artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 15. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Sonkával töltött jércemell rántva, kukoricás jázmin rizzsel, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Gesztenyés-meggyes palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Május 25-én került megrendezésre „A Magyar Kard Napja Debrecen” című rendezvény a Déri téren, melynek fővédnöke Dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, sportért és ifjúságért felelős államtitkára, védnöke pedig Kósa Lajos, Debrecen megyei jogú város polgármestere volt.

 

A megnyitó a Debreceni Helyőrségi Zenekar térzenei előadásával kezdődött. Itt beszédet mondott többek között Dr. Mazsu János, önkormányzati képviselő, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke, Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója, Pézsa Tibor olimpiai- és világbajnok kardvívó, Dr. Lakner Lajos a Déri Múzeum igazgatóhelyettese és Korompai Balázs a Déri Múzeum történész muzeológusa is. A rendezvény vendégei voltak Mohos János és Németh Árpád vívómesterek, a Magyar Vívó Szövetség részéről Polgár Pál főtitkár úr, a debreceni Békessy Béla Vívócentrum ügyvezető igazgatója, Serra György, és Takács Attila ezredes, a Debreceni Lövészdandár parancsnoka.

 

 

 

 

 

 

 

 

A köszöntő beszédek után az esemény házigazdája és a Debreceni Szablyavívó Iskola vezetője, Szél Gábor köszöntötte a vendégeket.

Ezt követően több produkció színesítette a műsort. Babits Mihálytól idézett gondolatokat Szél Ágnes, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatója, zenés előadással lépett fel a debreceni Biri Gergely énekes, akit Tóth Bertalan, derecskei gitártanár kísért. A tánc sem maradhatott el, hortobágyi koreográfiájával ékesítette az eseményt a debreceni Hajdú Táncegyüttes férfikara.

A szablyavívók közül először Tallós Viktória oktató hölgy, majd ifj. Szél Gábor oktató vezényletével a férfiak tartottak ízelítőt ebből a tudományból. A debreceni iskola gyakorlóin kívül az ország minden pontjáról érkeztek vívók, sőt lengyel színekben a szervezet varsói iskolájának oktatói is bekapcsolódtak a bemutatóba.

 

A képen: (balról) ifj. Szél Gábor, Németh Árpád, Máday Norbert, Pézsa Tibor, Mohos János, Szél Gábor

A Debreceni-, a Szolnoki- és a Nyíregyházi Szablyavívó Iskolák zászlóinak megszentelését követően a kardok is megáldásra kerültek az egyházak képviselői által.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután a népes közönség betekintést nyerhetett az eddig még soha nem látott vívástörténeti kiállításra, ahol Máday Norbert mester, relikviagyűjtő vezette körbe az érdeklődőket a magyar kardvívás fennmaradt emlékei között. Ez a kiállítás egészen június végéig megtekinthető.

You have no rights to post comments