artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Ismét a Bihari kistérség központja lehet a hétfőn átadott berettyóújfalui tejporgyár.

 

 

 

 

- A berettyóújfalui tejporgyár újraélesztésének vagyunk tanúi, ugyanis két magyar felvidéki vállalkozó megvásárolta az üzemet, amely közel félszáz embernek adhat munkát – fogalmazott köszöntő beszédében Vitányi István országgyűlési képviselő. Mint elmondta, az 1957-ben átadott tejporgyár a ’60-as évek egyik legkorszerűbb tejipari feldolgozó üzemeként működött és számos család megélhetését biztosította.

 

 

 

 

 

 

 

 

– A gyár előtt álló tejipari munkást ábrázoló szobrot egy szegedi szobrászművész, Mészáros Dezső készítette, akinek ez az egyetlen köztéri alkotása – ismertette a szobor történetét a képviselő, majd köszönetét fejezte ki a befektetőknek, Szilágyi Imre cégvezetőnek és a testvérpárnak: Bihercz Imrének és Gábornak, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy újra régi fényében tündököljön a gyár.  Becsey Zsolt volt külgazdasági államtitkár a tradíció felélesztésére, a kapcsolatok fejlődésére hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy magyar alapanyagokból magyar hozzáadott értékkel magyar termékeket fognak előállítani. Hozzátette: a termékek jelentős hányada külföldre kerül, ami által a piac biztosított.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Olyan beruházás indul újra, melynek fejlesztése a korábbi években elmaradt, mert minden a fővárosra és környékére összpontosult – tette hozzá. Tóth Attila a megyei közgyűlés alelnöke beszédében a munkahelyteremtésre helyezte a hangsúlyt, ugyanis a tervek szerint június végéig 47-en, egy évvel később pedig 120-an állhatnak munkába a tejporgyárban. A szobron elhelyezett emléktábla leleplezését követően a római katolikus és ortodox egyházfők megáldották a gyárat, majd a résztvevők megtekintették az üzem egy részlegét. Ludász Gyula, a gyár egykori vezetője a vendégeknek elmondta: a technológia és az elemek Csehszlovákiából származnak, ám minimális ráfordítással a termelés újraindítható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 – A világnak és az országnak egy olyan szegletében élünk, ahol valóban mindenért meg kell dolgozzunk. Berettyóújfaluban nincs olyan család, amelynek valamelyik tagja valamilyen formában ne kötődött volna a gyárhoz, ezért megköszönöm a befektetőknek, hogy új életet lehelnek ebbe a nagy múltú intézménybe – fogalmazott az átadást követően pohárköszöntőjében Muraközi István polgármester.

You have no rights to post comments