artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Két magyar találmánya ez az új okostelefonos alkalmazás, ami folyamatosan frissül, és jelez, ha megközelítitek a méréspontot.

 

 

 

A traffipax az autósok rémálma: egy kicsit rajta felejti az ember a lábát a gázpedálon, és máris jön a sok tízezerforintos csekk. Természetesen a legjobb betartani a sebességhatárokat, de van, amikor az ember siet, vagy senki nincs rajta kívül az úton, és olyankor, ugye, nehéz..

Vannak persze módszerek a nem várt és nem kívánt ellenőrzés kivédésére, mint amikor a szembejövők vadul villogtatnak (aztán vagy rájövünk, mit akarnak, vagy nem...), illetve a legkülönfélébb rádiók hallgatása, ahol rendre bemondják, hogy hol van éppen traffi. De valljuk be: egyik sem az igazi.

Videó - így működik a Traffi Hunter

Talán most itt van a tökéletes megoldás, amit két tehetséges magyar fiatalember, Zsigai István és Borbély Roland alkotott meg: egy okostelefonos alkalmazás. A jóval többet tud, mint a hasonló appok. A traffipaxokat tartalmazó adatbázisa folyamatosan frissül: nemcsak a rendőrség saját adatait tartalmazza, hanem az autósok folyamatosan frissülő infóit is. Ez utóbbit tekintve fontos fegyvertény, hogy a hazai kamionos társadalom "rákattant" az alkalmazásra, és a tőlük nyert rengeteg adat sehol máshol nem áll rendelkezésre.

Borbély Roland és Zsigai István az M1-es győri szakasza felett - Fotó: Mészáros Mátyás / kisalfold.hu

De mit is tud pontosan a Traffi Hunter? A hivatalos rendőrségi adatbázis mellett a fix telepített mérési pontokat és a felhasználók által bejelentett állomásokat is megjeleníti a program, térképes és távolság szerint rendezett listás nézet egyaránt elérhető. Az adatbázis folyamatosan frissül, ám az alkalmazást internetkapcsolat nélkül is használhatjátok. A program jelezni is tud, ha három kilométerre megközelítettetek egy mérési pontot. A riasztási távolság és a jelzés módja is testre szabható a beállítások között.

 

 

 

 

 

 

Emellett a Traffi Hunter olyan, mintha egyszerre öt alkalmazást helyettesítene. ATM bankautomatákat, benzinkutakat, autószervizeket és Nemzeti Dohányboltokat is lehet keresni rajta. A budapesti felhasználók kedvéért pedig létrehozták a városi módot, amely a szokásos, 5 kilométeres távolságnál kevesebbel dolgozik, így a fővárosban sűrűbben elhelyezett traffipaxokat is hatékonyan jelzi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel a legmodernebb traffipaxok már két kilométerről is bemérhetik az autótokat, és akár a 300 000 forintot is elérheti a gyorshajtási bírság, tényleg sokat tud segíteni a Traffi Hunter. Ugyanakkor a készítőknek egyáltalán nem célja, hogy kijátsszák a hatóságokat, sőt: éppen az ellenkezőjéről van szó. Teljes mértékben együttműködnek a rendőrséggel, és vallják: fejlesztésüknek visszatartó ereje van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Annál, hogy egy táblán az van kiírva, tartsd be a sebességet, sokkal hatékonyabb, ha a sofőrt a telefonja riasztja. Vegyünk egy falut, aminek a közepébe elhelyezünk egy traffipax pontot. A mi ügyfelünk nagy valószínűséggel a falu elejétől a falu végéig be fogja tartani a közlekedési szabályokat, mert még mi sem tudjuk, hogy a település melyik részén ellenőriznek. Így megegyeztünk és felkerültünk az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság web lapjára a partnerek közé" - mondta el Borbély Roland, az alkalmazás egyik ötletgazdája, tulajdonosa a -nak.

Forrás:

You have no rights to post comments