artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”   (Kodály Zoltán)

 

 

 

Ma, amikor egy olyan világban élünk, ahol minden arra ösztönöz bennünket, hogy a régit dobjuk el, vegyünk újat, fogyasszunk, mert az új mindig jobb, nehéz megőrizni a régit, a „hagyományosat”, és közvetíteni évtizedek értékeit a felnövekvő újabb, és újabb generációnak. Kellenek hozzá olyan közvetítők, akik át szeretnék adni a tudást, melyet ők is úgy kaptak elődeiktől.

A népi hagyományok őrzése is ilyen feladat. Örökítenünk kell apáról fiúra, anyákról lányokra, unokákra, és még tovább. Csak így élhet tovább. Azt a csodálatos, sokszínű, varázslatos kultúrát, mely a magyar nép öröksége hitelesen továbbadni nem egyszerű feladat, de vannak közöttünk elhivatott emberek, akik feladatuknak tekintik mind a kultúra átadását, mind pedig ápolását, őrzését.

A berettyóújfalui Szederinda Énekegyüttes egyike azoknak a hagyományokat őrző, és tovább is adó együtteseknek, akik ténylegesen küldetésüknek tekintik a népi kultúra szélesebb körben való megismertetését.

2009-ben alakultak, tagjaik mindannyian népzenét, néptáncot kedvelő, oktató emberek, akik őszintén elkötelezték magunkat a népzene, néptánc és népdalok mellett. Egyesületi formában működnek, melynek köszönhetően többféle formában is be tudnak kapcsolódni mind a város, mind a térség kulturális életébe. A felkészülések, a tiszta forrásból történő daltanulás során egy nagyon összetartó csapat alakult ki, ahol nem csak a hagyományőrzés, hanem az egymásra való odafigyelés is „tetten érhető”. Ma már a tagok gyermekei is aktívan részt vesznek az utánpótlás együttesen- Berettyóújfalui Pávák- keresztül a hagyományok ápolásában.

A Szederinda Énekegyüttes munkássága, működése rendkívül sokrétű: keresik a lehetőséget a megmérettetésekre, utánpótlás csapatot működtetnek, hagyományőrző tábort szerveznek, és közben szívesen tesznek eleget a különböző rendezvényekre való meghívásoknak.

Szép szakmai sikereket mondhatnak magukénak: a KÓTA által szervezett térségi, és országos minősítő versenyeken szerzett arany minősítések; a Vas Lajos Népzenei Szövetség Nagydíja 2012-ben; illetve az Aranypáva Díj, melyet 2014-ben kaptak meg. Az együttes mindig autentikus magyar népdalokat szólaltat meg, és igyekszik eredeti hangzóanyagról, eredeti adatközlők dalait megtanulni. Szinte minden tájegység népdalait megszólaltatták már, és a dialektusok mellett összeállítottak olyan csokrokat is, amelyek egy-egy nagyobb ünnep köré csoportosulnak: karácsony, Luca-nap, menyegző stb. Évek óta résztvevői a Földesen megrendezésre kerülő Vőfélytalálkozónak, különböző népzenei találkozóknak, rendezvényeknek. Normandiában is nagy sikerrel szerepeltek 2013-ban, ahol a debreceni Főnix Néptáncegyüttessel töltöttek el egy hetet.

Ötödik éve kerül megrendezésre hagyományőrző táboruk, ahol korra, nemre való tekintet nélkül mindenki jól érezheti magát. Miután a tagok többsége pedagógus végzettséggel rendelkezik- óvodapedagógusok, tanítók, tanárok- így már az egészen aprók is ismerkedhetnek életkoruknak megfelelően a néphagyományokkal. A tábor lakói az éneklésen kívül néptáncot, és hangszeres zenét is tanulhatnak, délutánonként pedig a kézművesség rejtelmeibe pillanthatnak be, és készíthetnek nemezlabdát, népi ékszereket, csuhétárgyakat, fűzhetnek gyöngyöt, agyagozhatnak, és mindezt haza is vihetik emlékbe. Évek alatt egyre többen vesznek részt a táborban, és így egyre többen kerülhetnek kapcsolatba a hagyományokkal, és őrizhetik tovább az együttessel.

Az Énekegyüttest fenntartó Berettyóújfalui Szederinda Egyesület pályázatot nyújtott be a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013–ban nyújtandó támogatások jogcím keretében „Hagyományok útján” címmel, melyen 3.666.705 Forint, támogatási összeget nyertek eszközbeszerzésre,egyesületük népszerűsítésére.

A pályázat során együttműködve Bakonszeg Község Önkormányzatával, valamint a Bihari Népművészeti Egyesület tagjaival megvalósíthattak két kulturális rendezvényt.

A projekt támogatása révén az Egyesület gazdagodott hangtechnikai berendezésekkel, számítástechnikai eszközökkel, prím – és tenor citerákkal, valamint két teljes garnitúra népviselettel. Ezek az eszközök elősegítik számukra céljaik minél színvonalasabb megvalósítását.

A Berettyóújfalui Szederinda Egyesület a hagyományok iránti tisztelete, és törekvése kultúránk megőrzésére, és továbbadására mindenféleképpen követendő példa. Gyermekeink, unokáink öröksége ez, melyet Kodály Zoltán szavait idézve örökölni nem lehet, de általuk egy-egy szeletét meg lehet szerezni. És talán még nemzedékeken át tovább adni.

(PEKA)

 

You have no rights to post comments