artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bízunk benne, hogy sokakban még mindig pozitív élményként élnek az emlékek a 2012-ben városunkban először megrendezett Szélső Érték Természetbarát találkozóról. Nem is olyan régen volt, - 2014. szeptember 26-28. - amikor második alkalommal került megrendezésre a fesztivál Berettyóújfaluban. 14 zenekar, 3 nap, 2 színpad. Előadások, kiállítások, túrák, környezetvédelmi zöld programok, filmvetítések színesítették ezt a három napot. Ennek apropójaként a fesztivál megálmodójával, főszervezőjével, Papp Zsoltival beszélgettünk.

Téged sok oldaladról ismerhetnek a város és a környező települések lakosai, úgy, mint borász, zenész, kerékpárjavító, kerékpáros, elszánt természetvédő. Most mégis a fesztiválszervező Zsoltit kérdeztük. Honnan jött az alapötlet?

A fesztivál ötlete alapvetően a zempléni Szegi községben jött, azon a környéken, ahol borászként, szőlőtermelőként dolgozom. 2009 tavaszán a Bodrog mentén található Vízi-turisztikai bázist fedeztem fel egy túrakerékpározásom alkalmával és megdöbbentett a hely szépsége, az adottságai. Nyomban megláttam benne egy fesztiválhelyszínt, aminek a programját még aznap éjjel ki is találtam és másnap reggel nyolc órakor - az általam még addig nem ismert Horányi Tivadar polgármester úr - asztalára tettem. Személyes ismeretség nélkül is szimpatikus ötletnek tartotta, és ezt követően kb. két hónappal később 2009. július második hétvégéjén már meg is valósult az első Szélső Érték Természetbarát Zenei Találkozó. A rendezvényre meghívtuk Muraközi István - akkor még alpolgármester - urat is, aki nagyon jól érezte magát, látta, tapasztalta az alapötlet eredményességét, csapatunk lelkesedését és ebből adódóan a berettyóújfalui folytatást is támogatta.

Honnan eredeztethető a rendezvényszervezési éned? Korábban is szerveztél már más programokat, fesztiválokat?

Húúú, ez hosszú történet... A 80-as évek végén az akkori zenekarommal (New Willage, majd Trident) a művelődési házban próbáltunk, majd a 90-es évek elején ott is dolgoztam, mint gondnok, hangtechnikus. Alapvetően ott „fertőződtem meg a népműveléssel”. A programszervezés ugyan nem volt a munkaköri leírásomban, de kapcsolataimat, tapasztalataimat kihasználva zenészként szívesen segítettem a zenei programok szervezésében is. Majd a “szintén zenész” Kocsis Csabi barátomnak (aki akkor még népművelőként ott dolgozott az intézményben) segítettem az első Bihari Rockfesztiválok szervezésében és lebonyolításában.

Egy kis kitérő, egy éppen aktuális városi program kapcsán (Tankcsapda koncert, Berettyóújfalu, 2014.10.31.). A Bihari Rockfesztivál alkalmával jött képbe például a még 1986-ban egy közös koncertünk alkalmával általam megismert Lukács Laci éppen akkor alapított új zenekara is, a Tankcsapda. Ők ugyan hivatalosan 1989. október 14-én alakultak meg, de az 1989 júliusában nálunk a művelődési házban megrendezett rockfesztiválon már Tankcsapda néven a második bulijukat játszották (ha jól emlékszem előző nap Szentendrén debütáltak). Azóta is számtalan közös turnén, koncerten játszottunk velük, és most október 31-én Berettyóújfaluban is együtt koncertezik a 25 éves Tankcsapda és mi, a 15 éves jubileumát ünneplő Szeg.

Az eredeti kérdésnél maradva, a művelődési házban töltött évek alatt, kiállítások berendezésében is közreműködtem, és itt kerültem kapcsolatba igazán a népzenével is. Bak Ildi néni irányítása alatt a Bihar néptáncegyüttest számtalanszor volt alkalmam hangosítani, sőt hangfelvételt is készítettem a számukra. Művelődési házas éveim alatt volt úgy, hogy önszorgalomból modellvasút kiállítást szerveztem, de élménybeszámolót - közönségtalálkozót is szerveztem öreg barátommal, Novák Feri bácsival (volt debreceni postás, nyugdíjas világjáró kerékpáros), aki fél karral, fiatalokat megszégyenítő módon hagyja maga mögött a kilométereket. Később egyébként kerékpárversenyeket és azokhoz kötött kerékpáros közlekedési-teszt vetélkedőket is szerveztem, és bonyolítottam le.

Alapvetően a művházas múltam az, ami inspirált… - ezúton is köszönöm az akkori kollégáknak, hogy hagytak kibontakozni! Egy jó ideje zenészként és szervezőként járom a fesztiválokat. Óhatatlanul figyelem, tapasztalom azok szervezési erényeit és hiányosságait, ezáltal folyamatosan csiszolódik a mi találkozónk is.

Az előbb említetted Novák Feri bácsit, ő a Bihari Természetbarát Egyesület és a Berettyó-parti Baráti futók számára sem ismeretlen. Mi is találkoztunk vele több versenyen, Bécs-Pozsony Budapest kerékpárversenyeken, vagy éppen a futóversenyeken, Debrecenben, Hajdúszoboszlón, a Békéscsaba - Arad kerékpáros versenyen.

Ahogy az előbb mondtad, 2009 óta Szegiben minden évben megrendezésre került a fesztivál. 2012-ben Berettyóújfaluban is sikerült megvalósítani egy háromnapos programot, melynek helyszíneként a Népliget és Csónakázó-tó szolgált. Kik voltak ekkor a segítőid? Milyen rendezvényszervezési tapasztalatokkal lettél gazdagabb a helyi fesztivál megrendezése kapcsán?

A legelső találkozót követően már 2009 őszén beadott egy pályázatot a város a rendezvény megvalósításához szükséges forrásteremtés céljából, de az akkori kormányváltás miatt az elbírálása elhúzódott. A lényeg, hogy 2012 nyarára összejött a dolog. Az MVH által finanszírozott rendezvényt a helyi önkormányzat és a Bihari Természetbarát Egyesület együttműködésével valósítottuk meg.

A találkozó finoman szólva is igen megterhelő volt, de szokták mondani „a jó pap is holtig tanul” - én pedig még az is vagyok.

Egy új helyszín, teljesen más adottságok; annak ellenére, hogy kellemes zöldövezet, mégis „kellemetlen” – a szükséges infrastruktúra hiánya és a lényegesen nagyobb volumen nagy kihívást jelentett számunkra. A város vezetése mindenben partner volt, tőlük már akkor is minden segítséget megkaptunk és társszervezőként, Hegedűs Zoli vezetésével a Bihari Természetbarát Egyesület lelkes csapata is iszonyat munkát végzett.

A végeredmény viszont önmagáért beszélt, aminek köszönhetően, a fesztivál mára városi rendezvénnyé nőtte ki magát.

Ma is hosszas előkészítő munka előzi meg egy-egy fesztiválprogram nyilvánosságra hozatalát. Fontos, illetve jó tudni, hogy a program kidolgozása mellett a forrásteremtés is legalább akkora energiát igényel, mint a lebonyolítás maga. Szerencsére Krisztik Csabi vezetésével a Nova Villa 2010 Kft. és a helyi önkormányzat továbbra is óriási segítség, ami hosszútávon jelentős színvonal emelkedést eredményez majd. Nem titkolt célunk, hogy a térség egyik legnagyobb fesztiváljának Berettyóújfalu adjon otthont.

Én ötletgazdaként, a későbbiekben elsősorban művészeti vezetőként veszek majd részt a rendezvény szervezésében, természetesen egyesületünk, a Szélső Érték Kör tagjainak segítségével, közreműködésével.

Mit takar ez a kettős koncepció a fesztivál nevében? Mi a fesztivál lényege, célja? Miben volt más, vagy új az idei fesztivál az előzőekhez képest? Hány emberre számítottatok? Fontos-e a részvevők száma egy ilyen rendezvény kapcsán?

Alapvetően az egészet a természetbarát művészekből álló kulturális egyesületünk érdeklődési köre, elhivatottsága ihlette. Mi a kortárs és hagyományőrző magyar kultúra különlegességeinek, sajátos értékeinek, akár szélső értékeinek a bemutatását és a tehetségek felkarolását céloztuk meg. Zenei programjaink EMBER-közeli zenei palettájára a magyar zenei élet értékes és különleges irányzataiból válogattunk. Nálunk fontos szempont, hogy a neves előadók és ígéretes amatőr művészek elsősorban saját szerzeményeiket, lehetőleg anyanyelvünkön adják elő.

Mindezek által a közönség így valójában szelektálva/behatárolva is van, bár nem ez a célunk. Sajnos az van, hogy az újat, a mást nem mindenki tudja, vagy nem könnyen tudja értékelni, mi viszont megadjuk az esélyt az alkotónak és a közönségnek egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fontosnak tartjuk továbbá a térségünkben működő civil szervezetek tevékenységeinek és annakértékeinek bemutatását, ezáltal is még több színt, értéket mutathatunk meg. Bárhogyan is nézzük, a rendezvény alapvetően egy összművészeti fesztivál irányába halad, de ez is a cél, ami már a 2009-es Szegi találkozónkat követően megfogalmazódott bennem. Mint minden fesztivál gerincét, így természetesen nálunk is a zene képezi azt, de mint már az elején rájöttünk, mi sokkal több értéket tudunk és akarunk közvetíteni. Rendezvényeinken a kultúra, a környezetünk és a természet védelme, földünk sorsa is igen nagy szerepet kap, ahol remek lehetőség adódik a közös kapcsolódási pontok keresése és találása, a hasonlóan gondolkodó és tevékenykedő emberek számára.

A zenét illetően már most két színpadon zajlottak az események, de a későbbiekben egyidőben több helyszínen is szeretnénk folyamatos koncerteket és más programokat is. Amiben nincs változás a fesztivál tekintetében, az a példátlan együttműködés a város, a civil szervezetek, helyi intézmények, segítőkész egyének, támogatók részéről, ami mindenképpen bíztató a jövő szempontjából, és amire büszkék lehetünk itt Berettyóújfaluban!

Nem feltétlenül fontos a fesztiválozók száma, az viszont annál inkább, hogy mennyire tudnak együtt, nagy barátságban, egyetértésben kulturáltan, felelősséggel szórakozni. Természetesen minél több értelmes időtöltésre vágyó fiatalt várunk és azokat is, akik majd később találnak rá kulturális értékeinkre, a lassan elfeledett személyes közösségi életre és akik majd talán értékes szabadidős tevékenységet fedeznek fel a rendezvényeink által, kiszakadva pl. a telefonok és computerek rabságából.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi az, ami inspirál, kiknek szeretnél, szeretnétek örömet szerezni a rendezvényen a programokkal?

Én úgy általában a művészeteket kedvelő, sokoldalú emberként végzem a dolgom, bármit is csinálok, azt maximalistán, nagy szenvedéllyel teszem, ami a későbbiekben is érezhető lesz majd a fesztivál koncepcióját és jövőjét illetően. A kortárs kultúra tekintetében alapvetően az egyén által létrehozott egyedi és sajátos értékeket akarjuk bemutatni. Programjainkat nagyon nagy szeretettel ajánljuk minden korosztálynak, elsősorban az erre fogékony érdeklődőknek, akiknek az egyedi és egyéni értéket szeretnénk bemutatni, nem pl. kópiákat. Igenis vannak ebben az országban és ebben a régióban is tehetségek, akik egyedi értéket képviselnek. Koncepció a hagyományőrző magyar kulturális értékeink bemutatása, ápolása is, továbbá fontosnak tartjuk bemutatni a hiteles ősi magyar kulturális értékeinket is! A korábbi találkozóinkon is örömmel tapasztaltuk, hogy a jelenlévők, a célközönség nagy része a jelenlétével is csatlakozik a találkozó eszmeiségéhez. Minél inkább egység van (szoktam mondani: ”egy filmet nézünk”), annál erősebbek leszünk, így tudunk hatásos eredményt elérni kulturális és természeti értékeink védelme érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gondoltatok azokra is, akik távolabbról érkeztek a rendezvényre és itt szerették volna eltölteni a hétvégét? Ők hol találhattak magunknak szállást?

Természetesen szeretnénk, ha a fesztivál egyfajta „zarándokhely” lenne, ahová a fesztiválozni vágyók a szélrózsa minden irányából rendszeresen visszajárnak legalább évente egyszer. A fesztivál időzítését vissza szeretnénk tenni nyárra, amikor ennek az igazi szezonja van. (Idén az anyagi támogatás csúszása miatt voltunk kénytelenek az őszi időpontra szervezni.) Nyáron akár sátorozási lehetőséget is tudunk biztosítani a fesztiválozók számára. Idén a távolabbról érkezőknek külön készítettünk egy plakátot, amin az összes berettyóújfalui szálláshelyet feltüntettük. A későbbiekben még inkább „ráfekszünk” majd erre a dologra is, ráadásul ez hosszútávon fontos a város idegenforgalma szempontjából is.

Melyek a további tervek, a fesztivál életében? Lehet-e ezt az igen gazdag fesztiválprogramot bővíteni? Számíthatunk-e arra, hogy jövőre is lesz Szélső Érték Természetbarát és Kulturális Találkozó városunkban?

A tény, hogy a fesztivál mára hagyománnyá vált városi rendezvény, illetve a közönség és a szervező csapat bíztató szavai újabb erőt adnak a folytatáshoz, sőt újabb dimenziókat is nyitnak. Jó lenne, ha évente sikerülne megvalósítani a programot. Az biztos, hogy lényegesen nagyobb teret, területet szeretnénk adni a kiállításoknak. Elsősorban a bihari térségben élő képzőművészek munkáinak bemutatása a célunk. Az lenne az igazi, ha a tárlatokat hosszabb időn keresztül lehetne megtekinteni, akár az iskolai időszak elejéig, amikor szervezett iskolai csoportok is látogathatják. Irodalmi és még több gyermekprogrammal is készülünk, de természetesen a környezetvédő és túraprogramokat, valamint a gasztronómiai értékeink bemutatását is bővíteni szeretnénk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hosszútávú terveink között szerepel, hogy a város több pontját is bevonjuk az eseményekbe, több helyszín adjon otthont a minél több zenei stílust felvonultató koncerteknek. A zene nagyon fontos része a fesztiválnak és célja is, hogy az embereket kortól, nemtől, vallási és politikai nézeteitől függetlenül egységesítse. Célunk, hogy néhány napra a kultúra városa legyen Berettyóújfalu, ahol több műfaj szerelmeseinek kedvezhetünk.

Ezek egyelőre csak ötletek, álmok, de mi azon vagyunk, és azon fogunk dolgozni – most már Krisztik Csabiékkal együtt –, hogy még ha fokozatosan is, de valóra váljanak!

Az esély adott, hiszen a város felkarolta a rendezvényt, ami mindenképpen nagy elismerés és visszaigazolás az irányunkba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezúton is köszönet az idei fesztivál minden támogatójának, kiemelten a Móló Panziónak és a Buborék Kft-nek, a találkozó közreműködőinek, előadóinak, együttműködő partnereinknek, a Nova Villa 2010 Kft-vel kiegészült szervező/rendező csapatnak, a Szélső Érték Kör aktív tagjainak. Az így kialakult csapat tökéletesen végezte el az előkészítő munkálatokat, majd bonyolította le a Nemzeti Kulturális Alap és az helyi Önkormányzat által finanszírozott rendezvényt.Köszönet továbbá a kiállítóknak a kiállítási anyagokért, a kiállítás berendezésében és megnyitásában szerepet vállalóknak és mindenkinek, aki bármit is tett ezért az értékes hétvégéért! Példaértékű a lent felsorolt együttműködők és a támogatók sora és az a közös munka és eredmény, ami nagyon sok helyi és környékbeli ember számára nyújtott maradandó élményt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A RENDEZVÉNY TÁMOGATÓI ÉS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREI:

Nemzeti Kulturális Alap, Berettyóújfalu Város Önkormányzata, Nova Villa 2010 Nonprofit Kft., Szélső Érték Kör Egyesület és Zenei Formáció, Móló Panzió-Hotel Restaurant, Buborék 92 Kft., Bella Costa étterem, Tourinform, OTP bank, Generál Építő 98 Kft., B.Gold Kft., Baromfi Centrum 2003 Kft., Berettyó Rádió, Berettyóhír.hu, Berettyó TV, Berettyónet, Bihar Termálliget, Bihari Természetbarát Egyesület, Parola Közhasznú Egyesület, Bihari Népművészeti Egyesület, Arkadas Baranta Sport és Hagyományőrző Egyesület, Bajnóca Néptáncegyüttes, Bihar Néptáncegyüttes, Borosjenői Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesület, Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár, Berettyóújfalui Polgárőrség, Debreceni Zöldkerék Kulturális Szabadidős és Természetbarát Egyesület, Ecocaritas Egyesület, Zöld Kör…

Bízunk benne, hogy az álmaid valóra válnak, és jövőre már a 3. Szélső Érték Természetbarát Kulturális Találkozó kapcsán tudunk majd beszélgetni. A további terveidhez sok sikert és jó egészséget, a 15 éves jubileumi fellépéshez pedig jó ünneplést kívánunk.

Fotók: Nagy Sándor (berettyohir.hu), Kulcsár László (berettyohir.hu), Nova Villa 2010 Kft., Szélső Érték

You have no rights to post comments