artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2014. szeptember 15-én városunk vendége volt Pokorni Zoltán, a FIDESZ alelnöke, Budapest XII. kerületének (Hegyvidék) polgármestere, valamint Dr. Pajna Zoltán Debrecen alpolgármestere, akik a Makk Kálmán Moziban tartottak  sajtótájékoztatót, majd fórumot az érdeklődők számára.

 

Muraközi István Berettyóújfalu város polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, a rendezvény célja, hogy országos, megyei és helyi vonatkozású programokról tájékoztassák a város lakosságát.

Pokorni Zoltán beszédében kiemelte, az önkormányzatok – köztük városunk is – országosan közel 1200 milliárd forint adósságot halmoztak fel az elmúlt évek során, ezt a terhet kellet az elmúlt négy évben enyhíteni, csökkenteni, a lehetőségekhez képest megszüntetni. A kormány ezt az adósságátvállalást szigorú feltételekhez kötve, folyamatosan hajtotta végre. Legfontosabb kikötés ezzel kapcsolatban az volt, hogy csak a kormány engedélyével vehetnek fel hitelt az önkormányzatok és kizárólag fejlesztési célra, működésre nem.

Alelnök úr elmondta azt is, hogy az elmúlt években átrendeződött az önkormányzatok működése, több, korábban önkormányzati feladatot (pl. oktatás, egészségügy, szociális terület) vállalt magára a kormány. Pokorni Zoltán bízik abban, hogy ennek eredményeként az önkormányzatok jelenleg a helyi problémákra, feladatokra tudnak fókuszálni. Továbbá reméli, hogy az elkövetkezendő öt évben a megvalósítandó tervekről, fejlesztésekről, tehát tárgyszerű, fontos feladatokról fognak szólni az egyeztetések a többi politikai szereplővel helyi szinten is, összefogva a város érdekét nézve, mellőzve a személyes ellentéteket.

Pajna Zoltán, Debrecen város alpolgármestere, a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés elnökjelöltje is az önkormányzatok szerepkörének megváltozását hangsúlyozta, elsődleges feladat a településfejlesztés, az ősszel megnyíló európai uniós források felhasználásával. A most következő hét éves pénzügyi ciklus lesz az első, amiben kezdetektől fogva, már a tervezés szakaszában is, az ország igényeit leginkább figyelembe vevő pályázatok segítségével tudjuk Magyarország településeinek fejlesztését folytatni. Közel 12 ezer milliárd forintnyi támogatást (önrésszel együtt) tudunk majd erre felhasználni. Az egy főre jutó támogatás tekintetében ez a legmagasabb összeg, amit az uniós országok közül Magyarország elért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A források felhasználásában a megyei önkormányzatnak kiemelt szerepe lesz, hiszen mintegy 93 milliárd forint fejlesztési támogatással fog gazdálkodni, ebből 30 milliárd forint kifejezetten gazdaságfejlesztésre lesz fordítva. A településeknek nem kell egymással versenyezniük, tervezhetővé válik helyi szinten is ezen források felhasználása. Alpolgármester úr fontos feladatnak tartja az egy főre jutó lehívható támogatások összegének növelését, ehhez elengedhetetlen a helyi vállalkozások beruházási, fejlesztési igényeinek pontos ismerete és a velük való együttműködés.

Muraközi István polgármester úr arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy az elmúlt négy évben 7,7 milliárd forintnyi uniós fejlesztés került megvalósításra városunkban, ami nagy lehetőség volt Berettyóújfalu számára. 2010-ben 4,2 milliárd forintot tett ki a város adóssága, akkori árfolyamon számolva, melynek 2/3-a svájci frank alapú hitel volt. Polgármester úr elmondta, akkor azt ígérték, hogy csak akkora fejlesztést fognak megvalósítani, amennyit az önkormányzat anyagi helyzete megenged és elsődleges feladat a településen működő közszolgáltatások zavartalan, biztonságos fenntartása. Ezért is nagy dolog, hogy a fent említett összegű beruházások megvalósulhattak és három éve működési hiány nélkül üzemelhet városunk. Ennek érdekében bevételt növelő és kiadást csökkentő tételeket kellet beépíteni a költségvetésbe. Köszönetet kell mondani a lakosságnak azért, hogy ezeket az intézkedéseket megértették, elfogadták.

Muraközi István kiemelte, ez a közel 8 milliárdnyi beruházás kellő alapot nyújt ahhoz, hogy a következő időszakban is a lakosság támogatásával tovább fejleszthessük városunkat. Ezen beruházásokat az itt élők igényei, kérései alapján kell megvalósítani, az önkormányzat által 12 pontba foglalt program ez alapján került összeállításra, a lakossági fórumokon való egyeztetések eredményeként.

Berettyóújfaluban tervezett elsődleges fejlesztések 12 pontban felsorolva:

  1. A felnőtt háziorvosi rendelő épületének teljes felújítása, külső-belső rekonstrukciója. Az eddigi pályázati forrásokból csak egy ilyen beruházás, a gyermekorvosi rendelő felújítása valósulhatott meg, de az ősszel kiírásra kerülő támogatások megpályázásával remélhetőleg minél hamarabb megvalósulhat az említett épület rehabilitációja is.
  1. A Radnóti úti Székhely óvoda, Eszterlánc tagóvoda és a Széchenyi úti tagóvoda épületének felújítása, infrastrukturális körülmények javítása.
  1. A Bihar Termálliget és strandfürdő fejlesztése jelentős turisztikai vonzerőt jelent városunknak és ezt minél jobban, hasznos módon további beruházásokkal érdemes erősíteni. Tavasztól őszig jelenleg is naponta vendégek ezreit tudja fogadni a strand, de már újabb komplex tervek készültek ezen lehetőségek még jobb kihasználására. Fontos feladat a fürdő gyógyászati részének fejlesztése. A téli időszak vendégforgalma úgy növelhető, ha a jelenleg a kórházban, viszonylag méltatlan körülmények között lévő rehabilitációs részleg, a nappali szanatórium fejlesztését a fürdő területére sikerül vinni. Ezzel a fürdő egyből gyógyfürdővé válik az új szolgáltatások és a már meglévő megfelelő orvosi háttér révén.
  1. Piac további fejlesztése egy vásárcsarnok kialakításával, méltó körülményeket teremtve a kistermelőknek, szolgáltatóknak és vevőknek egyaránt.
  1. Közvilágítás korszerűsítése, alacsony fogyasztású, LED-es lámpák telepítésével. Ez a fejlesztés egyben a Berettyóújfaluban működő STRIKE lámpagyár működését és munkaerőigényét is támogatja. Ennek eredményeképp olcsóbb közvilágítás és több helyi lakos munkahelyteremtése is megvalósul.
  1. További 25 szociális bérlakás létesítése építéssel, vagy a nagy számú eladó lakások felújításával. Jelenleg 84 bérlakással rendelkezik a város, de ez a lakosság számához és az igénylőkhöz képest nagyon kevés.
  1. Egészséges közszolgáltatások:
  • ivóvízminőség javító program, melynek megvalósítását központilag az Országos Vízügyi Felügyelet vette át. A beruházás során a magas bórtartalom miatt új kút építése, valamint a szentmártoni városrész vezetékhálózatának a cseréje is megvalósul.
  • A teljes városra kiterjedő házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása, ami már jelenleg is folyamatban van.
  1. Csonkatorony és környékének látogatóbarát fejlesztése, ez által a turisztikai vonzerő növelése, legrégebbi műemlékünk megóvása.
  1. Járdaépítési program a start közmunkaprogram keretében.
  1. A Civil Udvar további fejlesztése, szépítése, az ott megtartandó színvonalas programokhoz méltó helyszín teremtése.
  1. A Kabos Endre Városi Sportcsarnok újjáépítése, teljes szigetelése.
  1. A Panel 3 programon belül a Bessenyei és József Attila lakótelep épületeinek külső szigetelése.

You have no rights to post comments