artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2014. szeptember 20-án, a Berettyó-hídfőnél ünnepélyes keretek között felavatásra került a Berettyószentmárton-városrészt jelző tábla, ahol Bónácz János alpolgármester mondott köszöntő beszédet.

 

 

 

Alpolgármester úr köszöntötte az avatón résztvevőket, Berettyóújfalu és Szentmárton lakóit. Mint elmondta, a város képviselő testületének egyhangú döntése volt, hogy a két városrész határán, valamint ahol dél felől belépünk településünkre, táblával jelöljük meg Berettyószentmártont, amely a környék legősibb települése, egykor a Pázmányok földje. Ők adtak Biharnak alispánt, az országnak pedig a nemzet műveltségét és szellemi felemelkedését megalapozó bíborost.

Berettyószentmárton iskolája méltón viseli Hunyadi Mátyás királyunk nevét, hisz azok a gazdasági előnyökkel járó döntések, mint a vásártartási jog és a vámszedés joga nagyban megalapozták a település jövőjét.

A névadó, Szent Márton alakja erős példával áll előttünk, kultusza hazánk területén már a Honfoglalás előtt is virágzott. Államalapító Szent István királyunk tisztelete jeléül az ő hadvezéri képét festette. – tudtuk meg Bónácz János alpolgármestertől.

A hagyomány szerint a szent egy álomban sietett a király és az ország védelmére, így Szent Márton a magyarok Nagyasszonya után az ország patrónusa lett. A reformációt követően a Szent Márton nevű települések mindegyike megtartotta a nevét.

Mint a legtöbb bihari falut és várost, így Berettyószentmártont is próbára tette a történelem, nem kímélte a tatárjárás és a törökdúlás sem, de fosztogatták a bécsi udvar csapatai is. Komoly véráldozatokat hozott a világháborúkban, majd a 20. század második fele sem volt vele kegyes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 1979-es várossá válásának minden előnyének mi is a részesei lehettünk, de az 1970-es döntést, amely egyesítette Szentmártont Újfaluval, a függetlenség elveszítéseként élték meg a szentmártoniak, legfőképp az elveszített név miatt. A név hivatalosan soha nem került ki a az ország helységnévtárából, postai irányítószáma a mai napig is létezik, de a név feltüntetésre azóta sem került. Ezt a jogos igényt alapul véve állhat 44 év után újra a városrész nevét jelző tábla. Városunk gazdasági, közigazgatási és társadalmi egysége továbbra is sértetlen marad.

Alpolgármester úr Szent Márton püspök, a legenda szerint utolsó szavaival zárta beszédét: „Uram, ha népednek még szüksége van rám, nem vonakodom a munkától.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepi beszéd után a táblát Muraközi István Berettyóújfalu város polgármestere, Bónácz János alpolgármester, Kovács Tiborné önkormányzati képviselő és Császiné Vitális Julianna avatta fel. Ezt követően a Hunyadi Mátyás Tagiskola énekkara idézte fel Szent Márton püspök legendáját, majd Berettyószentmárton lelkipásztorai, Kovács-Győri Zsuzsa és Kovács Krisztián kértek áldást a városrész közösségére. Az ünnepségen közreműködött a Berettyóújfalui Ifjúsági Fúvószenekar Flendler Gábor vezényletével.

 

You have no rights to post comments