artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Párizsi sertésszelet carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2012. szeptember elsejével lépett hatályba a nemzeti köznevelésről szóló törvény, amely tartalmazza, hogy azoknak a középiskolásoknak, akik 2016. január 1-je után érettségiznek, ötvenórányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. A diákok a közösségi szolgálatot a katasztrófavédelemnél is teljesíthetik.

 

A két évvel ezelőtt elkezdődött munka mostanra ért be igazán Hajdú-Biharban, a fiatalok körében egyre nő az igény a katasztrófavédelemnél eltöltött ötvenórás szolgálat iránt.

A közösségi szolgálat során a diák a saját helyi közössége javát szolgáló, anyagi érdektől független tevékenységet folytat szervezett keretek között. Ilyen a katasztrófavédelmi, egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelemi, óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős területen folytatható tevékenység.

A katasztrófavédelem kiemelt feladatának tekinti a fiatalok személyiségének fejlesztését, mindezt úgy kívánja elérni, hogy a közösségi szolgálatra hozzá jelentkezőket bevonja a szervezet mindennapi tevékenységébe. A szolgálat alatt a diákok megismerkedhetnek - a saját élményű tanulás során- a segítő magatartás számos lehetőségével, melynek kapcsán fejlődik az empatikus, az együttműködési, a problémamegoldó, valamint az önkéntes feladatvállalási és megvalósítási képességük, és későbbi életük folyamán nagy valószínűséggel többet tesznek majd saját és környezetük biztonságáért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és a tűzvédelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába, és honvédelmi alapismereteket is tanulnak. Az elméleti felkészítést gyakorlati foglalkozás színesíti: a tűzoltás műszaki mentés során használt szakfelszerelésekkel, eszközökkel ismerkednek, illetve felügyelet mellett lehetőség nyílik egy-egy ilyen kipróbálására. ( Beöltözhetnek védőfelszerelésbe, beülhetnek a tűzoltójárművekbe, valamint védőruhában alapszerelést végezhetnek, mint tömlőgurítás, vagy mentőkötés.) A gyakorlati képzés során, a tűzoltók mindennapi életébe és tevékenységeibe nyernek bepillantást a szerelési és karbantartási feladatokon keresztül. Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre jobban vonzza a fiatalokat a katasztrófavédelem szervezete- érdekes és sokszínű- nyilatkozták többen is. A szakemberek próbálnak olyan ismereteket átadni a diákoknak, melyeket a mindennapi életben is tudnak hasznosítani. Tűzvédelmi területen ilyen például, hogy mit kell tenni lakástűz, ételleégés esetén, vagy ha kigyullad egy elektromos vezeték.

Ezen kívül a Hajdú-Bihar  Megyei Tűzmegelőzési Bizottság aktív prevenciós tevékenységében is szerepet vállalhattak, hiszen az elmúlt két évben a Campus Fesztiválon, majd az idei Hajdúsági és Farmer Expókon keresztül is közelebb kerültek a tűzmegelőzés fontosságához és a lakosság felkészítéséhez. Az ifjúsági versenyek előkészítésével és lebonyolításával, valamint különböző gyakorlatok előkészítésével a polgári védelem szakterületével ismerkedhettek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az iparbiztonság iránt érdeklődő diákok a veszélyesáru-szállítást nyomon követő rendszerek karbantartásában és alkalmazásában, illetve veszélyes üzemek bejárásán vehettek részt, de tevékeny szerepet kaphattak a katasztrófavédelmi műveleti labor járműveinek napi karbantartásában, üzemszerű működtetésében is.

A pozitív visszajelzések a számokban is megmutatkoznak, hiszen a két évvel ezelőtti, 12 iskolával kötött megállapodáshoz képest most már megyei szinten 45 tanintézményből várjuk a közel 1000 diákot délutánonként a debreceni, püspökladányi és hajdúnánási kirendeltségeken és hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon.

Kelemen-Madai Petra tű.hdgy.

Képek: Kelemen-Madai Petra tű.hdgy.

You have no rights to post comments