artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A huszonéves magyar nők 60 százaléka házasság nélkül, 40 százaléka pedig gyermektelenül élheti le az életét a mostani tendenciák szerint - olvasható ki egy kutatásból.

 

 

 

Megdöbbentő eredménnyel zárult a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vizsgálata. Az eddig is köztudott volt, hogy évtizedek óta csökken a házasságban élők száma, a válások, valamint az élettársi viszonyban élőké viszont növekszik. Az azonban csak most, a 2011-es népszámlálási adatok kiértékelése után kezd világossá válni, hogy drasztikusan növekszik a egyedül élők száma is, köztük főként a fiatalok helyzete változott nagyot.

Az adatok néhol egészen drámai helyzetről árulkodnak: az elmúlt évtizedben ugyanis mintegy másfélszeresére nőtt az egyszemélyes háztartások száma a 30 és 59 év közötti korosztályban. Összességében pedig körülbelül 30 százalékkal, 1,3 millióra nőtt az egyszemélyes háztartások száma. A nagyvárosokban inkább jellemző ez a tendencia: Budapesten 100 háztartásból 41 csupán egyetlen főből áll.

A 2011-es népszámlálás legfrissebb eredményeit bemutató Statisztikai Szemle decemberi száma szerint mindezek az adatok egyértelműen jelzik, hogy míg régebben jellemzően idősebb korban, válás vagy özvegyülés után bomlottak fel a családok, és váltak egyedülállóvá az emberek, addig ebben az évezredben már a fiatalabbak, a nőtlenek és a hajadonok is egyre többen élnek egyedül.

A probléma a harmincasoknál a legkomolyabb

Az eddig is jellemző volt a húszas éveikben járóknál - jellemzően az egyetemistáknál , hogy tanulmányaikat más településen folytatva bérlakásban élnek, gyakorlatilag szingliként, ám most az igazi változás nem is az ő körükben, hanem a harmincas fiataloknál jelentkezik.

2000 óta ugyanis több mint kétszeresére emelkedett a szinglik aránya a körükben, ráadásul - bár még mindig inkább a férfiak élnek jellemzően egyedül ebben a korosztályban -, a nők aránya növekszik, a kiegyenlítődés irányába mutatnak a folyamatok.

A 30 alattiaknál a nőtlenek és a hajadonok aránya még nem tér el jelentősen egymástól, ám a 30-asoknál a férfiak aránya jelentősen megugrik (61 százalékra, és 15 százalék az elváltak aránya). A nemek aránya hasonló a negyveneseknél is (63 százalék), itt viszont már meghökkentően nagy (42 százalék) az elváltak aránya.

Kép: Pinterest

Az elváltakból a legtöbb az ötveneseknél van, az ő körükben már 48 százalék, ám itt a nemek aránya már kiegyenlítődni látszik. És mivel a magyar férfiak halálozási mutató meglehetősen tragikusak, logikus, hogy 60 év felett hirtelen megnövekszik a nők, illetve az özvegyek aránya. További megdöbbentő adat, hogy a szülni képes nők 62 százaléka él házasságon kívül, és továbbra is növekszik a házasságon kívül született gyermekek aránya. Úgy tűnik, és ez a folyamat nemigen látszik megfordulni, hogy a kétgyermekes családmodell helyett egyre inkább a gyermektelen vagy egygyermekes családok lesznek a jellemzőek.

A fővárosban - ahol arányaiban több fiatal és diplomás él - mindig magas volt az egyedülállók aránya, a háztartások több mint kétötöde egyszemélyes. Régiós megoszlásban ugyanakkor a dél-alföldi megyékben magasabb az egyedülállók száma, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest és Vas megyében a legkisebb az arányuk.

Kép: Pinterest

A szakemberek leginkább a tendenciák veszélyeire hívják fel a figyelmet az adatsorok kapcsán. Ha nem változik a folyamatok iránya és sebessége, akkor egyrészt megállíthatatlanul hull atomjaira a magyar társadalom, másrészt például könnyen előfordulhat, hogy a ma a húszas éveikben járó nők 60 százaléka nem él majd házasságban, 40 százalékuk pedig soha nem fog gyermeket szülni.

Az okok között az anyagi, egzisztenciális okok mellett az egyre bizonytalanabb jövőképet említik, emellett jelentősen megnőtt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya is, akik közt jellemzően magasabb a szinglik és a gyermektelenek száma. Egyre nehezebb összeegyeztetni a munkát és a gyermekvállalást sokak számára, a nők félnek otthon maradni a gyerekkel, mert nemhogy a karrierjüket, hanem a konkrét állásukat is féltik.

A gyermektelenség egyre komolyabb problémát jelent majd, hiszen ezek a fiatalok idős emberként egyedül maradnak, jóval nagyobb arányban, mint a mostani idős korosztályban, és ez a társadalom egésze számára is beláthatatlan nehézségeket fog okozni.

Forrás:

You have no rights to post comments