artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Egyszer kevés, egyszer túl sok, mi lehet az? Pályakezdő fiatal, akit ördögi kör vár az életben: munkatapasztalat híján, magas végzettséggel nehéz állást találni. Így viszont hogyan szerezzen munkatapasztalatot friss tudásával az ifjú álláskereső.

 

 

– Nem túl sok a munkalehetőség a keleti régióban. A végzettségem mellé két-három éves tapasztalatra lenne szükséges ahhoz, hogy rendes munkát kapjak – válaszolta érdeklődésünkre Bánóczki István. A pénzügy-számvitel alapszakos fiatal februárban diplomázott számvitel mesterképzésen a Debreceni Egyetemen, majd 4 hónapig aktívan keresett munkát. Júliusban csatlakozott öt pályakezdő társával a Munkahelyteremtés fiatalok számára a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezeténél című programhoz, melyet a szervezet a Társadalmi Megújulás Operatív Programban nyert támogatással teljesít. Három fiatal Debrecenben, egy-egy a Vöröskereszt balmazújvárosi, berettyóújfalui és hajdúnánási területén dolgozik.

„Tudom, ezzel segítek” – új tapasztalatokkal

Sokan találkoznak az egyik pályakezdő munkatárssal Berettyóújfalu környékén. A véradásokon Szabó Éva gondoskodik teáról, kekszről, szőlőcukorról. Ha szükség van rá, a donoroknak segít kitölteni az egészségügyi kérdőívet. „Nagyon szeretem. Tudom, ezzel segítek másokon” – mondta. Az adománygyűjtésben, -osztásban, tagtoborzásban is sok feladata van a Magyar Vöröskereszt területi szervezeténél, amelyhez 31 település tartozik. A fiatal hölgy cukrászként végzett. Örülne, ha a szakmájában is dolgozhatna, de – mint hangsúlyozta – megszerette a vöröskeresztes munkát és szívesen folytatná. – Új tapasztalat és jó élmény, hogy sok emberrel dolgozom, és közvetlenül segíthetek nekik – foglalta össze.

A rajtnál álló fiatalok helyzetét kifejezi egy másik résztvevő hányódása: folyamatosan keresett állást, interjúkon vett részt. Pályakezdő szociálpedagógusként azzal szembesült, hogy vagy keveselték a tapasztalatát, vagy túlképzettnek találták a feladatkörhöz. Így hiába volt rugalmas, sem a szakmában, sem más területen nem tudott elindulni.

A magyar fiatalok munkanélküliségi mutatója 5 százalékkal magasabb az uniós átlagnál a legutóbbi felmérés szerint. Ha valaki rosszul startol, kisodródhat, talajt veszíthet egy életre.

Krízishelyzeteket előz meg tehát a megyei Vöröskereszt programja. A résztvevők beléphetnek a munka világába. Szakirányú és új munkatapasztalatot szerezhetnek 2014 júliusa és 2015 szeptembere között a Vöröskereszt sokoldalú tevékenységének köszönhetően. A fiatalokat, akik egyetemről, főiskoláról, szakképzésből érkeztek, mentor segíti az átállásban, a munkahelyi szocializációban. A pályakezdők próbára tehetik a magukat az egyéni és csapatmunkában is. Fejlődik a munkahelyen belüli, sőt azon kívüli kommunikációjuk, hiszen a legkülönfélébb társadalmi és szociológiai közegben kell dolgozniuk az ügyfelekkel és a társszervekkel.

„Megtaláltam a helyem”

Ha nem esik egybe a végzettséggel a munkatapasztalat, akkor új területeken próbálhatja ki magát a fiatal, s meglehet, új készségeket fedez fel magában. Ezt élte meg Németh Ildikó a Vöröskereszt Debrecen területi szervezeténél. Magyar nyelv- és irodalom és kommunikáció szakon végzett, s majdnem egy évig keresett munkát. Elsősorban a véradásokon segített, majd a többi vöröskeresztes feladatba is bekapcsolódott. A közelmúltban adományszervezési képzésen vett részt, és most csütörtökön indul a megyei Vöröskereszt két területi vezetőjével az országos Katasztrófavédelmi és bevetési gyakorlatra.

Mint elmondta, eleinte különös volt, hogy hirtelen sokféle helyzetben került kapcsolatba emberekkel, és több irányba kellett alkalmazkodnia – hiszen  a véradás helyszínén szervezőkkel, donorokkal, a vérvétellel foglalkozó szakemberekkel dolgozik. Hamar beilleszkedett. Sok véradóhelyen úgy köszönnek el tőle a szervezők, hogy várják vissza; a véradók megismerik az utcán, beszélgetnek vele.

„Szeretek emberekkel foglalkozni, ismerkedni – tetszik a feladatkör. Úgy érzem, megtaláltam a helyem” - mondta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tanulni egész életen át

Két végzettségéből az egyiket gyakorolhatja, a másikra példát láthat a Vöröskeresztnél az a fiatal munkatárs, aki ügyintéző és pályázati asszisztens a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeténél. Szociálpedagógiai főiskolai diplomával és ügyintéző titkár OKJ-s végzettséggel lépett a programba.

Jövőre szociológusként kutatás- és projektmenedzsment szakon tanul tovább, ha lesz rá lehetőség, akkor munka mellett. „Most a gyakorlatban látom ezt a területet, majd a projekt után részletesebben tanulom, s nyomban hasznosíthatom az új ismereteket” – válaszolta. Fontosnak tartja az egész életen át tartó tanulást.

E fiatalnak és társainak segít pályára állni a Vöröskereszt megyei szervezetének TÁMOP 1.4.1-12/1-2013-0300 kódszámú pályázata, mely az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

You have no rights to post comments