik képtelenek felfogni a gombavizsgálat idejét és rendjét, ezért engedjék meg, hogy két dologra rámutassak: százszorosan kevesebb gombaszakértő van az országban, mint kellene, ezért - mivel így nem lehetett megvalósítani - kivették az alapfeladatok közül e tevékenységet. Szinte nélkülözhetetlen, mégsem kötelező. Éppen ezért, a mi Polgármesteri Hivatalunknak köszönettel kellene tartozni, hogy itt mégis működik gombaszakértő - és sok más dolog is működik még így.

A másik: ha én a munkám során többszázezerből egyszer tévesztenék, akkor nemcsak börtönbe kerülhetnék, hanem egy másik ember meg is halhatna. Továbbá, a 16 és 18 óra közötti lakossági vizsgálat (Erkel Ferenc u. 40. Telefon: 0630/417-9653) mellett a piaci vizsgálatot is ellátom, emellett - a hivatásom és szülővárosom kedvéért - legalább hat pontban teszek többet a szerződésemen túl, ingyenesen. Például minden hétvégén és ünnepnapon is dolgozom, ami egy esősebb évben szinte a magánéletem megszűnését jelenti...

 

Ezt csak azért említettem, mert jogtalanok a felém és Hivatalunk felé irányuló morgások, amiért nincs napi huszonnégy órán keresztül vizsgálat, vagy amiért a rendelési időn kívül csöngetőt megkérem, hogy jöjjön a kiírt időben. Az pedig már az értelmi állapot kétségeit veti fel, amikor néhányan megsértődnek, amiért gombájuk mérgező. Bizony ilyen is van.  Ezen anomália alapjául az szolgálhat, hogy valóban vannak fajok, amelyek nem mindenkinél okoznak tüneteket, és olyan enyhén mérgezőek is, amiből néhány darabot egy erősebb szervezetű fiatal szinte nem is vesz észre. De nekem - előírás szerint - ezeket el kell vennem, mert nem tudható, hogy nem-e éppen az adott illetőnél okoznak rosszullétet. Az országban bármelyik kollégához vigyék is a gombát vizsgáltatni, szükségszerűen mindig el kell fogadni annak döntését. Tehát, tréfásan azt is mondhatnám, hogy nem én vagyok a hibás, amiért egy gombafaj mérgező. Szigorúan fogalmazva pedig, - bocsánat az erős szóért - a gombavizsgálat során annak kell történnie, amit mondok.

Szerencsére, a néhány problémás személytől eltekintve a legtöbbek számára világos a hivatásom szeretete, és tudják, hogy azért végzemm és azért dolgozom, hogy az Önök egészségének ne legyen baja és a gombaszedés kizárólag örömet jelentsen számukra.

Alapfokú gombaismereti tanfolyam indul a Nadányi Zoltán Művelődési Központban 2015. január 13-tól, keddenként 18-20 óra között.

Hazánk és Berettyóújfalu környékének legfontosabb ehető és mérgező fajait ismerhetik meg.

A tanfolyam időtartama 10 alkalom.

A tanfolyam ismeretterjesztő jellegű, elvégzése államilag elismert képzéshez kötött végzettséget nem biztosít!

Előadó: Erdei Zoltán

Jelentekzni lehet az 54/402-014-es telefonszámon!

A képzés díjmentes!

Ismerd meg a gombákat! Életet menthet!

 

 

You have no rights to post comments