artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 20. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az idei évben a korábbiakhoz képest jelentősen bővült az újlakás-állomány, az igazi áttörés viszont az építési engedélyek száma alapján 2017-től jelentkezhet. - Az elemzése

2016 első három negyedévében 14%-kal több új lakás épült és mintegy két és félszer több építési engedély került kiadásra az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest.

A legmarkánsabb változás a fővárosban és a megyei jogú városokban mutatkozott, ahol 22-29%-kal nőtt az újlakások száma, a kisebb városokban mindössze 5,9%-os volt a változás, míg a községekben 4,9%-os csökkenés érvényesült.

Az elemzések szerint továbbra sem csökkentek a lakásárak, amire a közeljövőben nem is kell számítani. Az árak az idei év harmadik negyedévében minden szegmensben emelkedtek, illetve a lakáshitelezések is bővültek. A dinamikus fellendülés hátterében jelentős területi különbségek érvényesülnek, míg a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban virágzik a piac, addig a legtöbb településen nincs élénkülés és az adásvételek száma is csekély.

A telekvásárlás több körültekintést igényel

Talán nem mindenkiben merül fel, hogy a igényel, mint egy lakás megvétele, pedig ilyen esetben számtalan tényezőnek érdemes utánanézni. Ügyelni kell többek között az övezetre, az adottságokra, és érdemes figyelembe venni azt is, milyen tervek vannak kilátásban a városfejlesztés tekintetében. Nem szabad megfeledkezni az építhető házzal kapcsolatos kikötésekről, mint a beépíthetőség százaléka, a zöldterület minimális nagysága, valamint a maximális építménymagasság. A telek tájolása különös fontosságú lehet a passzív házak esetén, illetve akkor, ha a célok között szerepel az alacsonyabb energiaköltségek elérése. Az illetéket a telekvásárlás esetén nem kell kifizetni, ha négy éven belül beépítésre kerül, ezt viszont az adásvételi szerződés megkötésénél vállalnia kell a vevőnek.

Megyei viszonylatban kedvező ingatlanárak

A több mint 40%-kal, a panellakások 50%-kal alacsonyabb négyzetméterenkénti áron vásárolhatóak meg az országos átlaghoz képest. A település ingatlanárai a Hajdú-Bihar megyében található egyes városokhoz viszonyítva kedvezőek, Hajdúszoboszló, Balmazújváros árszínvonalához képest 8-45%-kal, a megyeszékhelyhez képest pedig 45-55%-kal kedvezőbb négyzetméterenkénti árakkal lehet számolni az egyes ingatlantípusok esetén.

Átlagos ingatlanárak Hajdú-Bihar megye egyes városaiban (Ft/m2)

2015-ben országosan több mint 30%-kal emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai, ehhez képest Berettyóújfalun több mint 6%-os csökkenés mutatkozott. Az elmúlt egy évet tekintve a városban tapasztalható átlagos Ft/m2 árak emelkedtek, a családi házak 2%-kal, a panellakások pedig 23%-kal magasabb négyzetméterenkénti árakon érhetőek el a tavalyi év azonos időszakához képest.

Összességében elmondható, hogy Berettyóújfalun az országos tendenciától eltérően a tavalyi év során visszaesés mutatkozott az ingatlanpiacon, a fellendülés az idei évben vette kezdetét, amely a panellakások szegmensében érvényesült dinamikusabban. Ennek ellenére a Hajdú-Bihar megyében lévő többi város árszínvonalától még mindig jelentősen elmaradnak a négyzetméterárak. A következő időszakban sem várható az ingatlanpiac visszaesése, azonban az ország egyes területei között jelenlévő eltérések továbbra is megmaradnak, legyen szó a forgalomról, az árváltozásról vagy az építkezési kedv megnyilvánulásáról.

Forrás:

You have no rights to post comments