artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Párizsi sertésszelet carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfalu Város Önkormányzata - 100%-os támogatási intenzitás mellett - 248.722.236 forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv ÉAOP „Funkcióbővítő integrált települési fejlesztések az Észak-alföldi régióban” című pályázata keretében a „Berettyóújfalu az egészséges város II ütem” című projektje megvalósítására. A projekt során megvalósuló beruházásokról és a további tervekről Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere beszélt lapunknak.

Muraközi István elmondta, hogy a városközpontot érintő beruházások munkálatai a nyár elején elkezdődtek és a már átadott három játszótér után várhatóan októberben készülhet el a Nadányi Zoltán Művelődési Központ külső-belső teljes felújítása, funkcióbővítése, valamint a piactér fejlesztése.

Mivel a mostani projekt a 2010-2014-es beruházások folytatása, ezért polgármester úr fontosnak tartotta kiemelni a korábban megvalósult fejlesztéseket is. 2010 őszén kezdődtek el a kivitelezési munkák és 2011-ben került átadásra többek között a város új főtere, a Szent István tér, az egykori Vármegyeháza, most Járási Hivatal felújítása, és hozzá kapcsolódó új épületszárny. Ezen beruházások szerves részeként a jelenlegi pályázat elnyerésével lehetőség nyílt a városközpont további fejlesztésére, újabb beruházások megvalósítására.

A kultúrház felújítására, funkcióbővítésére a pályázati összeg – 248.722.236 forint – felét, 125.000.000 forintot fordítanak. Ez a beruházás az 1927-ben épült épületnek az első és egyetlen komoly felújítása. Természetesen sokkal több összeg is elkölthető lenne, de polgármester úr úgy gondolja, hogy minden szükséges munkálat, fejlesztés így is elvégezhető lesz, méltó helyet és modern felszerelést adva a város kulturális eseményeinek.

A városképet nagyban meghatározó épület teljesen meg fog újulni kívül-belül, mind burkolatilag, szerkezetileg, homlokzatilag is. A belső fejlesztések közül a legjelentősebb a földszinti rész teljes akadálymentesítése, a pincében lévő vizesblokk földszintre való telepítése. Ezek mind jelentősen befolyásolják az épület használhatóságát. A nagyterem esetében legfontosabb a fűtéskorszerűsítés, valamint megújul a fény-és hangtechnika is, az öltözőkkel együtt. Minden nyílászáró kicserélésre kerül az épületben.

Muraközi István a piactér őstermelői értékesítési részének lefedését tartja a projekt következő, fontos részének. Nagyságrendileg 30 millió forintból fog megvalósulni ez a beruházás, melynek eredményeképp a burkolat felújítása, pótlása lesz elvégezve, valamint az elárusító pavilonok fölé egy ezer négyzetméteres egyterű ponyvaszerkezet lesz kifeszítve. Ez alternatív lehetőségként rendezvények helyszínéül is szolgálhat. A közbeszerzési eljárást követően, a kivitelező kiválasztása után szeptember elején elkezdődhetnek a munkálatok és a tervek szerint október közepére átadásra kerül az árusok és a vásárlók számára egyaránt hasznos többfunkciós városi piactér.

Az ÉAOP pályázat része a református templom templomtornyának helyreállítása, a templom utólagos falszigetelése. Ezeket a beruházásokat a református egyház az várossal közös konzorciumban valósítja meg.

Az aszfaltozott utak területén is komoly lépéseket sikerült elérni, szeptember végén kerül átadásra a HURO pályázat keretén belül, Fugyivásárhellyel közösen elnyert összegből felújított Béke, Fazekas Mihály, Bercsényi utca és Táncsics tér.

A jövőbeli tervekről kérdezve polgármester úr elmondta, több olyan terv is megvalósításra vár, amely szintén nagyban hozzájárul a városkép, illetve az itt lakók életének javításához. A 2007-2013-as pályázati ciklusban közel 8 milliárd forint összegű beruházás valósult meg Berettyóújfaluban, de a további források rendelkezésre állásával minden lehetőséget megragad a város, hogy folytassa ezt a megkezdett utat.

Muraközi István elsődleges és legfontosabb feladatnak tartja a nagyon elhanyagolt, leromlott állapotú felnőtt háziorvosi rendelő épületének teljes felújítását. Az eddigi pályázati forrásokból csak egy ilyen beruházás, a gyermekorvosi rendelő felújítása valósulhatott meg, de az ősszel kiírásra kerülő támogatások megpályázásával remélhetőleg minél hamarabb megvalósulhat az említett épület rehabilitációja is.

Másik fontos, felújításra váró épület a legnagyobb gyermeklétszámmal működő Radnóti utcai székhely óvoda, ahol az infrastrukturális körülményeken kell javítani.

A városvezetés mindig arra törekedett, hogy először azoknak az intézményeknek a fejlesztése valósulhasson meg, amelyek oktatási, vagy egészségügyi célokat szolgálnak, viszont mostanra a polgármesteri hivatal felújítása is elodázhatatlanná vált. A 80-as évek építészeti mélypontján megépült épület nagyon rossz állapotban van. A hőszigetelést és az egész épület átalakítását el kell végezni.

Továbbá az épített infrastruktúrán, így például az utak állapotán kell a források adta lehetőségeket legjobban kihasználva javítani. Elsődleges prioritás a működést szolgáló, azt követően a lakosság komfortérzetét javító fejlesztések megvalósítása. – mondta Muraközi István polgármester

A Bihar Termálliget és strandfürdő fejlesztése jelentős turisztikai vonzerőt jelent városunknak és ezt minél jobban, hasznos módon további beruházásokkal érdemes erősíteni. Tavasztól őszig jelenleg is naponta vendégek ezreit tudja fogadni a strand, de már újabb komplex tervek készültek ezen lehetőségek még jobb kihasználására. Fontos feladat a fürdő gyógyászati részének fejlesztése. A téli időszak vendégforgalma úgy növelhető, ha a jelenleg a kórházban, viszonylag méltatlan körülmények között lévő rehabilitációs részleg, a nappali szanatórium fejlesztését a fürdő területére sikerül vinni. Ezzel a fürdő egyből gyógyfürdővé válik az új szolgáltatások és a már meglévő megfelelő orvosi háttér révén.

You have no rights to post comments