artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az „Összefogás a jövőért” program keretén belül öt alkalommal megvalósuló előadás és gyakorlatsorozat kerül megtartásra a berettyóújfalui Civil Udvarban (Ady E. u. 2.), az alábbi témakörökben.

 

A jelenlegi programelem a környezettudatossági elméleti tudást át kívánja gyakorlati, kézzelfogható, fizikailag felmutatható eredménnyé alakítani. A cél az, hogy a település lakossága, és szűkebb célcsoportjaként a programban résztvevő, mélyszegénységben élő családok környezettudatosan éljenek, úgy, hogy az energiafelhasználás csökkentése mellett a kiadásaikat is csökkentsék. A program átfogó célja, hogy a település ökológiai lábnyoma csökkenjen.

A projekt próbálja a lakosság és a szűkebb célcsoport gondolkodásmódját és környezeti tudatosságát befolyásolni az által, hogy felmutatja, hogy takarékoskodás és környezettudatos élet nem a gazdagok kiváltsága és hobbija. Rávezeti őket, hogy az egyszerű, hétköznapi dolgokból épített energiatermelésre alkalmas eszközök alkotóelemei a környezetünkben megtalálhatóak, karnyújtásnyira helyezkednek tőlünk. Rávezeti őket arra a tényre, hogy az alternatív és passzív energiafelhasználás egyszerű és könnyen kivitelezhető.

A jelenlegi projekt az alternatív energiák felhasználására és ezen keresztül az energiatakarékosságra és a környezetvédelemre tanít. A jelenlegi projekt célja a településen fellelhető mezőgazdasági hulladékok és kidobásra ítélt újságok, reklámlapok, szóróanyagok hasznosítása, ezek feldolgozása, biobriketté alakítása, amelynek felhasználása (eltüzelése) a településen élő és a projektben résztvevő rászorulók által történik. A projekt célja a biomassza hasznosításán túl a szoláris energia hasznosítása, azaz házilag készített sörkollektorok elkészítésének bemutatása, valamint aszalók kialakításának bemutatása.

A jelenlegi projekt célja a környezeti fenntarthatóság bemutatása. A projekt életképes, hazánkban több helyen is található élő példa (Told, Gömörszőlős).

Általános cél: Az általános cél hazánk lakosságának környezettudatosabb életének elősegítése, az ezzel kapcsolatos tevékenységek népszerűsítése, valamint a központi energiaszolgáltatóktól való egyre nagyobb függetlenedés, a rezsiköltségek csökkentése. A projekt célja a mezősasi lakosok, és azon belül is a mélyszegénység környezettudatos gondolkodásának elősegítése, ezen belül is az energiatudatosság népszerűsítése, a környezetterhelésük és az ökológiai lábnyomuk csökkentése. Az átfogó cél az, hogy az emberek rájöjjenek arra, hogy a közvetlen közelükben olyan felhasználható alternatív energia van, amit eddig kihasználatlanul hagynak.

A cél azon gondolkodás népszerűsítése, hogy alternatív energiák használatával és a tudatos építkezéssel rengeteg energia spórolható meg. Ez a spórolás elsősorban a mélyszegénység körében fontos. Ki kell továbbá emelni, hogy a rezsijük nem csak az alternatív energiák használatával, hanem a tudatos energiafogyasztással is csökkenthető. Azenergiatudatos életre való nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni, így a projekt egyik célcsoportja a fiatal korosztály. A programok nekik is szólnak.

Az alternatív energiák használatában az egyik legnagyobb problémája a rendszer kiépítése és annak karbantartása. Éppen ezért jelen projektben olyan megújuló energiák felhasználásának bemutatása történik, amelyek önmagában nem csökkentik jelentős mértékben a környezetterhelést, de mégis alacsony költségvetésű a telepítésük, ráadásul hulladékot hasznosítanak újra. (sörkollektoros aszaló, biobrikettgyártás,mezőgazdasági és reklámanyag szórópapírból)

A projekt rövid távú célja lakosságnak a környezettudatos és energiatakarékos életre való áttérésének ösztönzése. A cél felmutatni annak realitását, hogy házi praktikákkal, némi kézügyességgel és logikával újrahasznosítható elemekből (régi bútorlap, sörös- és/vagy kólás, energiaitalos dobozokból) olyan megújuló energiát használó energiatermelésre alkalmas rendszereket lehet létrehozni, amelyek használatával a lakások/építmények (garázs, tároló, kamra, ól, istálló) központi rendszerekből táplált energiája csökken.

A projekt rövidtávú célja elérése érdekében egy előadássorozat kerül megtartásra, amely után, illetve azzal párhuzamosan gyakorlati megvalósulásra kerül sor. A cél a projektbe bevont elsődleges célcsoport (elsősorban mélyszegénységben élők) közreműködésével egy biobrikett "üzem" létrehozása, amelyben kézi erővel (és minimális gépi erővel) biobrikettet, azaz éghető, tüzifát helyettesíthető, környezetet jelentősen nem terhelő energiaforrást hozzanak létre, amelyeket a saját háztartásukban tudnak hasznosítani. További cél köszösségi aszalók, és sörkollektorok létrehozása. Mindazon által a környezettudatos életre való nevelést már a gyermekkorban is el kell kezdeni, így már kisiskolás kortól kell sugalmazni az energiapazarlás csökkentését, valamint a hulladékok szelektív gyűjtését és újrafelhasználását

A projekt közvetett célcsoportja a teljes lakosság, hiszen az előadásokon való részvétel és a közösségi munkában végzett építési, illetve termelési tevékenység elől egyetlen egy nagykorú lakosa sincs kizárva. A közösségi építésen felül (biobrikett szárító, présgép, aszalók építése)saját költségben saját aszalót, vagy sörkollektort lehet építeni, saját használatra. A megkapott életvezetési tudás, az energiatudatosság és a környezettudatos életet hirdető kampányok kihatnak a település egészére. A projekt kapcsán a kiskorúak sincsenek kizárva, hiszen a számunkra is történnek előadások, valamint a projekt kapcsán a környezettudatos élettel kapcsolatos művészeti versenyen is megmérettethetik magukat. A település lakossága 700 fő.

A projekt közvetlen célcsoportja a mélyszegénységben élők, azok, akik számára az energiafogyasztás anyagi terhei megterhelőek. A jelen projektben épített közösségi biomassza előállító és szárító egység által termelt biomassza mennyiség az ő körükben (otthonaikban) és az ők által használt közösségi terekben kerülnek felhasználásra. A sörkollektor és egyéb passzív energiafelhasználási módszerek elsősorban az ő otthonaikban kerülhetnek felhasználásra.

A projekt először a célcsoport gondolkodásmódját, illetve környezettudatosságát kívánja megcélozni. Jelen pályázat kapcsán összesen öt elméleti és gyakorlati alkalom kerül megtartására, ahol felvezetésre/bemutatásra kerülnek azon alternatív energiahordozók, amelyek használata nem károsítja a környezetet, könnyen elérhető és alkalmazása nem ró jelentős terhet a felhasználóra és a környeztre. Az előadásokon szóba kerül a szoláris energia, a bio- és dendromassza, a szélenergia. Ezek mellett szó lesz a passzív energiafelhasználásról, valamint a rezsicsökkentő házi praktikákról. Az előadásokat képzett és kompetenciával bíró előadók vezetik le, figyelembe véve a hallgatóságot. Az előadók az idő és helyközelség miatt a Debreceni Egyetem oktatói, előadói lesznek a praktikusak (DE Agrárcentrum, DE TTK, DE Műszaki F.)

A projektmenedzser személyes kapcsolatban van a fent nevezett intézmény előadóival, lévén hasonló végzettségű kutató és előadó. A gyakorlati bemutatók során az alternatív energiák hasznosítására szolgáló eszközök és módszerek bemutatása, az eszközök megépítése a fent nevezett előadók szakmai stábjából és egyéb sikeres projektek kivitelezőinek segítségével történik. A bemutatók fél és egész naposak lesznek.

Költségvetés: 300 000 Ft/öt alkalom/ település

Tematika

Elméleti órák:

1. óra: A megújuló energiaforrások fogalma, fajtáinak ismertetése különös tekintettel a Magyarországon alkalmazható típusokra. A háztartások számára elérhető és alkalmazható megújuló energiaforrások bemutatása, melyek közül a napenergia, és a biomassza energetikai szerepére helyezzük a hangsúlyt. A napenergia-hasznosításának passzív és aktív módjai. A passzív (építészeti) megoldások közül a napterek hasznosságának bemutatása. Az aktív eszközök közül a hőtermelésre alkalmas berendezéseket mutatjuk be (sörkollektor, csőkígyó, kerti zuhany).

2. óra: A biomassza fogalmának ismertetése és megújíthatóságának, valamint fenntarthatóságának feltételei. A biomassza gyűjtőfogalom alá tartozó típusok energiaerdő, biogáz, bioüzemanyagok tűzifa, mezőgazdasági hulladékok, biobrikett, szalmabála, nyesedékek stb. bemutatása. Ezek közül a háztartásokban alkalmazható biomassza típusok meghatározása (hasábfa, faapríték, mezőgazdasági hulladékok, nyesedékek, házi készítésű brikettek).

3. óra: A ház körül található tüzelésre használható szervesanyagok lehatárolása. A házilag készíthető brikettek (papírbrikett, szalmabrikett, vegyes brikettek) bemutatása, és elkészítésük elméleti alapjai. A tüzelhető anyagok fajtáiból és anyagai jellemzőiből fakadó nedvességtartalom és fűtőérték különbségek jelentősége a lakossági felhasználók számára. Az egyes brikettek alapanyagának beszerzési és előkészítési módjai.

4. óra: A háztartásokban alkalmazható megtakarítások ismertetése. Házilag elvégezhető alacsony költségű szigetelési módok bemutatása és fontosságának ismertetése. A hatékonyabb fűtés legfontosabb ismérveinek és eszközeinek bemutatása. A villamos energia megtakarításának lehetséges módjai a mélyszegénységben élők számára (miket lehet alkalmazni és milyen megtérülési idővel).

5. óra: A megújuló energiaforrások típusainak rövid bemutatása általános iskolások számára. Részletezésre kerül, hogy az egyes megújuló energiaforrásokból milyen energiát (hő-, villamos energiát, üzemanyagot) tudunk előállítani, és azt milyen eszközök segítségével. A háztartások számára elérhető és alkalmazható megújuló energiaforrások ismertetése, és ezek működésének rövid jellemzése. Környezetvédelem és energiatudatosság fontosságának bemutatása és lényege a hétköznapokban. Annak bizonyítása, hogy miért is jó a megújuló energiaforrások ismerete és hasznosítása.

You have no rights to post comments